Πληγή για την ειρήνη η καταστροφή μονών και ναών στο Κόσσοβο

 
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ενημερώθηκε: 23/05/23 - 20:13

Σε ανοικτή πληγή για το Βελιγράδι  εξελίσσεται η κατάσταση που επικρατεί σε βάρος των Σέρβων του Κοσσόβου και της καταστροφής ναών και μοναστηριών.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας στην τελευταία της συνεδρίαση για μια ακόμη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας οτι  η περιουσία πολιτών, ναών και μοναστηριών στην περιοχή έχει σφετεριστεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τη συμβολή της Σερβικής Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο  ζητά άμεσα μέτρα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια για τη:

• διατήρηση της ταυτότητας και της υφιστάμενης εκκλησιαστικής οργάνωσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

• Αποτροπή του ιστορικού αναθεωρητισμού ,

• διατήρηση της περιουσίας της Εκκλησίας

• δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή κατασχεθείσας ή σφετερισμένης περιουσίας,

• διατήρηση των οικονομικών πόρων που επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία των μοναστηριών

• τη διεθνή προστασία έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς προκειμένου να αποτραπούν όλες οι πιθανές καταχρήσεις και να εποπτεύεται η εφαρμογή των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δεν πρέπει να ερμηνευθούν αυθαίρετα, να αλλάξουν ή να καταργηθούν εντελώς εις βάρος της Εκκλησίας.

Στη Σερβία  αντιμετωπίζουν  αρνητικά τις παρεμβάσεις υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας 

του Κοσόβου, ενώ καλεί την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες που δεν το έχουν ακόμη αναγνωρίσει να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Η  Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν, πάντα υποστήριζε ότι όλα τα προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια επιλύονται ειρηνικά και μέσω διαλόγου, καθώς και ότι εξυπηρετούν πάντα τον σκοπό της ειρηνικής συνύπαρξης των Σέρβων, των Αλβανών και όλων των άλλων λαών που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Παράλληλα το Πατριαρχείο Σερβίας επέστησε την προσοχή ότι η αποδοχή της αυτοανακηρυγμένης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, άμεσα ή έμμεσα, de facto ή de iure, θα ήταν σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, που θεσπίστηκε βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων γενικά εφαρμοστέων πράξεων και αρχών. Όπως ανέφερε το Πατριαρχείο Σερβίας, «κάτι τέτοιο δεν έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή της πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλούσε αυξημένη μετανάστευση του σερβικού λαού και θα καθιστούσε αδύνατη όχι μόνο την ειρηνική συνύπαρξη όλων, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας, αλλά και την ίδια την επιβίωση του λαού στις υπεραιωνόβιες εστίες του. Επομένως, θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις αποκλειστικά με σεβασμό σε αρχές που ισχύουν εξίσου για όλους στον κόσμο».

Το Κόσοβο έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του από το 2008, αναγνωρίζεται από 111 χώρες, κι όμως δεν έχει αναγνωριστεί από πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Παρόλα αυτά, το Κόσοβο πλησιάζει στην Ευρώπη με γρήγορο ρυθμό. Ήδη από το 2024 καταργείται η θεώρηση διαβατηρίων για τους πολίτες του που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Το διήμερο από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου του 2004, όσο διήρκεσαν τα επεισόδια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, δολοφονήθηκαν εννέα Σέρβοι, κάηκαν ολοσχερώς 935 σπίτια, 10 σερβικά σχολεία, 35 ορθόδοξοι ναοί και μοναστήρια, ενώ καταστράφηκαν 18 μνημεία του σερβικού πολιτισμού. Επίσης, χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και ακόμα δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου 2004 όταν ένα αγόρι, ο Γιόβιτσα Ιβιτς τραυματίστηκε από πυροβολισμούς στην Τσαγκλάβιτσα, ένα χωριό κοντά στην Πρίστινα. Οι κάτοικοι του χωριού καθώς και πολλοί Σέρβοι από γειτονικά χωριά βγήκαν στους διαδρόμους και διαδήλωσαν, στήνοντας μάλιστα και μπλόκα στους δρόμους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ