Μονή Οσίου Παταπίου: ´Ενα σύγχρονο μοναστήρι με ρίζες στον 13ο αιώνα

 
Μονή Οσίου Παταπίου

Ενημερώθηκε: 27/08/21 - 19:40

Στα Γεράνεια όρη, πάνω από το Λουτράκι απέναντι της πόλης της Κορίνθου είναι κτισμένη η Ιερά μονή του Οσίου Παταπίου. Η μονή, στην οποία φυλάσσεται το θαυματουργό σκήνωμα του Οσίου ,είναι από αυτές που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες προσκυνητές από όλη την χώρα.

Πρόκειται για ένα ζωντανό μνημείο της ορθοδοξίας που φροντίζουν με απόλυτο σεβασμό δεκάδες μοναχές. Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό μοναστήρι , αυτό έχει κτιστεί μόλις το 1952, σε συνέχεια ενός αρχαίου ασκητηρίου το ο οποίο χρονολογείται κατά τον 13ο αιώνα.

Ο χώρος από το 1904 έχει συνδεθεί με τον Όσιο Πατάπιο , αφού τότε οι κάτοικοι του Λουτρακίου με επικεφαλής τον ιερέα Κωνσταντίνο Σουσάνη αποφάσισαν α ανασκάψουν το σπήλαιο και να αυξήσουν το χώρο γύρω από το ασκηταριό. Οι κάτοικοι όταν προσπάθησαν να ρίξουν ένα πεζούλι βρέθηκαν μπροστά»τό ιερό λείψανον άφθορον καί ευωδιάζον, φέρων έπ' αυτού ξύλινον σταυρόν καί βυζαντινά νομίσματα». Αρκετά χρόνια αργότερα το 1952 αποφασίστηκε η ίδρυση της μονής .

Τα «αποκαλυπτήρια του σπηλαίου» , έγιναν τελικά το 1904.Στο σπήλαιο βρέθηκε εκτός του λειψάνου και η κάρα της Αγίας Υπομονής.

Η επίσημη ίδρυση της μονής έγινε στις 1 Αυγούστου 1952 από τον μητροπολίτη Κορινθίας Προκόπιο Τζαβάρα.

Αρχικά υπήρχαν δυσκολίες για να οικοδομηθεί το μοναστήρι. Υπήρχαν μόνο πολύ μικρά κάποια δωμάτια – κελιά στα οποία ζούσαν οι μοναχές. Οι καλόγριες τα πρώτα χρόνια είχαν δυσκολία στο να φέρουν οικοδομικά υλικά κατασκευής της μονής προς το μοναστήρι, αφού αρχικά δεν υπήρχε βατός δρόμος για να περάσουν αυτοκίνητα, αλλά ένα μονοπάτι, και οι μοναχές χρησιμοποιούσαν ένα γαϊδουράκι για να μεταφέρουν τα υλικά κατασκευής στην νεοαναγειρόμενη μονή και επίσης για να κουβαλήσουν νερό (από μια πηγή χιλιόμετρα μακριά) και τρόφιμα (από την πόλη Λουτράκι). Συχνά οι καλόγριες κουβαλούσαν οικοδομικά υλικά για την κατασκευή της μονής ή στάμνες με νερό και τρόφιμα στην πλάτη τους!

Με πολύ κόπο η ανοικοδόμηση της μονής ολοκληρώθηκε: οι ξενώνες, τα δωμάτια (κελιά) για τις 40 καλόγριες, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας), το νεκροταφείο (όπου υπάρχει ο ναός της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας), η εκκλησία μέσα στο άβατο (η Αγία Τριάδα). Τέλος υπάρχει χώρος έκθεσης για τους επισκέπτες (με χριστιανικά αντικείμενα λατρείας και βιβλία). Σήμερα υπάρχει πλέον πρόσβαση στη μονή με ασφαλτόστρωτο δρόμο (που κατασκεύασε ο στρατός) και παρκινγκ, ενώ η μονή έχει εδώ και χρόνια αυτόνομο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.