Νέος κύκλος αντιπαράθεσης στην Αγία Γη

 
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης στην Αγία Γη

Ενημερώθηκε: 06/05/22 - 11:27

Nέα αναστάτωση στα Ιεροσόλυμα. Μαζί με τις καταλήψεις ακινήτων από φανατικούς σχεδιάζεται ένα νέο αμφιλεγόμενο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ με επίκεντρο το ύψωμα πάνω από την Αγία Πόλη, δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες και κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τον τόπο όπου ο Ιούδας προετοίμασε την προδοσία του Ιησού.

Οι New York Times, σε άρθρο τους αποκαλύπτουν ότι αν τελικά ευοδωθούν τα σχέδια επιχειρηματιών που θέλουν να αναπτύξουν την περιοχή, οι μελλοντικοί επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να μεταβαίνουν από το ύψωμα στο παρακείμενο «Δάσος της Ειρήνης» με εναέρια τροχαλία, το γνωστό zip line.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλάνου ανάπτυξης που θα λειτουργήσει και ως πόλος έλξης τουριστών και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές της πόλης.

Όσοι είναι αντίθετοι με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό υποστηρίζουν ότι αυτό συνιστά μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής του Ισραήλ, με μοναδικό στόχο την πλήρη κυριαρχία του σε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ. Στόχος των εμπνευστών του, είναι η αποκλειστική προβολή της εβραϊκής ιστορίας και παράδοσης, και η υποβάθμιση του μουσουλμανικού, χριστιανικού και παλαιστινιακού χαρακτήρα της πόλης με τη συμμετοχή της οργάνωσης Εβραίων εποίκων στον σχεδιασμό .

Όσοι τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης εκτιμούν ότι με τις παρεμβάσεις τους θα συμβάλουν ώστε να επιστρέψει η ζωή σε περιοχές της πόλης που είχαν παραμεληθεί εξαιτίας της δυσχέρειας πρόσβασης και όπου σήμερα ευδοκιμούν οι έμποροι ναρκωτικών, ενώ οι βανδαλισμοί και οι εμπρησμοί αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Οι εταιρείες κατασκευής του «θρησκευτικού θεματικού πάρκου» φιλοδοξούν να κατασκευάσουν μια κρεμαστή γέφυρα, η οποία θα οδηγεί σε ένα χώρο πρασίνου εκτός των τειχών της παλιάς πόλης, την κοιλάδα Χινώμ. Οι επισκέπτες από εκεί θα μπορούν να μεταφερθούν απρόσκοπτα στην Παλιά Πόλη και στο Τείχος των Δακρύων, έναν από τους πιο ιερούς τόπους για τους Εβραίους.

Το «Ιδρυμα της Πόλης του Δαυίδ» με το πάρκο στοχεύει στην ανάπτυξη της βιβλικής πόλης του βασιλιά Δαυίδ και των περιχώρων της. Η οργάνωση ήδη διαχειρίζεται τις ανασκαφές στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλωάμ στην ανατολική πόλη. Και πριν από περίπου 30 χρόνια, μάλιστα, οι έποικοι αγόρασαν κατοικίες γύρω από την ανασκαφή όπου εγκαταστάθηκαν εβραϊκές οικογένειες.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ντόρον Σπίλμαν, υπογραμμίζει ότι όλες οι δραστηριότητες είναι επωφελείς στους Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ. Αποστολή της, άλλωστε, «είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, της παιδείας και της αρχαιολογίας. Οποιος θα προσεγγίζει αυτή τη βιβλική τοποθεσία, θα έρχεται σε επαφή με την ιστορική της ταυτότητα και τις ρίζες της, με το DNA της».

Τα περισσότερα από τα σχέδια της οργάνωσης έχουν ήδη εγκριθεί, χωρίς ιδιαίτερα διαφανείς διαδικασίες από τις κυβερνητικές επιτροπές του Ισραήλ, χωρίς, ωστόσο, διάλογο για τις πιθανές συνέπειες.

Στο μεταξύ κλιμακώνεται η ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην Ιερουσαλήμ, καθώς και τις συνεχείς προκλήσεις και επιθέσεις ριζοσπαστικών ομάδων εις βάρος των Χριστιανικών κοινοτήτων στην Αγία Γη.

Από τα μέσα Απριλίου τουλάχιστον 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις στην πλατεία που βρίσκεται στο υπό Ισραηλινή κατοχή Παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ. Ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για διατήρηση του στάτους κβο στα προσκυνήματα που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Ιερουσαλήμ, ενώ την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ριζοσπαστικών ομάδων εις βάρος των Χριστιανικών κοινοτήτων.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε νέα έκκληση για διατήρηση του status quo στα προσκυνήματα.

Εκτός του ΟΗΕ οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Άντυ Χάρρις και Χοσέ Λουίς Κορρέα εξέφρασαν την συμπαράσταση τους προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τους Χριστιανούς της Αγίας Γης κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους στον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο .

Στην συνάντηση ο Θεόφιλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Ιερουσαλήμ «είναι η πνευματική πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, σημείον ευλογίας αλλά και σημείον πολιτικής διενέξεως». Παράλληλα, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ και στην Αγία Γη παρά τον πόλεμο που δέχεται από εξτρεμιστές.

Επίσης, οκτώ βουλευτών στο Κογκρέσου με επιστολής του προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναφέρουν :

Η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στο εξωτερικό πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Όπως έχετε δηλώσει, οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι «μια πολύτιμη Αμερικανική αξία και οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η δική μας εμπειρία

μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ευάλωτων και υποεκπροσωπούμενων σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς όλους για την προώθηση και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων.

…Η μείωση της Χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο ένα πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά έχει επίσης ανθρωπιστικές συνέπειες. Ποιμαντικά προγράμματα που διοργανώνονται υπό την αιγίδα των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ καλύπτουν τις ιατρικές, εκπαιδευτικές και ανθρωπιστικές ανάγκες πολλών ευάλωτων ανθρώπων σε όλο το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αν οι ριζοσπαστικές ομάδες καταφέρουν να εκδιώξουν την Χριστιανική κοινότητα, πολλά από αυτά τα προγράμματα δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται. Επιπλέον, ο Χριστιανικός τουρισμός στους Αγίους Τόπους αποφέρει έσοδα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Iσραηλινή οικονομία καταδεικνύοντας τη σημαντική οικονομική συνεισφορά της Χριστιανικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ παρά την μικρή αριθμητική παρουσία της».