Αιφνιδιαστική άσκηση «Πυρπολητής» μετά τις προκλήσεις Τσαβούσογλου - Στο «πόδι» οι ΕΔ (video)

Αιφνιδιαστική άσκηση: Με «Πυρπολητή» απαντά η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο-ανακατάληψη μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο, το σενάριο (video)
Ενημερώθηκε: 21/03/19 - 22:53

Σε μπαράζ προκλήσεων σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο προχώρησε η τουρκική Αεροπορία αμέσως μετά τις επαφές Κατρούγκαλου-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Η άσκηση διεξήχθη παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος παρακολούθησε τις εντυπωσιακά γυμνάσια από την φρεγάτα «Σαλαμίς» και δήλωσε ικανοποιημένος από την ετοιμότητα του επιτελείου.

Το σενάριο

"

Το όλο εγχείρημα, είχε φυσικά έναν συγκεκριμένο σκοπό..Την ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα για την ανακατάληψη μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εν εξελίξει άσκηση ετοιμότητας ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ, «ουσιαστικά είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, με μια άσκηση ανακατάληψης μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο. Η προσομοίωση γίνεται στο νησί Δοκός. Διαπιστώσαμε άλλη μία φορά, ότι το προσωπικό είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως και το υλικό.

Υπήρχε μία γρήγορη ανταπόκριση απ’ όλα τα όπλα, Αυτές είναι πρόβες διακλαδικών ενεργειών και απ’ ό,τι φαίνεται η υπηρεσιακή μας ετοιμότητα και η διακλαδικότητα είναι σε άριστο επίπεδο.

Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε όλη την επικράτεια, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της άμεσης αντίδρασης, έγινε η σημερινή άσκηση. Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό και όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, ήταν πολύ ικανοί, με πολύ καλό επίπεδο»

Και φυσικά εμπλοκές

Και φυσικά οι Τούρκοι δεν το άφησαν έτσι. Περίπου στις 11,.45 η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στη Λήμνο και αμέσως μετά στις 12.00 στη Λέσβο. Συνολικά 4 οπλισμένα τουρκικά F16 αναχαιτίστηκαν από τέσσερα ελληνικά οπλισμένα μαχητικά και λίγο αργότερα στις 13.00 και στις 13.30 είχαμε άλλες δύο εμπλοκές, η μία στη Ρόδο και η δεύτερη στο Καστελόριζο.

Διαβάστε σχετικά: Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στη Μεσόγειο - Τσαβούσογλου: Ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμα

"

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1: