Ανατολική Μεσόγειος: Ο κρίσιμος ρόλος της Ρωσίας στην αποκλιμάκωση της έντασης

Ανατολική Μεσόγειος: Ο κρίσιμος ρόλος της Ρωσίας στην αποκλιμάκωση της έντασης
Ενημερώθηκε: 06/09/20 - 23:36

Θα συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία και τις επόμενες ημέρες. Μία πίεση που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και έχει σκοπό την αλλαγή στάσης από τους γείτονες, με σκοπό η κατάσταση να οδηγηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Αυτό το σκοπό έχει και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στη Λευκωσία, την Τρίτη.

Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία δεν θα ακυρώσει την Navtex που είναι τώρα σε ισχύ και δεν θα αποσύρει τα πλοία της από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το οποίο όμως αποτελεί προϋπόθεση όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός για την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης.

Κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης πρέπει να είναι δομημένη και να περιλαμβάνει δεσμεύσεις. Να μην αρκεί απλώς η λήξη και η εκπνοή της Navtex και η απόσυρση για λίγες μέρες των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για κάθε επίδοξο μεσολαβητή.

Τι μέλλει γενέσθαι σε διπλωματικό επίπεδο

 

Την Δευτέρα 7/9 ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Μαλτέζο υπουργό Εξωτερικών. Η Μάλτα είναι μία χώρα που δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία και στις παρεμβάσεις της στη Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Πολύ σημαντική θα είναι την Τρίτη η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στη Λευκωσία. Η Ρωσία έχει γυρίσει δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει κάνει την παρουσία της αισθητή. 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ