Στα μαχαίρια και πάλι Μεσολόγγι - Αγρίνιο για τη μητρόπολη

 
Στα μαχαίρια και πάλι Μεσολόγγι - Αγρίνιο για τη μητρόπολη

Ενημερώθηκε: 26/03/22 - 20:19

Παρά το γεγονός ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) αποφάσισε τη διχοτόμηση της μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας έχει αναπτυχθεί έντονο παρασκήνιο προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία. Αν και φανερά οι βουλευτές της περιοχής αποφεύγουν να πάρουν θέση , έχουν αναπτυχθεί κινήσεις, κυρίως από την πλευρά του δήμου Μεσολογγίου να μην προχωρήσει η διχοτόμηση, ενώ και κοινότητες αλλά και σύλλογοι είναι αντίθετοι.

Ωστόσο , αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει ανάψει το πράσινο φως για τη διχοτόμηση σε αντίθεση με το 2005 όταν το αίτημα που είχε τεθεί από τον μακαριστό Χριστόδουλο είχε απορριφθεί.

Με αφορμή τις αντιδράσεις ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παναναστασίου ο οποίος απέφευγε να πάρει άμεσα θέση κατά την δεξίωση για την 25η Μαρτίου απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς όσους επιχειρούν να μπλοκάρουν την ίδρυση Μητρόπολης με έδρα στο Αγρίνιο .

Η παρέμβαση του δημάρχου, έγινε καθώς τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες για πιέσεις διαφόρων κύκλων στην Κυβέρνηση ώστε να παγώσει η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο κ.Παπαναστασίου κάλεσε «όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, τους Αγρινιώτες και δη τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής να μην επιτρέψουν να αλλάξει η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που είναι να δημιουργηθεί νέα Μητρόπολη».

«Επειδή τέτοια μέρα κάθε χρόνο βρισκόταν εδώ και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κοσμάς, εύχομαι και πιστεύω ότι σε κάθε εθνική εορτή από εδώ και πέρα θα έχουμε τον δικό μας Μητροπολίτη, Αγρινίου και Αμφιλοχίας. Γιατί αυτή είναι η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αντιταχθεί στην πλειοψηφία του λαού της Αιτωλοακαρνανίας που το θέλει και στη θέληση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Καλώ όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, τους Αγρινιώτες και δη τους κυβερνητικούς βουλευτές της περιοχής να μην επιτρέψουν να αλλάξει η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που είναι να δημιουργηθεί νέα Μητρόπολη. Ζητείται 60-70 χρόνια. Θα υπάρχει Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βονίτσης όπως και η Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου. Αν δεν είναι αυτή η απόφαση θα μας βρουν όλους απέναντί τους», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της διχοτόμησης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τάχθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) του Φεβρουαρίου .Η ΔΙΣ έκανε δεκτό το αίτημα των Αγρινιωτών οι οποίοι προτιμούν τη διχοτόμηση για λόγους, όπως λένε, πνευματικούς και ποιμαντικούς, καθότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδος σε έκταση, με 227.414 κατοίκους.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, είναι από τους πρώτους που ζήτησε να μην γίνει η διχοτόμηση με το αιτιολογικό ότι «η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου με τη βαριά ιστορία και τη μοναδική πολιτισμική και πνευματική παράδοση δικαίως κρατά την έδρα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την οποία τιμά και της δίνει κύρος από το κύρος της. Και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, πόσο μάλλον δε, τροποποίησης. Η τιμή δεν ζυγίζεται ούτε μετριέται με αριθμούς. Αποδίδεται ή δεν αποδίδεται».
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας συμπεριλαμβάνει στην πνευματική και μητροπολιτική δικαιοδοσία της 219 ενορίες. Η έδρα και το Επισκοπείο της βρίσκεται στο Μεσολόγγι, ενώ η 8η σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδος, με 100.000 κατοίκους, διεκδικεί τη μετεγκατάσταση της έδρας στη γεωγραφική δικαιοδοσία της. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προβλέπονται τρείς μητροπόλεις:

:

1. Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα την Ναύπακτο.

2. Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

3. Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Στον αγώνα κατά της διχοτόμησης έχουν μπει και οι ετεροδημότες με τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» να εκφράζει την αγανάκτηση και την σφοδρή του αντίθεση, με την προοπτική της υλοποίησης αυτών των σχεδίων.

Σε επιστολή που έχει σταλεί και στον κ. Ιερώνυμο υποστηρίζουν: Είναι γνωστές οι προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς από το Αγρίνιο, να αποσπάσει όλο και μεγαλύτερα ζωτικά τμήματα Δημοσίων Υπηρεσιών, Φορέων κλπ. από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, οι οποίες βασίζονται στο κύριο επιχείρημα του υπέρτερου πληθυσμού του Αγρινίου, σε σχέση με το Μεσολόγγι.

Μιλάνε μόνο για αριθμητικά μεγέθη, παραβλέποντας όμως την ιστορική ταυτότητα της Ιεράς Πόλεως (της μοναδικής στην Ελλάδα που φέρει αυτόν τον τίτλο) και την ανάγκη διατήρησης, της έδρας της Μητρόπολης. Γιατί ο πληθυσμός μιας πόλης, δεν είναι το μοναδικό κριτήριο που της δίνει αξία. Υπάρχουν πιο σημαντικά κριτήρια, που δίνουν αξία σε μια πόλη και όχι ο αριθμός των κατοίκων της.

Η συνεχής υποβάθμιση της Πόλης μας, με την μεταφορά Δημοσίων Υπηρεσιών (π.χ. Εφετείο), τμημάτων ΤΕΙ σε άλλη πόλη, το κλείσιμο του Στρατοπέδου κ.λπ., έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορεί να συνεχιστεί με επιπλέον «περικοπές».

Εμείς λοιπόν, ως Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής, τονίζουμε, ότι αυτό που προέχει είναι η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, το οποίο δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ούτε καν τροποποίηση".