Επιφυλακτικός ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα ανοίγματα του Νο 2 του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

 
Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 28/05/22 - 22:38

Mε συμβολικά δώρα, ευχές και προσευχές υπέρ της ειρήνης και της ενότητας συνεχίζεται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος χωρίς προς το παρόν απρόοπτα.

Η ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος ήταν παρούσα στην υποδοχή του κ.Βαρθολομαίου, ωστόσο ,για μία ακόμη φορά δεν παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της μονής Κωνσταμονίτου , όπως είχε και στις επισκέψεις του 2013 και 2019 για λόγους που έχουν να κάνουν με την καλή σχέση Φαναρίου -Βατικανού.

Η Κωνσταμονίτου είναι από τις πιο φτωχές μονές  και οι μοναχοί της διακρίνονται για τη σκληρή τους εργασία.Παρά τις διαφωνίες όμως δεν έχει πάψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη, όπως συμβαίνει με τους ζηλωτές της Εσφιγμένου.

Παρά το καλό κλίμα όμως όλα δείχνουν πως θα αναζητηθεί για μια ακόμη φορά λύση στο πρόβλημα της κατάληψης.

Ο κ.Βαρθολομαίος σήμερα αν και απέφυγε να αναφερθεί στους καταληψίες σε συνομιλίες του ανέφερε πως στο Άγιον Όρος πρέπει να τηρούνται οι κανόνες από όλους.

Άλλωστε η παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Πικραμένου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που χρονολογείται απο το 1973.

Στο μεταξύ τόσο ο κ.Βαρθολομαίος όσο και το περιβάλλον του παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ουκρανική Εκκλησία με την απόφαση της δομής με επικεφαλής του φιλορώσου Ονούφριου  να αποδεσμευτεί από την Μόσχα και να αρχίσει διάλογο με τον κανονικό μητροπολίτη Επιφάνιο.

Το φανάρι αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την κίνηση αυτή καθώς εκτιμά οτι πρόκειται για μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της Εκκλησίας και να μην χαθούν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη φιλορωσική Εκκλησία καθώς η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει να μπει τέλος στη δυνατότητα παρέμβασης της Μόσχας .

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζει  και τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του Νο 2 του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα  ο οποίος δήλωσε  για το 

» το θέμα των σχέσεων με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Κύπρου και Ελλάδος, οι οποίες έχουν περιπλακεί μετά την αναγνώριση από αυτές της νομιμότητας της σχισματικής κοινότητας στην Ουκρανία οτι αργά η γρήγορα θα βρεθεί λύση.

«Τείνω προς το να εκλαμβάνω αυτή την κατάσταση ως προσωρινές δυσκολίες, τις οποίες η Ορθόδοξη Εκκλησία θα υπερκεράσει οπωσδήποτε. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κάποια πανορθόδοξη ή διορθόδοξη λύση, η οποία θα επιτρέψει τη θεραπεία των τραυμάτων, που προκλήθηκαν στο σώμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και θα αποκαταστήσει την πλήρη κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών», είπε .

'Αίσθηση έχει προκαλέσει και το γεγονός οτι ο Ιλαρίων που βρέθηκε στην Κύπρο για τη συνάντηση των ορθοδόξων Εκκλησιών είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο σε πολύ καλό κλίμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ