Μπάιντεν προς Βαρθολομαίο: Προσβλέπω στη συνεργασία σας 

 
Μπάιντεν προς Βαρθολομαίο: Προσβλέπω στη συνεργασία σας 

Ενημερώθηκε: 02/01/21 - 20:25

Μήνυμα καλής συνεργασίας έστειλε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε απάντηση της επιστολής του κ.Βαρθολομαίου για την εκλογική επιτυχία.

«Ευχαριστώ για τους ευγενείς λόγους και τις καλές ευχές σας. Λυπούμαι διότι δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς. Είναι μεγάλη μου τιμή να έχω εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αντιλαμβάνομαι ακριβώς πόσο πολλή εργασία βρίσκεται ενώπιον μας» αναφέρει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Στην επιστολή ο κ.Μπάιντεν επισημαίνει οτι ο ίδιος και η εκλεγμένη Αντιπρόεδρος Harris αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μία περίοδο μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων – από τον κορωνοϊό έως την κλιματική αλλαγή οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και απαιτούν διεθνή συνεργασία και για τον όλο αυτό όπως τονίζει «προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας κατά τη δύσκολη αυτή στιγμή».

Υπενθυμίζεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος είχε ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να αναθεωρήσει την αποφασή του:

«Η Αγία Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγία Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους».