Σκληρή αντιπαράθεση ΗΠΑ, Ελλάδος και Φαναρίου με τη Ρωσία για την διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου

 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ενημερώθηκε: 07/11/22 - 12:26

Του Γιάννη Μιχελάκη

Πίσω από το θέμα της διαδοχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη στην Μεγαλόνησο, μία σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας -από την μία πλευρά- και της Ουάσιγκτον, της Αθήνας, του Φαναρίου και της Ελλαδικής Εκκλησίας από την άλλη.

Ο έλεγχος του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου στην Κύπρο είναι ζωτικής σημασίας για τα γεωπολιτικά πράγματα στην Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Αφρική.

Οι προσπάθειες του Πατριάρχη Κύριλλου να γίνει η Μόσχα η «Τρίτη Ρώμη» και αυτός ο Προκαθήμενος όλων των Ορθοδόξων, παραγκωνίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ικανοποιούν μεν την άκρατη φιλοδοξία του Ρώσου Ιεράρχη, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί την επεκτατική πολιτική του Κρεμλίνου στις περιοχές αυτές.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να ελεγχθούν πολιτικά οι πληθυσμοί αυτοί, δεν γίνεται μόνο μέσω παράνομων χρηματοδοτήσεων κομμάτων των χωρών αυτών, αλλά και μέσω της εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος, λόγω του ομόδοξου.

Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση στην Κύπρο;

Κατ΄αρχάς να πούμε ότι καθοριστικό ρόλο παίζει ο τρόπος εκλογής του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο, που είναι μοναδικός στον Χριστιανικό κόσμο. Ψηφίζουν, με μυστική ψηφοφορία, όλοι όσοι από τους πιστούς επιθυμούν και εκλέγονται τρείς υποψήφιοι, οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο «τριπρόσωπο», από το οποίο η 16αμελής Ιερά Σύνοδος της Κύπρου θα επιλέξει το νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Μεγαλονήσου.

Εκλόγιμοι μπορούν είναι όλοι οι άγαμοι κληρικοί (όχι μόνο οι μητροπολίτες, αλλά και οι ιερείς ή οι διάκονοι) που έχουν πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, δεκαετή ευδόκιμη διακονία, με την ιδιότητα του κληρικού ή μοναχού και είναι πάνω από 35 ετών.

Όπως είναι φυσικό, καθοριστικός είναι ο ρόλος των κομμάτων στην εκλογική διαδικασία τα οποία τοποθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου Μητροπολίτη.

Όμως στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθοριστικός είναι και ο ρόλος των περίπου 30.000 Ρώσων, που ζουν στο νησί, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, ελέγχονται από επιχειρηματίες και μοναστήρια, έχουν δικαίωμα ψήφου και μπορούν να καθορίσουν, σ’ ένα σημαντικό βαθμό, την τελική διαμόρφωση του «τριπρόσωπου».

Η Εκκλησία της Κύπρου -η οποία να σημειωθεί είναι πανίσχυρή οικονομικά και με μεγάλη επιρροή στους πιστούς- είναι διχασμένη λόγω του θέματος της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Από την μία πλευρά βρίσκονται οι λεγόμενοι «Πατριαρχικοί» που στήριζαν τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και από την άλλοι οι λεγόμενοι «φιλορώσοι», δηλαδή οι μητροπολίτες εκείνοι, που είναι αντίθετοι με την απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Στους «Πατριαρχικούς» ανήκουν οι μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου, Καρπασίας, Μεσαορίας, Τριμυθούντος και Κυρηνείας. Ενώ στο στρατόπεδο των «φιλορώσων» βρίσκονται οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Μόρφου και Κύκκου και οι επίσκοποι Αμαθούντος, Μαχαιρά και Λήδρας.

Ισχυρό έρεισμα στο πλήρωμα της Εκκλησίας, που θα κληθεί εκλέξει το «τριπρόσωπο», φαίνεται ότι έχουν οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος και Ταμασού Ησαΐας, (ο τελευταίος θεωρείται μετριοπαθής). 

Από την πλευρά των «Πατριαρχικών» επικρατέστεροι θεωρούνται οι μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας Βασίλειος, ενώ ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν και οι μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος και Καρπασίας Χριστόφορος.

Βέβαια, λόγω του τρόπου εκλογής, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ονόματα-έκπληξη, που θα αλλάξουν το σκηνικό.

Στην προηγούμενη εκλογή, το 2006, συνυποψήφιοι με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο  Χρυσόστομο ήταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Τελευταία, το διχαστικό κλίμα, που είχε επικρατήσει στο εσωτερικό της Κυπριακής Εκκλησίας, λόγω του Ουκρανικού, έχει σχετικά αμβλυνθεί. 

Μάλιστα, οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας είχαν επισκεφτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη και οι συναντήσεις είχαν γίνει σε πολύ κάλο κλίμα, παρά τις διαφωνίες των δύο Κυπρίων ιεραρχών με τις αποφάσεις του Φαναρίου για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες ημέρες για το θέμα αυτό και η εμπλοκή ΗΠΑ, Ρωσίας, Ελλάδας, Φαναρίου και Ελλαδικής Εκκλησίας, μέρα με την ημέρα, θα γίνεται όλο και πιο ενεργή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν στην Κύπρο πριν από λίγα 24ωρα.

Τέλος, πολλά επίσης εξαρτηθούν από το αν οι Ρώσοι θα μπορέσουν, αυτή τη φορά -λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί- να διαθέσουν τα χρήματα εκείνα, για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στο πρώτο στάδιο της εκλογής του «τριπρόσωπου». 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Realnews»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ