Γ. Χρυσουλάκης: Άγιον Όρος, «ένα μοναδικό θρησκευτικό τοπόσημο»

 
Γ. Χρυσουλάκης: Άγιον Όρος, «ένα μοναδικό θρησκευτικό τοπόσημο»

Ενημερώθηκε: 14/01/22 - 19:10

Με την εισήγηση του γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, «Η ήπια ισχύς του Αγίου Όρους», ολοκληρώθηκε το 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θεματικό τίτλο «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας», το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά από τις 11 έως και τις 13 Ιανουαρίου λόγω της πανδημίας.

Κατά την καταληκτήρια ομιλία, ο Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην ήπια ισχύ του Αγίου Όρους ως ενός μοναδικού θρησκευτικού τοπόσημου. «Η αυτοτελής και αμείωτη ήπια ισχύς του Αγίου Όρους έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι μόνον ένας μουσειακός τόπος, ένας χώρος άθροισης ανεκτίμητου πολιτιστικού υλικού, ένας τόπος όπου έζησαν μεγάλοι πνευματικοί ταγοί ή ένας ακόμη προσκυνηματικός προορισμός. Στην περίπτωση του Αγίου Όρους έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρό πόλο ήπιας ισχύος και αναμφίβολης επιδραστικότητας. Αμφότερες εκπηγάζουν από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του χώρου και την πρόταση ζωής και πνευματικότητας που απευθύνει η λατρευτική και ησυχαστική κοινότητα με όρους αυτάρκειας και βιωσιμότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανθεκτική στο χρόνο και διαρκώς αυξανόμενη ήπια ισχύς της Αθωνικής Πολιτείας απορρέει από τη διάστασή της ως ένα μοναδικό θρησκευτικό τοπόσημο όπου συνεχίζει να ανθεί και να ευδοκιμεί η πνευματικότητα μαζί με την πολιτιστική πρόταση του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, έναντι των ποικίλων πνευματικών και κοινωνικών αδιεξόδων του σύγχρονου κόσμου. «Η πρόταση της αγιορείτικης πνευματικότητας ως συμπύκνωση της ορθόδοξης πνευματικότητας αποτελεί ανοικτή πρόταση ζωής και πολιτισμού για την ορθή κατανόηση του παρελθόντος και ελπιδοφόρα αντιμετώπιση του παρόντος και του μέλλοντος με όρους οικουμενικότητας» τόνισε επιπροσθέτως.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής. Παράλληλα, η διοργάνωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, είχε τη στήριξη του εξειδικευμένου σε θέματα διπλωματίας, περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition και της Αστικής, μη κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, φιλοξενήθηκε πλειάδα εισηγήσεων διακεκριμένων εκπροσώπων της μοναστικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και της ιεραρχίας, καθώς και προσωπικοτήτων της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής, ενώ καλύφθηκε ευρύτατο φάσμα ειδικότερων θεματικών.