Σκληρή επίθεση Βαρθολομαίου στον Πατριάρχη Μόσχας για την Ουκρανία

 
patriarxis vartholomaios

Ενημερώθηκε: 18/03/23 - 12:24

O πατριάρχης Μόσχας αυτοταπεινώθηκε αφού υποτάχθηκε στο Κρεμλίνο και υποστήριξε τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας.

Ο κ.Βαρθολομαίος άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας η οποία όπως είπε "αυτοταπεινώθηκε υποτασσόμενη άνευ όρων στο ρωσικό κράτος και υποστηρίζοντας απερίφραστα την αιματηρή στρατιωτική εισβολή. Έχουμε καταδικάσει με συνέπεια και επιμονή τόσο τον επιζήμιο πόλεμο από τον Πρόεδρο Πούτιν όσο και την ανήθικη υποστήριξη από τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος μάλιστα προσέδωσε “πνευματική διάσταση” στην εχθρότητα και την αιματοχυσία, διαβεβαιώνοντας αθώους στρατιώτες ότι θα βρουν την ανταμοιβή τους εν ουρανοίς αν καθυποτάξουν τους αδελφούς τους στην Ουκρανία.», είπε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας".

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας ανέφερε ότι αυτή έκανε κατάχρηση εξουσίας και δύναμης, μαζί με την εκμετάλλευση της φύσης και των πόρων της, καθώς περιφρόνησε την ανθρώπινη και οικολογική ακεραιότητα μιας χώρας που απαιτεί και αξίζει ανεξαρτησία και ελευθερία.

Εκτός του ουκρανικού ο κ.Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και τις ευθύνες του ανθρώπινου παράγοντα: “Είμαστε υπόλογοι για τη ζημία που προκαλούμε στον κόσμο μας—τόσο για τον ανθρώπινο θάνατο όσο και για την περιβαλλοντική καταστροφή. Ως πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε την ειρήνη και όχι τη σύγκρουση, τη ζωή και όχι τον θάνατο, τη διατήρηση και όχι την καταστροφή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση των κοινοτήτων μας και για τη διαφύλαξη της δημιουργίας του Θεού. Και είμαστε όλοι υπεύθυνοι – είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε λόγω συμμετοχής είτε λόγω αδιαφορίας μας – για τη βία που ασκείται στους αδελφούς και τις αδελφές μας, αλλά και για τον βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος σε κάθε μέρος του κόσμου. Πράγματι, είμαστε επίσης υπεύθυνοι για τις συνέπειες της επιθετικότητας και της βίας στην ανθρώπινη ζωή και την κλιματική αλλαγή, στη φτώχεια και την ανισότητα, αλλά και στην έλλειψη τροφίμων και την ενεργειακή ανανέωση. Γιατί όλοι μας είμαστε αδιάσπαστα και άρρηκτα συνδεδεμένοι και αλληλοεξαρτώμενοι. Αυτό είναι ένα μάθημα που μάθαμε οδυνηρά τα τελευταία τρία χρόνια με τον νέο κορωνοϊό και τον τελευταίο χρόνο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ