Σοκάρει η δράση των Ρώσων σε βάρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

 
καμερουν

Ενημερώθηκε: 26/01/23 - 21:26

Μεθόδους που μάλλον θυμίσουν μυστικές υπηρεσίας  και όχι ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Αφρική .Την καταγγελία έκανε με τον πιο επίσημο τρόπο ο μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος  κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού “ΑΕΝΑΟΣ”.

Όπως τόνισε, στη δήθεν «Αφρικανική Εξαρχία» η Ρωσική Εκκλησία εφαρμόζει μια καινοφανή και πρωτόγνωρη πρακτική. Οι κληρικοί, που προσέρχονται σε αυτό το εκκλησιολογικώς και κανονικώς ανυπόστατο μόρφωμα, ορκίζονται -και δεν υπόσχονται ή δεν δηλώνουν απλώς- ότι θα εργάζονται με ευσυνειδησία, διότι εν γνώσει τους εργάζονται χωρίς Επίσκοπο.

Οι Ρώσοι υποχρεώνουν τους ιερείς να ορκίζονται πίστη το Πατριαρχείο Μόσχας:

– «Έχοντας επίγνωση ότι ένας ιερέας δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς επίσκοπο, απευθύνομαι στην ανώτατη αρχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τους σχισματικούς. Δεσμεύομαι να παραμείνω πιστός στον Πατριάρχη Μόσχας και στον επίσκοπο που αυτός θα ορίσει, μέχρι την ημέρα του θανάτου μου, όντας σε υπακοή, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

– Εάν παραβιάσω τον όρκο πίστης μου στην κανονική Εκκλησία και καταλήξω σε κοινωνία με σχισματικούς, είθε ο Κύριος να με τιμωρήσει".

Όπως είπε ο Μητροπολίτης Καμερούν  "είναι καταφανές πως το σχέδιο της Ρωσικής Εκκλησίας είναι καλά οργανωμένο και σίγουρα βασίζεται σε επεξεργασμένες παρατηρήσεις, αλλά και πληροφορίες εκ των έσω.Η Αφρική είναι ένας χώρος πολύπλοκος που κουβαλάει όλα εκείνα τα απότοκα της αποικιοκρατίας, της καταπίεσης και της στυγνής οικονομικής, και όχι μόνο, εκμετάλλευσης αιώνων".

Κατά τον κ.Γρηγόριο “όλα  αυτά και πολλά άλλα, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση στους Αφρικανικούς λαούς, που τους καθιστά ευάλωτους στα θέλγητρα της Ρωσικής Εκκλησίας. Τα εύκολα χρήματα, η εξουσία, η ισχύς δεν είναι σίγουρα κάτι που μπορεί εύκολα να αρνηθεί ένας άνθρωπος που δεν έχει ισχυρά ηθικά ερείσματα, πολύ περισσότερο ένας Aφρικανός που τα έχει στερηθεί σε όλη του τη ζωή"

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσική Εκκλησία προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της στην Αφρική αλλά και να προσελκύσει κληρικούς και πιστούς στην παρασυναγωγή που έχει οργανώσει υποσχόμενη χρήματα, υποτροφίες για σπουδές και χίλια δυο άλλα.

Ο κ.Γρηγόριος αποκάλυψε οτι   η προσπάθεια να ξεσηκωθεί ο Αφρικανικός Κλήρος εναντίον του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και των επισκόπων και να αποσπαστεί, είχε αρχίσει πολύ πριν την αναγνώριση της ουτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας:

"Μια μεγάλη ομάδα κληρικών και εμφανιζομένων ως κληρικών και λαϊκών από την Ρωσία και από διάφορα άλλα κράτη του πρώην Ανατολικού μπλοκ, μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, “βομβάρδισαν” κατά δεκάδες προσωπικές σελίδες Αφρικανών Ιερέων και Ενοριών με χιλιάδες αιτήματα φιλίας και σχόλια θαυμασμού και, στη συνέχεια, συζητήσεις και αρνητικά σχόλια για τους κανονικούς Επισκόπους και αποστολές λειτουργικών δώρων και οικονομικών ενισχύσεων στους Ιερείς".

Για τον λόγο αυτό όταν ήλθε το «πλήρωμα του χρόνου» όλοι αυτοί οι Ιερείς :

α. Εστράφησαν εναντίον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

β. Οργανώθηκαν και ταξίδεψε μια ομάδα στην Μόσχα

γ. Επέστρεψαν ως Συντονιστές και οργάνωσαν την αποστασία.

δ. Δύο Συντονιστές (οι οποίοι λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό) αγόρασαν αυτοκίνητα και είχαν θανατηφόρα ατυχήματα. Στην κηδεία τους ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι θα επιτραπεί να συμμετάσχουν μόνο ιερείς της λεγομένης Ρωσικής Εξαρχίας. (Όσοι γνωρίζουν τα αφρικανικά ήθη και έθιμα των κηδειών μπορούν να κατανοήσουν πόσο ανοίκειο είναι κάτι τέτοιο για την παράδοσή τους).

ε. Εδόθησαν αρχικά εκατοντάδες υποσχέσεις και ειπώθηκαν υψηλά ποσά μισθών από αυτά ελάχιστα υλοποιήθηκαν".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ