Στη μονή Αγάθωνος ο Βαρθολομαίος στις 25 Ιουνίου

 
Στη μονή Αγάθωνος ο Βαρθολομαίος στις 25 Ιουνίου

Ενημερώθηκε: 28/03/23 - 23:48

Tην ιστορική Μονή Αγάθωνος στη Φθιώτιδα θα επισκεφτεί στις 25 ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 25 Ιουνίου .Ο Πατριάρχης αποδέχτηκε την πρόταση του μητροπολίτη κ. Συμεών να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος, προκειμένου να προσκυνήσει και το άφθαρτο σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, τον οποίο το Φανάρι ανακήρυξε Άγιο στις 14 Ιανουαρίου του 2022.

Άγιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης -κατά κόσμον Ανδρέας Κορκολιάκος, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το 1908. Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να γίνει κληρικός. Εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Κατόπιν χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη και το 1935, πήγε στην Καρδίτσα.

Μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο έφυγε από την Καρδίτσα και μετά το 1955 εισήλθε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, κοντά στη Λαμία, επηρεασμένος από τον επίσης Πελοποννήσιο π. Γερμανό Δημάκο τον γνωστό ως παπα-Ανυπόμονο, όπου υπηρέτησε ως πνευματικός της μονής, ενώ παράλληλα πήγαινε σε νοσοκομεία της Λαμίας, έβλεπε ασθενείς, τους παρηγορούσε και τους εξομολογούσε.

Κατόπιν σοβαρών προβλημάτων υγείας, απεβίωσε από πνευμονικό οίδημα την 22 Ιανουαρίου 1991 στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα, σε ηλικία 83 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στη Μονή Αγάθωνος, αλλά εξαιτίας σφοδρής κακοκαιρίας δεν μπορούσε να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο και τελικά κηδεύτηκε στα Βαπτιστήρια.

Τον Μάρτιο του 2006 έγινε η εκταφή του, λόγω καθίζησης στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού. Το φέρετρό του βρέθηκε σε άριστη κατάσταση. Οι μοναχοί το μετέφεραν στο κοιμητήριο για να αφαιρέσουν τα οστά του γέροντα, αλλά όταν άνοιξαν το καπάκι διαπίστωσαν ότι το σώμα του ήταν άφθαρτο. Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση και έκπληξη όχι μόνο στην περιοχή της Φθιώτιδας αλλά και πανελληνίως, ιδιαίτερα μετά την προβολή του γεγονότος στην τηλεόραση.

Τα λείψανα του Βησσαρίωνα εξέτασε τότε ο συνταξιούχος καθηγητής και διάσημος ιατροδικαστής Αθηνών Παναγιώτης Γιαμαρέλος, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση για εξαιρετικό και ανεξήγητο γεγονός.

Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 14 Ιουνίου 2022, ενώ στις 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η τελετή της αναγραφής στο αγιολόγιο και της υπογραφής της από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου, ημερομηνία του θανάτου του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ