Περίεργες εκκλησιαστικές συμμαχίες στα Σκόπια κατά του Φαναρίου 

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης
Ενημερώθηκε: 11/04/21 - 00:43

Η Μόσχα επανέρχεται δυναμικά και συγκροτεί συμμαχίας στα Βόρεια συνορά κατά του Φαναρίου αξιοποιώντας κάθε πρόθυμο ιεράρχη. Αυτή τη φορά τον ρόλο υπέρμαχου των θέσεων της Ρωσίας  ανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης της κανονικής ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Μόσχας κ.Κύριλλο.

Ο κ.Ι ωάννης ο οποίος έχει φυλακιστεί και έχει διωχτεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων επισκεπτόμενος με τις ευλογίες Πατριαρχείου Σερβίας τη Ρωσία εκτός των άλλων στράφηκε ευθέως κατά του Φαναρίου τονίζοντας πως η  «Ορθόδοξη Εκκλησία», όπως επισημαίνεται στο μήνυμα, «ουδέποτε είχε και δεν δύναται να έχει ένα ενιαίο κέντρο κατά το πρότυπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», διότι κάθε Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, διαθέτει «το πλήρωμα της αποστολικής κληρονομιάς».

Κατά τη γνώμη του, όπως είπε, "αυτή τη στιγμή η Ορθόδοξη Εκκλησία ευρίσκεται σε κατάσταση κλονισθείσης ενότητας, που δημιούργησε ένταση και στρεβλώσεις στη ζωή όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών".

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως  επισήμανε «ουδέποτε είχε και δεν δύναται να έχει ένα ενιαίο κέντρο κατά το πρότυπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας», διότι κάθε Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, διαθέτει το πλήρωμα της αποστολικής κληρονομιάς.

Αναφερόμενος στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισε: «είναι ολοκληρωμένη αποστολική Εκκλησία, η οποία εθελουσίως επέλεξε να παραμείνει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και να απολαμβάνει την αυτονομία της εντός των ορίων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης σημείωσε ότι κατά τον καθορισμό των ενεργειών έναντι των σχισματικών, κομβική θεωρείτο πάντοτε η γνώμη της κυρίαρχης Εκκλησίας, η οποία καλύτερα από όλους γνωρίζει την κατάσταση στα όρια της οικείας αυτής δικαιοδοσίας:«Είναι αδύνατο η Σύνοδος οποιασδήποτε γεωγραφικά απομακρυσμένης Εκκλησίας να γνωρίζει περισσότερο και λεπτομερέστερα για τους σχισματικούς και αυτοχειροτόνητους στην Ουκρανία».

Τέλος δηλώνοντας πλήρη υποταγή ανέφερε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας σέβεται την οργανωτική διάρθρωση του Πατριαρχείου Μόσχας, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι η αυτοδιοίκητη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο», δήλωσε ο ιεράρχης και συνέχισε: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ήταν πάντοτε και παραμένει φύλακας των δογμάτων, δηλαδή θα είναι στο πλευρό της αλήθειας και της κανονικής τάξεως».

Η βήμα- βήμα αποδόμηση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τη Μόσχα ανάβει νέες φωτιές στα Σκόπια τα οποία έχουν ζητήσει την αυτοκεφαλία τους από το Φανάρι, ενώ στη γειτονική χώρα υπάρχει και η Σχισματική Εκκλησία την αποδέχτηκε η επίσημη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας την οποία όμως δεν έχει αναγνωρίσει κανένας σε αντίθεση με την Αρχιεπισκοπή Αρχίδος η οποία υπάγεται στη Σερβία.

Η παρέμβαση αυτή επιδιώκει νέο πεδίο αντιπαράθεσης  με τον κ. Βαρθολομαίο ο  οποίος δεν έχει αποδεχτεί το αίτημα για αυτοκεφαλία ούτε των σκοπίων ούτε του Κοσσόβου που επίσης είναι ένα θέμα που θα φέρει συγκρούσεις.

Ποιός είναι ο Ιωάννης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1966, στο Μοναστήρι, είναι Σλάβος Ορθόδοξος κληρικός και επικεφαλής της μόνης κανονικά αναγνωρισμένης Ορθόδοξης εκκλησίας στην επικράτεια των Σκοπίων, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ζητά επανένωση με το Πατριαρχείο της Σερβίας και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, θεωρώντας σχισματική την διεθνώς αποκλεισμένη, αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στα Σκόπια, απ' όπου αποφοίτησε το 1990. Τον ίδιο χρόνο, γράφτηκε στη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Από εκεί αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1995 και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές. Από το 2008, σπουδάζει για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος, με διδακτορική διατριβή που έχει ως θέμα Η ενότητα της Εκκλησίας και τα Σύγχρονα Εκκλησιολογικά Προβλήματα.

Έγινε μοναχός το Φεβρουάριο 1998, με το όνομα Γιοβάν (Ιωάννης). Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια, ιερέας. Τον Ιούλιο του 1998, χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο του Επισκόπου της Ντρεμβίτσα, και τοποθετήθηκε ως εφημέριος στη Μητρόπολη Πρεσπών και Πελαγονίας. Τον Μάρτιο του 2000, εξελέγη Επίσκοπος της Βέλες.

Ο Ιωάννης, το 2005 τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος από τον Πατριάρχη της Σερβίας. Ο Ιωάννης αρνήθηκε να αναγνωρίσει, θεωρώντας σχισματική και αντικανονική, την αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, και έμεινε σε κοινωνία με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες επίσης δεν αναγνωρίζουν την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 2004 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία πως ήταν υποκινητής εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους, διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας, από τους οποίους εξέτισε τους 8, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κάποια σημεία της κατηγορίας ως αντισυνταγματικά.

Το 2006 καταδικάστηκε πάλι σε 2 χρόνια φυλάκισης, αυτή την φορά με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 57.000 ευρώ από μια δωρεά. Αρχικά, το Δικαστήριο αντέκρουσε το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για νέα εκδίκαση. Στη δεύτερη δίκη, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από το κατηγορητήριο, αλλά η υπόθεση επέστρεψε για μια τρίτη εκδίκαση. Την τρίτη δίκη, ο Ιωάννης καταδικάστηκε 2 έτη φυλάκισης. Φυλακίστηκε στις 8 Αυγούστου 2006 και έξετισε 256 ημέρες ποινής.

Με απόφαση του Δικαστηρίου των Σκοπίων, ο Ιωάννης αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 19 Ιανουαρίου 2015.Οι πιστοί  τον υποδέχθηκαν με συγκίνηση  ενώ ο ίδιος μετέβη στην Ρωσία για αποθεραπεία ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης και άλλα μέλη της Αρχιεπισκοπής Οχρίδος έχουν δεχτεί σωματικές επιθέσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής έχουν καταστραφεί.