Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας 

 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας 

Ενημερώθηκε: 18/04/22 - 13:00

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την εκκλησιαστική περιουσία ζητά για μια ακόμη φορά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επί ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φέρει ξανά στο προσκήνιο προσβλέποντας στη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας για την αξιοποίηση των εσόδων προς όφελος και των δύο πλευρών.

Στα υπέρ της Εκκλησίας είναι αυτή τη φορά, η αξιοποίηση των τεράστιων εκτάσεων σε όλη τη χώρα οι οποίες ήταν δασικές ή δάσος. Με το νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος πλέον ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει παρεμβάσεις και να πάρει και τίτλους ιδιοκτησίες ακόμη και με μάρτυρες.

Το μεγάλο πρόβλημα για την αρχιεπισκοπή παραμένει η αξιοποίηση της δικής της περιουσίας την οποία διεκδικούν ή έχουν δεσμεύσει οι δήμοι όπως συμβαίνει στα Νότια Προάστια όπου δεκάδες οικόπεδα τεράστιας αξίας δεν αξιοποιούνται και η Εκκλησία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Προβλήματα υπάρχουν και με το δήμο Αθηναίων για μια μεγάλη έκταση κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» ο κ.Ιερώνυμος θέλει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

1. Ξεκαθάρισμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Θέλει να ξεκαθαρίσει τι ανήκει και τι δεν ανήκει στην Εκκλησία. Τι διεκδικούν δήμοι, ιδιώτες, άλλα νομικά πρόσωπα Δημοσίου. Γι’ αυτό έχει δώσει εντολή στη Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας να εργαστεί εντατικά, όπως και το ειδικό τμήμα που έχει φτιάξει η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της (ΕΚΥΟ). Ξεψαχνίζουν δηλαδή τους φακέλους από τα μοναστήρια και τις μητροπόλεις.

2. Κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας. Αναζητούνται με νομικές κινήσεις (προσφυγές, διαιτησίες, διαπραγματεύσεις) οι τίτλοι ιδιοκτησίας προκειμένου να κατοχυρωθεί ό,τι ανήκει στην Εκκλησία. Με αυτόν τον τρόπο, όπως τονίζεται, το κράτος θα μπορεί να παίρνει επιπλέον εισφορές (π.χ. ΕΝΦΙΑ), πράγμα που δεν γίνεται τώρα όταν καταπατά εκκλησιαστικά ακίνητα ή δεν δίνονται στην Εκκλησία όροι δόμησης και εκμετάλλευσης.

3. Αξιοποίηση-εκμετάλλευση. Επιδίωξη είναι οι συνέργειες κυρίως με το κράτος με επενδυτικά σχήματα (για παράδειγμα εκμετάλλευση ενέργειας, τουριστική αξιοποίηση ακινήτων, κέντρο logistics).

Ο κ.Ιερώνυμος παλαιότερα ήθελε να αντιγράψει το μοντέλο της Ευαγγελικής Εκκλησίας για τη δημιουργία πιο εξειδικευμένων κοινωνικών έργων (κέντρα αποθεραπείας, αποκατάστασης) για να καλύψει τα κενά κοινωνικού κράτους ακολουθώντας το μοντέλο της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

Τα έργα

Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα που έχει δρομολογήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι η αξιοποίηση της περιουσίας στο παραλιακό μέτωπο. Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα για κατασκευή πολυτελών κατοικιών, τουριστικών ακινήτων ή κέντρων διαβίωσης ατόμων τρίτης ηλικίας στα πρότυπα σκανδιναβικών χωρών.

Επίσης, στο Σχιστό σχεδιάζει την κατασκευή Κέντρου Logistics. Eκεί η Εκκλησία κατέχει μεγάλη έκταση δίπλα στο κοιμητήριο. Ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε το έργο να μπει στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της επόμενης δεκαετίας