Μικρά βήματα ειρήνης - Αποκαταστάθηκε από τη δικοινοτική επιτροπή ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Καρπασία

 
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Καρπασία

Ενημερώθηκε: 18/07/23 - 17:20

Ένας ακόμη ναός στην Κατεχόμενη Καρπασία αποκαταστάθηκε με πρωτοβουλία της Δικοινοτικής Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (TCCH) που ιδρύθηκε το 2008 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της επιτροπής ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης του ναού του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Καρπασίας, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Με την ολοκλήρωση των εργασιών  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το UNDP και η TCCH.

Ο Ali Tuncay, συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι πέρασαν πολλοί πολιτισμοί από το νησί της Κύπρου και σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε την ευθύνη συντήρησης και διάσωσης του πλούτου αυτών των πολιτισμών, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στις μελλοντικές γενιές και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους μέσω ενός τέτοιου πολύτιμου εγχειρήματος».

Επισήμανε επίσης ότι «η Επιτροπή έχει καταδείξει σαφώς ότι η συνεργατική προσέγγιση, που περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές μαζί με την αποπολιτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε, τόσο περισσότερες επιτυχίες θα σημειώνουμε».

Η  συνάντηση, «αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσής μας για τη συντήρηση και την προστασία των πολιτιστικών μας θησαυρών σε ολόκληρη την Κύπρο», δήλωσε ο  Σώτος Κτωρής, συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής. «Η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του ναού του Αγίου Γεωργίου στα Άρδανα εκφράζει το όραμα της Τεχνικής Επιτροπής για την αναβίωση των μνημείων όλων των κοινοτήτων του νησιού χωρίς διακρίσεις», τόνισε. «Ως εκ τούτου, ας προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, να την εκτιμήσουμε, να μάθουμε από αυτήν και να την αξιοποιήσουμε ως εργαλείο ειρήνευσης», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο ναός του Αγίου Γεωργίου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί τυπικό θολωτό ναό αυτής της περιόδου. Ήταν πετρόχτιστος, με τοιχοποιία αποτελούμενη εν μέρει από ακανόνιστους και εν μέρει από λαξευτούς λίθους. Στα μέσα του 20ού αιώνα, οικοδομήθηκε στο δυτικό τμήμα γυναικωνίτης από ενισχυμένο σκυρόδεμα.

Κάθε διατηρούμενος χώρος αντικατοπτρίζει τους πολιτισμούς από τους οποίους προήλθε, καθώς και τη διασταύρωση πολιτισμών. Χάρη στην TCCH, το UNDP και την ΕΕ, εξακολουθεί να διατηρείται η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της νήσου, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Όπως σημειώνεται, από το 2012, έχουν εκτελεστεί σε περισσότερους από 123 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εργασίες συντήρησης, δομικής στήριξης, φυσικής προστασίας ή αποκατάστασης από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το UNDP με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συνολική χρηματοδότηση ύψους 24,915 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει εισπράξει συνολικά 35,6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επένδυσαν διάφοροι δωρητές, για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της που αφορούν τη συντήρηση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη τη νήσο, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς (TCCH), οποία ιδρύθηκε το 2008 από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την συντήρηση μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Μέχρι το 2021 έχει αποκαταστήσει πάνω από 70 μνημεία, χρησιμοποιώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως ισχυρό εργαλείο συμφιλίωσης και ειρηνικής συνεργασία.

 Η Επιτροπή λαμβάνει χρηματοδότηση κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από άλλους δωρητές, όπως την Εκκλησία της Κύπρου, τη Διοίκηση του EVKAF, την USAID, την Αγία Έδρα, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και τοπική χρηματοδότηση. Η UNDP (United Nations Development Program) προσφέρει τεχνική βοήθεια και επιβλέπει την υλοποίηση των έργων.

Συμπρόεδροι είναι ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος. Συμπρόεδροι είναι ο Τουρκοκύπριος ο Ali Tuncay και ο Ελληνοκύπριος  Σώτος Κτωρής.

Στα πολλά μνημεία και σύνολα που έχει αποκαταστήσει η Επιτροπή περιλαμβάνονται το περίφημο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τμήμα της Κύπρου, ο Πύργος του Οθέλου και τα τείχη της Αμμοχώστου, τα οποία κτίστηκαν για πρώτη φορά από τους Λουζινιανούς τον 12ο αιώνα και τροποποιήθηκαν μέσα στους αιώνες από τους Γενουάτες, τους Ενετούς, τους Οθωμανούς και τους Βρετανούς.

Για το έργο της η Επιτροπή έχει λάβει το βραβείο Europa Nostra 2021. 'Ελαβε επίσης  και την κορυφαία διάκριση Grand Prix στην κατηγορία “Dedicated Service to Cultural Heritage”. Το Ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς «Europa Nostra» απονέμεται σε εξαιρετικής ποιότητας έργα που κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Συντήρηση, έρευνα, εξειδικευμένες υπηρεσίες από άτομα ή οργανισμούς και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ