Από τι θα κριθεί η διάρκεια του lockdown

 
Από τι θα κριθεί η διάρκεια του lockdown

Ενημερώθηκε: 01/12/20 - 08:05

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για τις αποφάσεις που αφορούν το χρόνο και τον τρόπο άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η παράταση του lockdown για την αντιμετώπιση του κοροναϊού λήγει τυπικά την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, και έτσι μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη σταδιακή άρση του.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας: «Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Δύο πράγματα προκύπτουν από την συγκεκριμένη αναφορά. Πρώτον, πως η 7η Δεκεμβρίου ακόμα και για μερική άρση των περιορισμών απομακρύνεται πλέον αισθητά καθώς, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται, οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί και κατ’ επέκταση η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Συνεπώς, η πρώτη άρση των περιορισμών μετατίθεται τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σταδιακά. Αντιθέτως, τα σχολεία είναι υπό σοβαρή αίρεση εάν θα ανοίξουν, καθώς θα λειτουργήσουν μόνο για 9 ημέρες.

Το δεύτερο στοιχείο που αποκαλύπτει η φράση του κ. Μητσοτάκη είναι πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον σαφής: να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει ιδιαίτερα συντηρητικά, που μεταφράζεται πως πλέον το ενδεχόμενο να μην ανοίξει η εστίαση για τις γιορτές έρχεται όλο και πιο κοντά. Σε αυτό, άλλωστε, συντείνει και η αντιμετώπιση εκ μέρους των ίδιων των επιχειρηματιών εστίασης, που τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν όλο και πιο πολύ ότι το άνοιγμα για λίγες μόνο ημέρες και ακολούθως ένα πιθανό νέο κλείσιμο είναι οικονομικά ασύμφορο και πολλοί εξ αυτών, ακόμα και να άνοιγε η εστίαση, θα επέλεγαν να μην λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες,

«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους. Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο στις γιορτές, η κ. Παπαευαγγέλου προσδιόρισε ως τους παράγοντες που θα κρίνουν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αφενός την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά και αφετέρου την πίεση των ΜΕΘ, περιγράφοντας ως ιδεατή την σταδιακή άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με «μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

Η πρόταση της κ. Παπαευαγγέλου για κλιμακωτή επαναφορά προβλέπει ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο σύνολό τους.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.