24 Φεβρουαρίου: Ο σεισμός της Αθήνας το 1981 - Το σήριαλ που έσωσε ζωές

 
alkuonides seismos

Ενημερώθηκε: 24/02/24 - 09:23

Ηταν 22.59 της 24ης Φεβρουαρίου 1981, όταν «χτύπησε» ο Εγκέλαδος από τις Αλκυονίδες, Η Αθήνα, η Κόρινθος και άλλες περιοχές ένιωσαν τη δύναμή του. Τα 6,7 Ρίχτερ έγιναν αισθητά στη μισή, σχεδόν, Ελλάδα.

Ο ισχυρός αυτός σεισμός έγινε σε μια περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, στον κόλπο των Αλκυονίδων. Οι περιοχές κοντά στο επίκεντρο, δηλαδή στις Αλκυονίδες, αλλά και η περιοχή της πρωτεύουσας παρόλο που είναι σε απόσταση 77 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, δονήθηκαν έντονα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, λόγω του ότι ήταν ένας επιφανειακός σεισμός, αφού το εστιακό του βάθος ήταν 8 χλμ.

Ακολούθησε δεύτερος σεισμός στις 4.35πμ της επόμενης μέρας ενώ στις 4 Μαρτίου ήρθε και τρίτος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στις 11.58μμ.

Οι συνέπειές του στην Αττική ήταν πολλές. Ανθρωπιστικές, λόγω των θανάτων και τραυματισμών που προκλήθηκαν κατά τις καταρρεύσεις των κτιρίων. Οικονομικές, εξ’ αιτίας των βλαβών που προκάλεσε η σεισμική κίνηση στις οικοδομές. Ψυχολογικές, που οφείλονταν στην όλη αναστάτωση που προκλήθηκε από τον σεισμό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο σεισμός αυτός, σε συνδυασμό με τους μετασεισμούς που ακολούθησαν άφησε πίσω του νεκρούς και προκάλεσε καταστροφές στην Κορινθία, τη Βοιωτία, την Αττική, την Εύβοια και τη Φωκίδα.

Πιο συγκεκριμένα εξαιτίας του σεισμού έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ενώ από τα 85.000 κτίρια που υπέστησαν βλάβες, τα 22.554 κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως μη επισκευάσιμα.

Αν και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στις Αλκυονίδες του Κορινθιακού Κόλπου, λόγω του αντίκτυπου που είχε στην πρωτεύουσα συχνά αναφερόμαστε σε αυτόν ως «ο σεισμός της Αθήνας το 1981».

Ένα χωριό στα Γεράνια, η Περαχώρα, με 2.500 κατοίκους δοκίμασε τη μανία του Εγκέλαδου. Τα περισσότερα σπίτια του κατέρρευσαν ή έγινα ακατάλληλα για διαμονή. Κι όμως οι περισσότεροι κάτοικοι σώθηκαν. Αιτία ένα σήριαλ.

Η ΕΡΤ μετέδιδε εκείνο το βράδυ το 12ο από τα 20 επεισόδια από το «Φως του Αυγερινού», μια νουβέλα του Αλέξη Πάρνη που είχε διασκευάσει για την τηλεόραση και είχε σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της θεαματικότητας. Ήταν από τα πρώτα σήριαλμε χρώμα στην ελληνική τηλεόραση και οι έγχρωμοι δέκτες ήταν ακόμα πανάκριβοι κι ελάχιστοι στα σπίτια. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο που χωριού που διέθετε έγχρωμο δέκτη.

«Αυτό μας έσωσε. Το καφενείο άντεξε. Αν είχαμε πάει στα σπίτια μας κοιμηθούμε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» έλεγαν οι κάτοικοι που είδαν τις επόμενες μέρες να μπαίνει κόκκινη ένδειξη (ακατάλληλο) σε 206 σπίτια, πολλά από τα οποία είχαν καταρρεύσει.

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας μεγάλες. Συνολικά 3.244 σπίτια σε Κόρινθο, Λουτράκι, Βέλο, Μούρτσι κρίθηκαν ακατάλληλα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ