Στα κάγκελα οι Αγρινιώτες για τη διχοτόμηση της μητρόπολης

 
Στα κάγκελα οι Αγρινιώτες για τη διχοτόμηση της μητρόπολης

Ενημερώθηκε: 30/06/22 - 22:00

Eκνευρισμός επικρατεί στο Αγρίνιο γιατί, παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη διχοτόμηση της μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως υπάρχει προβληματισμός στο Μαξίμου λόγω των εκλογών.

Αν και το υπουργείο Παιδείας έχει έτοιμη την απόφαση , φαίνεται πως κάποιοι πολιτικοί της περιοχής θα προτιμούσαν να πάνε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε ήρεμα νερά.

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ.Γιώργος Παπαναστασίου δημόσια και μάλιστα την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου είχε θέσει άμεσα την ανάγκη της δημιουργίας δύο μητροπόλεων μία με έδρα το Μεσολόγγι και μία με έδρα το Αγρίνιο.

Η Σύνοδος, μετά τον θάνατο του Κοσμά, συζήτησε το θέμα και πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας την διχοτόμηση της μητρόπολης.Αντίθετος ήταν και είναι ο δήμαρχος Μεσολογγίου, αλλά τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς που εκφράζει σχεδόν το 80% των κατοίκων αποδείχτηκαν πιο ισχυρά. Όσον αφορά τη διχοτόμηση θα πρέπει να τονιστεί οτι το αίτημα εκκρεμεί από το 1951 (!), όταν τότε είχε δημιουργηθεί και σύλλογος για την διεκδίκηση του αιτήματος. Μάλιστα είχαν προσφέρει και περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα εκχωρούνταν στη νέα δομή.Μεταξύ αυτών και οι κατασκηνώσεις της Ρίζας.

Στο Αγρίνιο αρνούνται να μπουν στη λογική να αναβληθεί η διχοτόμηση λόγω εκλογών, γιατί ,όπως λένε, μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από όσα η δημιουργία δύο μητροπόλεων.

Πριν από λίγες μέρες οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ναυπακτίας και Θέρμου, στην επιστολή τους στον πρωθυπουργό δηλώνουν κατηγορηματικά ότι συμφωνούν με την κατάτμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας όπως έχει αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος σε δύο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα γεωγραφικής απόστασης και έκτασης τα οποία δεν μπορεί ως ενιαία Μητρόπολη να καλύψει η παρούσα κατάσταση.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η Μητρόπολη θα διασπαστεί σε δύο πιο λειτουργικές Μητροπόλεις: Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βόνιτσας με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγ. Βλασίου με έδρα το Αγρίνιο.

Στη Μητρόπολη Ναυπάκτου, από την οποία αποσπάται η περιοχή του Αγ. Βλασίου, θα υπαχθούν η επαρχία Θέρμου και οι κοινότητες Γαλατά και Περιθωρίου και θα ονομάζεται Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου.

Έτσι, αφενός συμβαδίζουν τα όρια των Μητροπόλεων με των Δήμων και αποφεύγονται ακραίες ανισότητες μεταξύ των Μητροπόλεων σε θέματα έκτασης και μεγέθους, επισημαίνουν οι τέσσερις Δήμαρχοι στην επιστολή τους στον πρωθυπουργό με ημερομηνία 20 Ιουνίου.

Σημειώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για εκκλησιαστικό ζήτημα και πως οι αποφάσεις των Οργάνων της Εκκλησίας πρέπει να γίνονται σεβαστές στο πλαίσιο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας.

Να θυμίσουμε οτι το 2003 μετά το θάνατο του μακαριστού Θεόκλητου η Εκκλησία είχε ταχθεί υπέρ της διχοτόμησης αλλά είχε διαφωνήσει η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ