«Ασφυξία» στην Κρήτη από τις καραβιές των μεταναστών από τη Λιβύη

 
μεταναστες γαυδος

Πηγή Φωτογραφίας: INTIME NEWS

Ενημερώθηκε: 07/07/25 - 11:06

Ασφυκτική πίεση καταγράφεται στην Κρήτη από τις αφίξεις παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη που διασώζονται από το Λιμενικό.

Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί από τους 840 που έφτασαν μέσα σε λίγες ώρες την Κυριακή στο νησί, δεν είχαν χώρο να φιλοξενηθούν.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, 442 παράνομοι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία από την Αγία Γαλήνη με προορισμό τα Χανιά, με σκοπό τη φιλοξενία τους σε δομή στην Αγυιά.

Ωστόσο λίγο πριν φτάσουν στον προορισμό τους, και συγκεκριμένα στο ύψος του Σταυρού, δόθηκε εντολή για επιστροφή στο Ρέθυμνο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο χώρος που φιλοξενεί τους μετανάστες στην Αγυιά, δεν μπορεί να «σηκώσει» και τους 442 καθώς ήδη φιλοξενούνται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες εκεί, κάτι που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

Τελικά οι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου έπειτα από απόφαση των λιμενικών αρχών λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου φιλοξενίας.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την απουσία υποδομών, οι μετανάστες θα παραμείνουν προσωρινά εκεί, μέχρι νεοτέρας με τους ιθύνοντες να τους παρέχουν τα απαραίτητα.

Νέες καραβιές μεταναστών

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποιήθηκε σήμερα επιχείρηση διάσωσης περίπου 230 αλλοδαπών που επέβαιναν σε δύο λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν πλοίο της δύναμης Frontex εντόπισε τις δύο υπερφορτωμένες λέμβους.

Οι διασωθέντες μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Η μεταναστευτική πίεση ως ασύμμετρο εργαλείο

Η απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα λιβυκά παράλια προς τις ακτές της Κρήτης δεν μπορεί να ιδωθεί ως αποσυνδεδεμένη από τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό. Η Λιβύη, διχασμένη σε κέντρα επιρροής με άνιση διεθνή νομιμοποίηση, διαθέτει εκτεταμένα δίκτυα που επιτρέπουν τη διοχέτευση πληθυσμών με στόχο την πρόκληση πίεσης σε κρίσιμες στιγμές διαπραγμάτευσης. Η Κρήτη μετατρέπεται σε ζώνη υβριδικής έντασης.

Η Κρήτη αποτελεί διασταύρωση ενεργειακών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. Η ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού μέσα από τις διασυνδέσεις EuroAfrica και EuroAsia Interconnector το καθιστά κρίσιμο σημείο ηλεκτρικής σύζευξης Ευρώπης, Αιγύπτου και Ισραήλ. Σε μια τέτοια συγκυρία, η εμφάνιση ενός μεταναστευτικού όγκου που διοχετεύεται μεθοδικά στην ίδια θαλάσσια περιοχή δημιουργεί προσχώματα και εγείρει ανησυχίες για την επιτήρηση, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των έργων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ