Στα χαρακώματα ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την Εκκλησία για 300 στρέμματα

 
Στα χαρακώματα ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με την Εκκλησία για 300 στρέμματα

Ενημερώθηκε: 06/08/21 - 18:02

Η απόφαση της Εκκλησίας να πωλήσει ή να ενοικιάσει οικόπεδα στην περιοχή Βούλας -Βάρης -Βουλιαγμένης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του τοπικού δήμου και του δημάρχου κ.Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ο οποίος έχει περάσει στην αντεπίθεση προκειμένου να διασφαλιστούν χώροι πρασίνου και να μην προστεθεί και άλλο τσιμέντο στην περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες ο δήμαρχος προσπαθεί να στήσει τη "δική του" γραμμή άμυνας με την Εκκλησία όμως να επιμένει στην αξιοποίηση των οικοπέδων έκτασης 290 στρεμμάτων, αδιαφορώντας για την ανάγκη ύπαρξης κοινόχρηστων χώρων.

Μπροστά στην άρνηση της Εκκλησίας να βρεθεί λύση ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης πήρε μια ιστορική απόφαση για τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση 289 στρεμμάτων της φερόμενης ως Εκκλησιαστικής Περιουσίας στη Βουλιαγμένη πήρε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Πριν από περίπου 15 μέρες ο δήμος αποφάσισε , όπως είπε και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μια απόφαση για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας ως πράσινου προαστίου και την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Βουλιαγμένης, αλλά και για την αποτροπή ενός κύματος άναρχης δόμησης που θα αλλοίωνε ανεπιστρεπτί τον σημερινό χαρακτήρα και φυσιογνωμία της πόλης.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προχώρησε στην απαλλοτρίωση μετά από τεχνική και νομική προετοιμασία 5 ετών στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί νομικοί και μηχανικοί.Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την επανεπιβολή ρυμοτικής απαλλοτρίωσης, σε συνολικά 288,7 στρέμματα ακινήτων με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Αποκλειστικός στόχος της βούλησης αυτής της πόλης είναι να αντισταθμιστεί και να επανέλθει το ανατραπέν σήμερα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως αυτό καθορίστηκε το 1951 με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης (σύμβαση Κατσαφαρόπουλου).

Όπως ανέλυσε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εξειδίκευσε κατόπιν η επικεφαλής της νομικής ομάδας που επεξεργάστηκε την εισήγηση, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, κ. Γλυκερία Σιούτη, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1682,38 (ποσοστό 53%) ενώ σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%). Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%. Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά σε βάρος των χώρων προς

κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η σύμβαση Κατσαφαρόπουλου, οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) το 1951 σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει διαχρονικά, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο».

Οι διοικήσεις της πρώην Κοινότητας και Δήμου Βουλιαγμένης, υπό τους δημάρχους Πατρίκιο Καραγεώργο και Γρηγόρη Κασιδόκωστα, όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέκοψαν αυτή την απομείωση των ελεύθερων χώρων με διαδοχική κήρυξη απαλλοτριώσεων. Η αδυναμία ωστόσο, του Δήμου να αποζημιώσει τις εκτάσεις αυτές, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, παρόλο που η διοίκηση του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και σήμερα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αρνείται σταθερά, να ρυθμίσει πολεοδομικά τις εκτάσεις αυτές, χαράσσοντας οικοδομικές γραμμές και καθορίζοντας όρους δόμησης και χρήσεις γης. Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που προασπίζεται την αρχή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο».

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, χαρακτηρίζει την απόφαση ως τη σημαντικότερη απόφαση που έχει πάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ίδρυση του, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η προστασία του φυσικού κάλλους της Βουλιαγμένης και η διατήρηση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της πόλης μας». Επιπλέον, ευχαρίστησε την Νομική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Δόμησης και τους συνεργάτες του Δήμου για την άρτια εργασία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η μεγάλη αυτή μάχη θα αποβεί σε όφελος της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό το 1951 το Ελληνικό Δημόσιο ήρθε σε συμφωνία με τον οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο για δώσει η Εκκλησία εκτάσεις για κοινόχρηστους χώρους και να παραιτηθεί από τα εμπράγματα δικαιώματα από κάθε αξίωση αποζημίωσης από το δημόσιο.Οι εκτάσεις αυτές θα επέστρεφαν στην Εκκλησία μόνο σε περίπτωση που θα κτίζονταν.

Υπενθυμίζετε οτι σε νέους διαγωνισμούς για αξιοποίηση ή πώληση ακινήτων της στη Βουλιαγμένη προχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος, βγάζοντας ουσιαστικά “στο σφυρί” εκτάσεις και οικόπεδα σχεδόν 200 στρεμμάτων, σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος προχώρησε στην προκήρυξη δύο διαγωνισμών που αφορούν την αξιοποίηση ή αγορά εκτάσεων ή οικοπέδων, στη Βουλιαγμένη αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης.