Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου - Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου

 
Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου - Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου

Ενημερώθηκε: 27/11/21 - 10:56

Ο άγιος Ιάκωβος έζησε τον 4ο αι. επί βασιλέως Αρκαδίου. Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επιφανές γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, έδωσε ξεχωριστό βάρος στον πλούτο των ανακτόρων.

Οταν η εξέλιξη αυτή στη ζωή του έγινε γνωστή στή μητέρα και τη γυναίκα του οι οποίες αντέδρασαν έντονα και του διεμήνυσαν οτι δεν θέλουν καμία σχέση μαζί του. Αυτή η στάση των δύο γυναικών αποτέλεσαν την αφορμή για να επιστρέψει ο Ιάκωβος στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι αποφάσισε να ξορκίσει το σφάλμα του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού. Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι` αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι` αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με αποκεφαλισμό.

Ιερά Μονή Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου και τα "θαυματουργά" προϊόντα της

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή του Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου είναι κτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του όρους Χορτιάτη σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων.

Απέχει 3 χιλιόμετρα από το χωριό Περιστερά όπου υπάρχει το Καθολικό (κεντρικός ιερός ναός) της πάλαι ποτέ ιστορικής μονής των Περιστερών (9ος μ. Χ. αιώνας) της οποίας κτίτωρ είναι ο όσιος Ευθύμιος ο εν Περιστεραίς. Η μνήμη του τιμάται την 15η Οκτωβρίου και η μετακομιδή του ιερού λειψάνου του την 13η Ιανουαρίου. Η Ιερά Μονή Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου θεμελιώθηκε την 5η Αυγούστου 1993.

Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται μεγάλος αριθμός αγίων λειψάνων (αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου, Τιμίου Προδρόμου, Γρηγορίου Θεολόγου, αγίου Γεωργίου, αγίου Μεδίκου, αγίου Παντελεήμονος, οσίου Ιωάννου νέου ελεήμονος, αγίας Μαρίνας, αγίας Θεοφανώς, αγίου Θεωνά και πλήθος άλλων αγίων) καθώς και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και πολλές θαυματουργές εικόνες (Θεοτόκου- Φοβεράς Προστασίας, Άξιον Εστί, της Οδηγήτριας, της Ελεούσας, του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου).

Η μονή διαθέτει μεγάλη βιβλιοθήκη με πλήθος χειρόγραφων και παλαιτύπων βιβλίων καθώς και μεγάλο αριθμό κειμηλίων. Η μονή κέκτηται 15 μετόχια με αντίστοιχους ιερούς ναούς στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αλλού.

Οι πατέρες της μονής ασχολούνται κατά βάση με τη συστηματική μελισσοκομία, παράγοντας, εκτός από μέλι, και τα ακόλουθα προϊόντα: γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, αλκοολούχο διάλυμα πρόπολης, κεραλοιφές, ελαιομελοσάπουνα, ρακόμελο, παστέλια, χαλβά, λουκούμια, ταχινόμελο και προπολομέλι.

Εδώ και χρόνια στο Ιερό Κοινόβιο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου οι πατέρες της μονής αγωνίζονται για την επιβίωσή τους μέσω της προώθησης των μελισσοκομικών προϊόντων που παράγουν. Η παραγωγή των προϊόντων αυτών γίνεται σύμφωνα με την ορθή μελισσοκομική πρακτική, τις φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις και τις αρχές της αειφορίας ώστε να καταστούν τα προϊόντα υγιεινά και ασφαλή, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις και ανησυχίες των καταναλωτών.

Η ορθή μεταχείριση των μελισσιών στη διάρκεια του έτους, η κατά το δυνατόν μικρότερη ανθρώπινη επέμβαση κατά τη συλλογή των μελισσοκομικών προϊόντων αλλά και οι συνθήκες διατήρησής τους μέχρι να φτάσουν στους καταναλωτές αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η παραγωγή τους.

Στα μελισσοκομικά προϊόντα της μονής ανακαλύπτεις όλα όσα κρύβουν μέσα τους, τη βαθειά μελέτη, την αμέριστη φροντίδα των μελισσιών, τον ζήλο, το μεράκι και τον σεβασμό που δείχνουν οι μοναχοί στη φύση. Σε συνδυασμό με τον φυσικό τρόπο επεξεργασίας τους, τα μελισσοκομικά προϊόντα των μοναχών καθίστανται μοναδικά σε γεύση, ποιότητα και θεραπευτικά χαρακτηριστικά.