Αυξήθηκε η στρατιωτική θητεία

Αυξήθηκε η στρατιωτική θητεία
Ενημερώθηκε: 21/01/21 - 15:26

Την αύξηση της θητείας στον στρατό αποφάσισε  σήμερα το ΚΥΣΕΑ, κάνοντας δεκτή την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων. 

Πιο συγκεκριμένα  εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, που ήταν ήδη στους 12 μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης.

Βάσει της απόφασης θητεία διάρκειας εννέα μηνών θα κάνουν οι στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, που βρίσκονται είτε στην περιοχή της Θράκηςείτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής.

Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα θα υπηρετούν και οι στρατιώτες στην ΕΛΔΥΚ.

Σε ο,τι αφορά όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ), καλούνται, πλέον, να υπηρετήσουν εννέα μήνες αντί για οκτώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί  και οι Έφεδροι Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς, θα κάνουν την ίδια θητεία  με τους αντίστοιχες κατηγορίες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).

Εν τω μεταξύ καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.