Καυγάς Άνθιμου -Σύριζα για τη Ροτόντα

 
Ροτόντα

Ενημερώθηκε: 22/05/22 - 11:43

Την αποκατάσταση του σταυρού στη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη (είχε καταστραφεί από κεραυνό το 1951) επαναφέρει ο μητροπολίτης Ανθιμος με επιστολή του στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.Τ ο αίτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έκανε λόγο για σκτοταδιστικές προσπάθειες.

Στην επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο aristeia.news, ο Ανθιμος υποστηρίζει πως ενώ υπάρχει από παλιά απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου για τη διευθέτηση του θέματος, παρόλα αυτά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα καθότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για την εφαρμογή της.

Όπως επισημαίνει μάλιστα η τοποθέτηση του σταυρού αποτελεί αδήριτη ανάγκη προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ορθή ιστορική πληροφόρηση του λαού υπενθυμίζοντας παράλληλα την βίαιη μετατροπή του χριστιανικού ναού από τον κατακτητή σε μουσουλμανικό τέμενος.

Άνεση ήταν η αντίδραση από την υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου η οποία μιλώντας στην «Εφ. Συν.» επιτέθηκε στον μητροπολίτη Ανθιμο:

«Η σημερινή αποκάλυψη ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος επανήλθε στην πολλαπλά προβληματική απαίτηση να τοποθετηθεί σταυρός πάνω στη Ροτόντα υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής βούλησης για το αυτονόητο. Η Ροτόντα είναι ένα πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και έτσι πρέπει να παραμείνει. Οι σκοταδιστικές προσπάθειες να μετατραπεί η Ροτόντα σε χώρο λατρείας υπενθυμίζουν τη δύσκολη ιστορία της διαχείρισης της ιστορικής μνήμης στη Θεσσαλονίκη, μίας πόλης που έχει σφραγιστεί από τη συνειδητή προσπάθεια αντιδραστικών κύκλων να εξαλείψουν κάθε ίχνος του πολυπολιτισμικού και πολυεθνοτικού παρελθόντος της».

Παράλληλα, η κυρία Αναγνωστοπούλου ανέφερε πως «η αστόχαστη πρωτοβουλία του κ. Ανθίμου εγγράφεται στο αναθεωρητικό εκείνο κύμα που οδήγησε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς που απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσήλωση στις παγκόσμιες ιδέες της ειρήνης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της προάσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Απαιτούμε να πάρει ξεκάθαρη θέση η υπουργός Πολιτισμού και να απορρίψει κατηγορηματικά την προσπάθεια αλλοίωσης του χώρου της Ροτόντας».


Η επιστολή του Μητροπολίτη Ανθίμου

Αγαπητή μας κυρία Υπουργέ

Δια της παρούσης θα θέλαμε να Σας εκθέσουμε ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Ροτόντα Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω θέμα έγκειται στην εκκρεμότητα της εφαρμογής της ομοφώνου αποφάσεως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) για την τοποθέτηση του σταυρού επί της κορυφής της στέγης του ως είρηται Ιερού Προσκυνηματικού Ναού.

Οι πολίτες και πιστοί χριστιανοί Θεσσαλονικείς διαπιστώνουν, καθημερινώς, καθώς διέρχονται του ιερού Μνημείου την λανθασμένη εξωτερική πληροφόρηση για την ιστορία του. Η ύπαρξη μόνο του μιναρέ, συμβόλου της μουσουλμανικής θρησκείας, δίνει την λανθασμένη εντύπωση, ότι το κτίσμα απετέλεσε ή αποτελεί και τώρα, μόνο μουσουλμανικός θρησκευτικός χώρος λατρείας. Βεβαίως, κανένας, γνώστης της ιστορίας δεν μπορεί να αρνηθεί και να λησμονήσει την βίαιη μετατροπή του Ιερού Ναού από τον κατακτητή σε μουσουλμανικό τέμενος για 422 χρόνια (1590-1912). Αλλά το μνημείο για 1200 χρόνια και πλέον (390-1590) διετέλεσε χριστιανικός ναός και μάλιστα Μητροπολιτικός.

Πιστεύουμε, ότι η τοποθέτηση του σταυρού αποτελεί αδήριτη ανάγκη προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ορθή ιστορική πληροφόρηση του λαού. Άλλωστε ο σταυρός υπήρχε στην στέγη από την απελευθέρωση της πόλεως 1912 μέχρι το 1951, οπότε και κατεστράφη από κεραυνό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Θεσσαλονίκης προ ετών και, συγκεκριμένως, ο τότε Έφορος κύριος Σταμάτιος Χονδρογιάννης εξεπόνησε θετική και εμπεριστατωμένη εισηγητική μελέτη για την αποκατάσταση του σταυρού προς το Κ.Α.Σ., το οποίο απεφάνθη ομοφώνως υπέρ της επανατοποθετήσεως του σταυρού. Δυστυχώς, δεν υπήρχε τότε η πολιτική βούληση για την εφαρμογή της αποφάσεως.

Παρακαλούμε, θερμώς, την εξοχότητά σας για την εφαρμογή της αποφάσεως του Κ.Α.Σ., γνωρίζοντας την πολιτική σας δυναμική και σταθερότητα σε θέματα ιστορικής αλήθειας. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη αποκαταστάσεως του σταυρού, η οποία συνεπάγεται ταυτόχρονη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, συμφώνως των υποδείξεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μετά της οποίας συνεργαζόμεθα αρμονικώς.

Ευελπιστούντες στην άμεση ανάσυρση και εφαρμογή της αποφάσεως του Κ.Α.Σ. Σας ευχαριστούμε εκ προτέρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ