Εξελίξεις για τη διαδοχή στην Εκκλησία της Κρήτης

 
Εξελίξεις για τη διαδοχή στην Εκκλησία της Κρήτης

Ενημερώθηκε: 14/10/21 - 13:51

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην Εκκλησία της Κρήτης. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα επίκειται συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου με αφορμή τη βεβαρημένη υγεία του Αρχιεπισκόπου κ.Ειρηναίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται πολύ σύντομα να συνεδριάσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης προκειμένου να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία της υγείας του αλλά και να συζητηθεί το θέμα της συγκρότηση ειδικής επιτροπής γιατρών που θα παρακολουθούν τον κ.Ειρηναίο.Από τις εκθέσεις των γιατρών θα κριθεί το κατά πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για τη διαδοχή του προκαθημένου της Κρητικής εκκλησίας.

Πριν από λίγες ημέρες, δύο μέλη της Ιεράς Συνόδου ανέλαβαν να βολιδοσκοπήσουν τον Αρχιεπίσκοπο ως προς τις προθέσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης, ωστόσο δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ο 88 Ιεράρχης είναι από τους πλέον συμπαθείς κληρικούς και δεν έχει προκαλέσει με την στάση του από το 2006 που εξελέγη αρχιεπίσκοπος έως σήμερα. Ήταν δε το πλευρό του Οικουμενικού πατριαρχείο το οποίο έχει και τον πρώτο λόγο στην Κρήτη αφού η τοπική Εκκλησία λειτουργεί σε καθεστώς ημιαυτοκεφαλίας.

Τουλάχιστον τρείς μητροπολίτες έχουν ξεχωρίσει στην κούρσα διαδοχής , ωστόσο τηρούν στάση αναμονής χωρίς να προκαλούν .

Ο Ειρηναίος (κατά κόσμον Νικόλαος Αθανασιάδης) είναι Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Πριν την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κρήτης διετέλεσε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1933 στα Μιξόρρουμα Ρεθύμνης.

Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε αρχικά στο Γυμνάσιο Αρρένων Ρεθύμνης και στη συνέχεια φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Κολλέγιο του Αγίου Βονιφατίου στο Warminster της Αγγλίας.

Διετέλεσε εφημέριος στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μπρίστολ, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισαμου και Σελινου και Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Στις 9 Ιουνίου 1975, εξελέγη παμψηφεί υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Κυδωνιας και Αποκορώνου.

Με γνώμονα αυτή του την αγάπη προς τον Μοναχισμό εγκαθίδρυσε μοναχικές αδελφότητες στα εγκαταλελειμμένα μοναστήρια της Επαρχίας του. Είναι γνωστή η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Χανίων. Παράλληλα ανακαίνισε τις ιστορικές Ιερές Μονές Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, Αγίου Γεωργίου

Καρυδίου και Αγίου Γεωργίου Χαρωδιάς, ενώ εγκαθίδρυσε αδελφότητα αγιορείτων πατέρων στην ιστορική Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στις 30 Αυγούστου 2006 στο Φανάρι, το Μεγάλο Μήνυμα εδόθη στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2006. Διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο.