Αφρικανοί μέσα σε 15 ημέρες έκαναν 90 αγορές με κλεμμένες κάρτες μέσω διαδικτύου

 
Αφρικανοί μέσα σε 15 ημέρες έκαναν 90 αγορές με κλεμμένες κάρτες μέσω διαδικτύου

Ενημερώθηκε: 09/07/16 - 16:33

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Μπροστά σε μία μεγάλη υπόθεση κλοπών και απάτης μέσω διαδικτύου ήρθε η Δίωξη Ηλέκτρονικού Εγκλήματος. Συνελήφθη ένας Αφρικανός και αναζητείται άλλος ένας συνεργός του με τον οποίο έκαναν 90 μαζικές αγορές μέσω διαδικτύου από διάφορα καταστήματα, κυρίως ηλέκτρικών ειδών, χρησιμοποιόντας στοιχεία κλεμμένων πιστωτικών καρτών από αλλοδαπούς κυρίως Αμερικανούς στις ΗΠΑ και όχι τουρίστες.

Δηλαδή, οι δηλωθείσες αυτές κλοπές καρτών είχαν γίνει στις ΗΠΑ και ενδεχομένως πρόκεται για διεθνές κύκλωμα ένα παρακλάδι του κλέβει κάρτες και το άλλο του παρακλάδι σε άσχετες χώρες πραγματοποιεί μαζικά αγορές προιόντων τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούνται στην "μαύρη αγορά".

Οι καταστηματάρχες βλέπουν ότι πιστώνεται το ποσό και μεταφέρουν τα προϊόντα αυτά, αλλά ενημερώνονται μετά την παράδοση από τις τράπεζες πως οι αγορές αυτές στην πραγματικότητα είναι άκυρες από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού. Λόγω του χρόνου που μεσολαβεί τα θύματα είναι τόσο οι καταστηματάρχες όσο και σε αρκετές περιπτώσεις που η κλοπή δεν έχει γίνει εγκαίρως αντιληπτή και τα θύματα των κλοπών.

Η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και ενδεχομένως να προκύψουν ακόμα περισσότερες περιπτώσεις αν σκεφτεί κανείς πως οι 90 αγορές έγιναν μέσα σε μόλις 15 ημέρες, ενώ μέρος της έρευνας είναι και να διαπιστωθεί μέσω Interpol και Europol, το κατά πόσο υπάρχει διεθνής συνεργασία και δράση κυκλωμάτων γύρω από αυτή την απάτη.

Πιο συγκεκριμένα, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη χθες ένας 40χρονος υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού, μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη απατών μέσω διαδικτύου.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία μετά χρήσεως, αντίσταση και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται ακόμα ένας Νιγηριανός, καθώς και άγνωστος αριθμός συνεργών τους.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκαν δύο αγορές σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με τη χρήση πιστωτικών καρτών αλλοδαπού τραπεζικού ιδρύματος, που όπως προέκυψε τα στοιχεία τους είχαν υποκλαπεί.

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έθεσαν χθες υπό διακριτική παρακολούθηση το σημείο παραλαβής των προϊόντων και μετά από αστυνομική επιχείρηση, συνέλαβαν τον 40χρονο δράστη, ο οποίος αποπειράθηκε να διαφύγει ενώ κατά τη σύλληψή του προέβαλε σθεναρή αντίσταση.

Στην κατοχή του 40χρονου και σε έρευνα που έγινε στην οικία του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, 6 κινητά τηλέφωνα με 7 κάρτες SIM, δελτίο ταυτότητας ισπανικών αρχών, τρίτου προσώπου, 6 αμφιβόλου γνησιότητας δελτία ταυτότητας αλλοδαπών αρχών, όπου απεικονίζεται ο συλληφθείς, με διαφορετικά σε κάθε περίπτωση στοιχεία ταυτότητας, 3 διαβατήρια αλλοδαπών αρχών, τρίτων προσώπων και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop), φορητή συσκευή tablet, δύο πλήρη συστήματα κλιματισμού συσκευασμένα, των οποίων την κατοχή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Από την ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που ακολούθησε και μετά από ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, προέκυψε η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με διακριτούς ρόλους, σκοπεύοντας στη διάπραξη απατών σε βάρος νόμιμων κατόχων πιστωτικών καρτών και εταιριών, που δραστηριοποιούνται σε διαδικτυακές πωλήσεις.

Ο συλληφθείς ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή των προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια αναλάμβανε να τα μεταπωλήσει, ενώ την παραγγελία των προϊόντων πραγματοποιούσε ο υπήκοος Νιγηρίας που αναζητείται. Τα κέρδη που αποκόμιζαν, διαμοιράζονταν ακολούθως, μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων, στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τη μέχρι τώρα διενεργηθείσα προανάκριση, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της εγκληματικής οργάνωσης σε τουλάχιστον 90 περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ διερευνάται η συμμετοχή τους σε μεγάλο αριθμό παρόμοιων περιπτώσεων απάτης και απατηλών συναλλαγών.

Η συνολική ζημία από τις περιπτώσεις απάτης που ταυτοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, σε βάρος των κατόχων των πιστωτικών καρτών, καθώς και των ηλεκτρονικών καταστημάτων, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 38.000 ευρώ.

Τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με τις περιέχουσες σε αυτά κάρτες SIM, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σημειώνεται ότι η παραπάνω μεθοδολογία δράσης (modus operandi) αποτελεί παγκόσμιο τρόπο διάπραξης απατών ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), χωρίς τη φυσική παρουσία των καρτών πληρωμής (card not present fraud).

Υπενθυμίζεται, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα iOS- A ndroid: CYBERKID
  • Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/feelsafe/