Αγωνία και αβεβαιότητα για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

 
Αγωνία και αβεβαιότητα για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ενημερώθηκε: 05/03/18 - 14:43

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά μέσω των Τούρκων δικηγόρων που διόρισε το Ελληνικό Προξενείο κατέθεσε αίτημα στην τουρκική δικαιοσύνη για να δικαστούν κανονικά οι δυο στρατιωτικοί αλλά ταυτόχρονα να αφεθούν ελεύθεροι ωσότου οριστικοποιηθεί η ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου.

Για την ώρα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για το όλο θέμα, κρατώντας το ζήτημα σε επίπεδο δικαιοσύνης.

Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν θα κατηγορηθούν για κατασκοπεία

Διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω, δηλαδή με κατηγορία για κατασκοπεία όπως είχαν μεταδώσει αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ, έχει πάρει έως στιγμής το υπουργείο Άμυνας.

Ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε από την πρώτη στιγμή, την Πέμπτη, για το θέμα των δύο Ελλήνων με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Άκαρ. Οι δύο άνδρες έχουν μιλήσει δύο φορές σε καλό κλίμα.

Πηγές από το Πεντάγωνο τόνιζαν ότι η Αθήνα έδωσε βάρος στην πρεσβεία και το προξενείο και αναζήτησαν την καλύτερη νομική στήριξη για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Το ελληνικό προξενείο, όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Για προφανείς λόγους, στο δικαστήριο δεν πρόκειται να παραβρεθεί Ελληνας αξιωματούχος πλην της πρεσβείας και του προξενείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Η υγεία των δύο νέων είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία του Πενταγώνου με τους δικηγόρους τους αλλά και με τον πρόξενο της Αδριανούπολης, και από το υπουργείο θέλουν να μην αλλάξει κάτι στο κατηγορητήριο. «Αν χρειαστεί θα υπάρξει και τρίτη επικοινωνία των ΑΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» διευκρινίζεται από τη Μεσογείων.

Τους δύο Έλληνες ένστολους επισκέφτηκαν οι συγγενείς τους, οι οποίοι βρίσκονται στην Ανδριανούπολη και είναι σε καθημερινή επικοινωνία με το προξενείο της Ελλάδας.

 «Στις ίδιες φυλακές "γείτονες" με τον Ντεμιρτάς»

Νωρίτερα σήμερα η Milliyet, ανέφερε ότι οι Έλληνες στρατιώτες κρατούνται στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας τύπου F, στην Αδριανούπολη, όντες «γείτονες» του πρώην προέδρου του Κουρδικού Κόμματος (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην άκρη του ποταμού Έβρου, στάλθηκαν στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου F όπου είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε ένα κελί και τοποθετήθηκαν εκεί μόνο οι δύο στρατιωτικοί.

«Όταν συνελήφθησαν φορούσαν μόνο τις στρατιωτικές τους φόρμες, αρμόδιοι του προξενείου έδωσαν στην διοίκηση των φυλακών πολιτικά ρούχα. Αυτά τα ρούχα παραδόθηκαν στους στρατιωτικούς», σημειώνει στη συνέχεια.

Το άγνωστο παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, αμέσως μετά το συμβάν της σύλληψης των δύο Ελήνων αξιωματικών, ενημερώθηκε ο Ταξίαρχος που έχει την ευθύνη της περιοχής. Αμέσως, με βάση την πάγια πρακτική, ο Ελληνας Ταξίαρχος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δύο αξιωματικοί συναντήθηκαν στην τουρκική επικράτεια προκειμένου ο Έλληνας ταξίαρχος να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς, καθώς με αυτή την πρακτική λύνονται τέτοια περιστατικά.

Ωστόσο ενώ οι δύο αξιωματικοί έπιναν καφέ και συζητούσαν, ήρθε εντολή από τα... ενδότερα της Τουρκίας, που ακύρωσε τη διαφαινόμενη επιστροφή των δύο Ελλήνων.

Ο Τούρκος ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και να παρουσιαστούν στον τοπικό εισαγγελέα. Εκπληκτος εκείνος ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για τις εντολές «άνωθεν» που είχε λάβει και πως δεν ήταν δυνατόν να του παραδώσει τους στρατιώτες.

Από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση είχε ξεφύγει από την τοπική διαχείριση και εξελισσόταν σε διμερές ζήτημα με διπλωματική διάσταση.