Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ για τις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της ΔΙΣ για τις σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας
Ενημερώθηκε: 11/01/21 - 14:37

Συνεδριάζει αύριο η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) η οποία θα εξετάσει  τις τελευταίες εξελίξεις στην Εκκλησία που διαμορφώθηκαν μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων. Η ΔΙΣ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ασχοληθεί με τις επιθέσεις που δέχεται η Ιεραρχία λόγω των υπερβολών κάποιων κληρικών, στο θέμα των fake news (προβολή εικόνων και βίντεο σε από Νάξο και Αιτωλοακαρνανία) και ταυτόχρονα να ζητήσει εξηγήσεις για φαινόμενα που δεν συνάδουν με τη λογική και το πνεύμα της Εκκλησίας όπως αυτή του ιερέα στο Λιανοκλάδι που μοίραζε αγιασμό με βυτίο του δήμου.

Ωστόσο, ο κ.Ιερώνυμος και πολλοί μητροπολίτες δέχονται εισηγήσεις να πέσουν οι τόνοι και να μην δημιουργηθούν συνθήκες σύγκρουσης με την κυβέρνηση που θα φέρουν διχασμό. 

Ήδη ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.Συμεών έχει καταθέσει πρόταση να διαθέσει ναούς και πνευματικά κέντρα για σχολικές αίθουσες rapid test και εμβολιασμό.Τα πνευματικά κέντρα  των ναών έχουν διαθέσει για εμβολιασμό και άλλες μητροπόλεις. Ανεξάρτητα από την τύχη της πρότασης, διαφαίνεται οτι η Εκκλησία επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι αλλά και δεν θα κάνει "πίσω" σε περίπτωση που πολιτικοί και επιστήμονες επιμένουν να την στοχοποιούν. Και αυτό φάνηκε από τις παρεμβάσεις ιερέων που έγιναν χθες.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός σε ναό χωρίς πιστούς έδωσε στίγμα μιλώντας για την αξία της συμμετοχής στην Θεία Λειτουργία: «Φως μέγα ανατέλλει για όλους εμάς μέσα σε κάθε Θεία Λειτουργία. Ερχόμαστε στο Ναό για να κοινωνήσουμε με το αληθινό αυτό Φως. Για να ενωθούμε μαζί Του και να φωτισθούμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος είπε πως “ερχόμαστε στην Εκκλησία σκοτισμένοι από έγνοιες, από αρρώστιες, από δυσκολίες, από αμαρτίες, από λογισμούς και ησυχάζουμε και με την Θεία Κοινωνία, ανοίγουμε τα μάτια μας και αντικρίζουμε τον Θεό”.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από την πλευρά του τόνισε πως “πολλές φορές οι άνθρωποι της Εκκλησίας και του Χριστού σταυρώνονται, γιατί κάποιοι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν την αλήθεια που η Εκκλησία φέρνει στον λαό, ξεχνούν όμως πως μετά από κάθε Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση.  Η Εκκλησία του Χριστού όσο και αν  σταυρώνεται πάντοτε θα ανασταίνεται και θα ανασαίνει και το γένος”

Από την πλευρά του ο  μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ζήτησε “ομόνοια και ενότητα” υπογραμμίζοντας πως “είναι κακός παράγοντας η διχόνοια και ο διχασμός στην ζωή όλων των λαών, το είδαμε στην Αμερική αυτές τις μέρες, αλλά στην Ελλάδα η διχόνοια και ο διχασμός παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Απέναντί μας βρίσκεται ένας ασύμετρος, ένας αόρατος εχθρός, ας τον αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Είναι εξ άπαντος απαραίτητο για τον ελληνισμό και στις μέρες μας”

Την  “Κυριακή μετά των Φώτων” ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος έκρινε σκόπιμο να επισκεφθεί κάποιες από τις ενορίες της Μητροπόλεώς για να βρεθεί κοντά στους κληρικούς του, ώστε να τους συγχαρεί για την αφοσίωση με την οποία επιτελούν τα ιερατικά τους καθήκοντα σε καιρούς πανδημίας, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και την πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, με τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν οι ιεροί μας ναοί ύστερα και από τη νέα ΚΥΑ.

Ο Mητροπολίτης Βρυούλων κ.Παντελεήμων  σε μ;hνυμά του αναφέρει: "Το θρησκευτικό αίσθημα είναι βαθιά ριζωμένο στις συνειδήσεις των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών και δεν ξεριζώνεται με κανέναν τρόπο.

Όμως ο πιστός πληγώνεται, όταν βλέπει, ενώ ζεί σε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό κράτος με τη Χριστιανική Ορθόδοξη θρησκεία, συνταγματικά κατοχυρωμένη, να βάλεται η πίστη του Ορθοδόξου Λαού εκ των έσωθεν".