Προβληματισμός για τον εορτασμό του Πάσχα στους Αγίους Τόπους

 
PANAGIOS TAFOS

Ενημερώθηκε: 29/03/23 - 13:26

Oι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ αλλά και οι επιθέσεις φανατικών στους Αγίους Τόπους για μια ακόμη φορά προκαλούν έντονο προβληματισμό εν όψει του Πάσχα . Ειδικά εφέτος μετά την άρση των μέτρων λόγω covid-19 , που αναμένεται αύξηση των προσκυνητών, το θέμα της ασφάλειας απασχολεί τις αρχές οι οποίες βάσει των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί μέχρι τώρα, καταλήγουν στην αυστηριοποίηση των μέτρων, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια.

Φορείς αλλά και Πρεσβείες χωρών, υπήκοοι των οποίων επισκέπτονται τις μέρες αυτές τα Ιεροσόλυμα έχουν αποστείλει επιστολές με τις οποίες ζητούν εγγυήσεις για την ομαλή τέλεση των ακολουθιών χωρίς να τεθούν εμπόδια για τους προσκυνητές.

Στο ίδιο πλαίσιο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στην επιστολή του προς την κυβέρνηση του Ισραήλ αναφέρεται στην ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας της λατρείας: «Ελπίζουμε ότι μαζί, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις προσευχές μας για να διασφαλιστεί η ελευθερία της λατρείας σε μία χώρα που προάγει τις αξίες της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για όλους».

Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν το Μεγάλο Σάββατο στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για να παρακολουθήσουν την τελετή του Αγίου Φωτός.

Πέρυσι η αστυνομία είχε επιβάλει αριθμητικό περιορισμό στην παρουσία τω πιστών χρησιμοποιώντας πολλές φορές ακόμη και βία , παρά τις αντιδράσεις του Πατριαρχείου.Ο ίδιος ο πατριάρχης κ.Θεόφιλος είχε κατηγορήσει την Αστυνομία.

Η Ισραηλινή αστυνομία κατά τον εορτασμό του Πάσχα το 2022 είχε σφραγίσει τη χριστιανική συνοικία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εμποδίζοντας την πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν εναδρώσει τουλάχιστον 15 σημεία ελέγχου σε ακτίνα 500 μέτρων ενώ είχε επιβληθεί αριθμητικός περιορισμός για τα άτομα που θα εισέρχονταν στον Πανάγιο Τάφο.

Για τον λόγο αυτό το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ζητά αλλαγή του τρόπου δράσεις της Αστυνομίας: «Ελπίζουμε ότι η παρέμβασή σας θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Χριστιανών –ανεξαρτήτως δόγματος– να συμμετέχουν ελεύθερα θρησκευτικές ακολουθίες στην Ιερουσαλήμ και ότι οι Χριστιανοί από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην πόλη. Η Κυριακή των Βαΐων για τους Λατίνους θα είναι στις 2 Απριλίου 2023 και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι στις 15 Απριλίου 2023. Σας προτρέπουμε να ζητήσετε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην επιβάλει σημεία ελέγχου, και η αστυνομία να απέχει από τη χρήση βίας κατά χριστιανών πιστών και κληρικών. Επιπλέον, τα δικαιώματα των μουσουλμάνων πρέπει να γίνονται σεβαστά όσον αφορά την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού».

Εκτός των περιοριστικών μέτρων προβληματισμός επικρατεί και για τη δράση των φανατικών στην περιοχή μετά και την τελευταία επίθεση την ώρα της Θείας Λειτουργία μάλιστα, στο θεομητορικό μνήμα της Παναγίας στη Γεσθημανή. Οι επιθέσεις, οι οποίες έχουν καταδικαστεί τόσο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όσο και από την Ελληνική Πολιτεία, προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ