Αποχώρησε από την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας

 
Αποχώρησε από την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας

Ενημερώθηκε: 16/11/18 - 13:17

Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνεδριάση της Ιεραρχίας προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Ωστόσο λίγο πριν τις 12 αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σαφώς ενοχλημένος.. Κατά την αποχώρησή του δεν έκανε δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, ο μητροπολίτης είχε τον λόγο και ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και κατ' επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε αλλά και της ομάδας των Μητροπολιτών που την συνέταξε.

Η οξύτητα των λόγων του φέρεται να ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να του αφαιρέσει τον λόγο. Εξαιτίας αυτού, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αποχώρησε καταγέλλοντας τυπικά τη διαδικασία.

Κατά άλλες πληροφορίες πάντως ο κ. Χρυσόστομος διαφώνησε γιατί δεν συζητήθηκε η ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι ο ένας πόλος, ο οποίος αμέσως μετά την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέβασε τους τόνους κατά του περιεχομένου της συμφωνίας και κυρίως κατά της ρύθμισης που αλλάζει τον τρόπο μισθοδοσίας και το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι δεν γίνεται κουβέντα για θέματα όπως η διασφάλιση των κληρικών, αλλά μόνο για σημεία που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία.

Κατά το διάλειμμα συζητήθηκε έντονα αν υπάρχει η δυνατότητα ομιλίας και ελεύθερης παρέμβασης στα ζητήματα που αναπτύσσονται, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις ότι «αν περάσει αυτή η συμφωνία, θα αποτελεί μία πύρρειο νίκη του Αρχιεπισκόπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μητροπολίτες εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι καθώς υπήρξε η αίσθηση ότι όποιος διατυπώνει επιφυλάξεις έπρεπε να είναι πολύ σύντομος στην τοποθέτησή του.

Οι προτάσεις Ιερώνυμου

Τρεις προτάσεις έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην ομιλία του, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Εεν συνεχεία θα ακολουθούσε συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.

Οι αντιδράσεις πριν τη Σύνοδο

Θεσσαλονίκης Ανθιμος

ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομο

Ήδη πολλοί ιεράρχες αμφισβήτησαν τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και άσκησαν δριμεία κριτική στη συμφωνία. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, , Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σιατίστης Παύλος, ς, Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Σάμου Ευσέβιος, έχουν αναφερθεί κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με επιστολή προς τους κληρικούς της περιοχής του τους καλεί να εμπιστευτούν τον Αρχιεπίσκοπο

9.200 κληρικοί, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα

Εν αναμονή τελούν , διότι σύμφωνα με το προσύμφωνο θα τεθούν εκτός του δημόσιου ταμείου και ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη μισθοδοσία τους.Από την επομένη της συμφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ιερώνυμος θα επιχειρήσει να λύσει απορίες. Ενδεικτικά φέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα προβάλει το επιχείρημα πως καθώς η συμφωνία μιλάει για 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι 8.760, αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνουν σε μητροπόλεις 1.240 διορισμοί συμβασιούχων έως τις 10.000 θέσεις. Επίσης, δεν αποκλείεται ο κ. Ιερώνυμος να αναζητήσει, μέσω της λύσης μιας επιτροπής που θα μελετήσει περαιτέρω το θέμα, να βρει συμβιβαστική λύση. Αλλωστε, οι ιεράρχες προτάσσουν την αγάπη, έστω κι αν, στο παρασκήνιο, ακονίζουν τα μαχαίρια

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης

Και η εκκλησία της Κρήτης εκφράζει ισχυρές αντιρρήσεις.

των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Μεταξύ των σημείων της συμφωνίας, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ιερώνυμο το απόγευμα της Δευτέρας 6/11, τις περισσότερες αντιδράσεις προκαλεί η ρύθμιση για τη μισθοδοσία των κληρικών και το νομικό πλαίσιο της εργασιακής τους θέσης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εγγυάται την πληρωμή των 8.760 κληρικών της χώρας – επί της ουσίας θα τους μισθοδοτεί, με το κονδύλι να ανέρχεται περί τα 198 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «διότι είστε συντελεστής σ' αυτή την ιστορική στιγμή, σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «βρήκα ανταπόκριση στα ερωτήματά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο».

Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».