Ακόμα και τρομοκρατικό χτύπημα φοβάται η ΕΛ.ΑΣ σήμερα, στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Ακόμα και τρομοκρατικό χτύπημα φοβάται η ΕΛ.ΑΣ σήμερα, στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Ενημερώθηκε: 17/11/19 - 02:27

Ακόμα και το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος φοβάται η αστυνομία κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Για το λόγο αυτό, η ηγεσία της αστυνομίας στο σχέδιο, που έχει καταρτίσει και έχει κωδική ονομασία «Πολυτεχνείο 2019», για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, προβλέπει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Όπως έγινε γνωστό αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στην πορεία για να έχουν από κοντά εικόνα των όσων θα συμβαίνουν στο κέντρο την ώρα της πορείας, ειδικά στα μπλόκα των σκληρών αντιεξουσιαστών για να συγκεντρώνουν πληροφορίες.

«Φρούριο» η περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο

Στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα είναι απροσπέλαστο από το πρωί, θα αναπτυχθούν 5.000 αστυνομικοί, 2 drones, ένα ελικόπτερο, ενώ θα επιχειρήσει και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση», που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Ακόμα θα αναπτυχθούν τα θωρακισμένα οχήματα, που διαθέτουν κανόνι κατευθυνόμενης βολής νερού, γνωστά ως «Αίαντες». 

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων. 

Επιπλέον, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες, ενώ προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. 

Επικίνδυνη κατάσταση

Πηγές της “Κατεχάκη” κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την πολιτική αντιπαράθεση για βρίσκεται στο κόκκινο και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικούς, κτήρια υπηρεσιών της Αστυνομίας και για το λόγο αυτό αυξάνονται από σήμερα οι περιπολίες γύρω από στόχους προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτήρια μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοιμάζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

Ακόμα, όπως αποφασίστηκε θα περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται η χρήση δακρυγόνων και χημικών και θα εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας,  όσο και αν προκληθούν και θα ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Ποιες δυνάμεις θα επιχειρήσουν

Αναλυτικά, οι δυνάμεις της αστυνομίας, που θα αναπτυχθούν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, θα αποτελούνται

- Από τους περισσότερους από τους 5000, οι 1500, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).

- Σχεδόν το σύνολο των δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ, «Ζ», της νεοσύστατης «Δράσης», εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας.

- Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.

- Οι κάμερες που είναι σε λειτουργία θα βοηθούν την Τροχαία για να ελέγχει την κίνηση στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ θα «ζουμάρουν» στους διαδηλωτές με σκοπό να εντοπίζεται κάθε ύποπτη κίνηση.