Αποφασισμένη να μην υποκύψει στις πιέσεις των μεταναστών η κυβέρνηση - Συνολικά 1200 έχουν εισέλθει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Αποφασισμένη να μην υποκύψει στις πιέσεις των μεταναστών η κυβέρνηση - Συνολικά 1200 έχουν εισέλθει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
Ενημερώθηκε: 16/09/20 - 11:06

Συνολικά 1200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το πρωί. Από αυτούς κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού. Στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

Η εθνική οδός Μυτιλήνης - Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή παραμένει κλειστός για 8η μέρα από χιλιάδες πυρόπληκτους φυγάδες του καταυλισμού της Μόριας οι οποίοι ζουν στο δρόμο όσο και στα γύρω κτήματα και τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις πιέσεις των μεταναστών, καθώς κάτι τέτοιο θα πέρναγε μήνυμα ότι οι άνομες πράξεις επιβραβεύονται. Αυτός είναι ο λόγος που κανείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το νησί, εκτός από τους ανήλικους. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιχειρεί να ενημερώσει και να πείσει τους μετανάστες να προσέλθουν στο Καρά Τεπέ, μοιράζοντας, μάλιστα, σχετικό έγγραφο και εξηγώντας σε αυτό ότι μόνο έτσι θα εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) θα επαναλάβει τις ερχόμενες ημέρες τις συνεντεύξεις με τους αιτούντες άσυλο που είχαν ανασταλεί μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας, ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή υπηρεσία. Ακόμα πάντως φαίνεται να αγνοούνται οι φορείς του κορωνοϊού που εξαφανίστηκαν μετά τη διάγνωσή τους. Συνεχίζεται η προσπάθεια των αρχών ασφαλείας να εντοπιστούν, ώστε ο ΕΟΔΥ να αναλάβει την επανεξέτασή τους και την καραντίνα στην οποία οφείλουν να τεθούν.

Αν και η Γερμανία και εννέα άλλες χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν 400 ανήλικους πρόσφυγες, η Αυστρία αρνήθηκε. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως η Αυστρία αποφασίζει κυρίαρχα από μόνη της. Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πάντως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Να θυμίσουμε ότι το Βερολίνο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για οικογένειες που έχουν ήδη λάβει άσυλο. Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την κατάσταση στη Λέσβο.

Ο κ. Μισέλ, μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης επισκέφθηκε τη Λέσβο και την νέα δομή στο Καρά Τεπέ αφού πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.