Μονή Βλαχέρνας και οι Φράγκοι μεγιστάνες

 
Μονή Βλαχέρνας και οι Φράγκοι μεγιστάνες

Ενημερώθηκε: 08/03/22 - 21:30

Λίγο πιο μακριά από τη Γλαρέντζα, στην Ανδραβίδα, μέσα σε μια θαυμάσια κοιλάδα, σκεπασμένο από αιωνόβιες ελιές, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι των Βλαχερνών, με την βυζαντινή εκκλησία, που οι Φράγκοι την είχαν εν μέρει μετατρέψει σε γοτθικού ρυθμού. Εκεί μέσα σώζονται τάφοι παλαιών Φράγκων μεγιστάνων με κομψά ανάγλυφα οικόσημα με λατινικές επιγραφές.

Η Βλαχέρνα, Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών (και η γύρω περιοχή), βρίσκεται Ν.Α. της Γλαρέντζας. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας κτίσθηκε μεταξύ Ι-ΙΒ αιώνα με φράγκικες προσθήκες και είναι αφιερωμένος Γενεσίου της Θεοτόκου.

Η Μονή αυτή, την οποία ο William Gell αναφέρει ως "Monastery Blakeriana", έλαβε το όνομα Βλαχέρνα σε ανάμνηση της Μονής των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Μνημονεύεται δε αυτή στο έμμετρο έργο "Άνθη νοητά" του λογίου από την Σκόπελο του ΙΗ αιώνα Κωνσταντίνου Καισαρείου Δαπόντε (στιχ. 631-632).

Στον οικισμό της Κάτω Παναγιάς και 2,5χλμ. από την Κυλλήνη σε υψόμετρο 80 μέτρων βρίσκεται το ιστορικό γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας, το οποίο πήρε το όνομα του από την ονομαστή Παναγία των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης. Η μονή είναι πολύ παλιά με μεγάλη ιστορική παράδοση. Το 1978 στον χώρο της μονής δημιουργήθηκε γηροκομείο και οίκος ευγηρίας για τις άπορες και υπερήλικες γυναίκες της περιοχής.

Η μονή ιδρύθηκε μάλλον πριν τον 9ο αιώνα. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Το καθολικό τη μονής χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ωραιότερα του 13ου αιώνα. Τα γλυπτά μάρμαρα που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό προέρχονται από παλαιότερο παλαιοχριστιανικό ναό ο οποίος καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό. Επίσης, διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες, οι περισσότερες χρονολογούνται στα μέσα του 18ου αιώνα.

Από το 1204-1460 κατά την περίοδο της πρώτης Φραγκοκρατίας το μοναστήρι πέρασε στα χέρια δυτικών μοναχών του πριγκιπάτου της Αχαΐας. Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο το 1261, τα περισσότερα ορθόδοξα μοναστήρια δόθηκαν από τους Λατίνους στους Ορθόδοξους, εκτός από τη μονή Βλαχέρνας. Τον 15ο και 16ο αιώνα την κατείχαν οι Λατίνοι μοναχοί του μοναστικού τάγματος των Φρεμενούρων, οι οποίοι είχαν και ναό του Αγ. Φραγκίσκου στην Κυλλήνη. Οι Έλληνες την ξαναπήραν το 1628 ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη με αρκετές ζημιές. Το1826 πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, η μονή ερημώθηκε και οι περισσότεροι μοναχοί σφαγιάστηκαν, οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν και το μόνο που διασώθηκε ήταν το καθολικό της μονής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της αυλής.

Σήμερα στη μονή υπάρχει βιβλιοθήκη όπου διατηρούνται αυθεντικά πατριαρχικά σιγίλια, χειρόγραφα, έντυπα βιβλία, ευαγγέλια, λειψανοθήκες, κώδικες, εκκλησιαστικά σκεύη, κ.α.