Βροχερή σε πολλές περιοχές και η αυριανή Μ. Παρασκευή-Γιατί συνήθως βρέχει αυτή τη μέρα

 
Γιατί, με βάση επιστημονικές έρευνες,  βρέχει συχνά ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή

Ενημερώθηκε: 25/04/19 - 04:13

Καιρός: Βροχερή σε πολλές περιοχές της χώρας θα είναι, για μια ακόμα χρονιά, η αυριανή Μεγάλη Παρασκευή (26/4), επιβεβαιώνοντας τον «κανόνα» που θέλει μετεωρολογικά «θλιμένη» τη μέρα αυτή.

ΕΜΥ

Μάλιστα, όπως προβλέπει η , ακόμη και στις περιοχές που -όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα- υπάρχει ηλιοφάνεια το μεσημέρι, ο καιρός το απόγευμα «χαλάει» και επικρατεί αραιή συννεφιά.

Ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι υπάρχει συμμετοχή της φύσης στην θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής.

Υπάρχει όμως επιστημονική εξήγηση που να δικαιολογεί το φαινόμενο; Η εξήγηση ίσως κρύβεται στο γεγονός ότι το Πάσχα είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο, όπως ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ Χ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στη διδακτορική διατριβή του ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος «… αξιοσημείωτον τυγχάνει το γεγονός ότι η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, θελήσασα να ορίση την ημέραν εορτασμού του Πάσχα, δεν ώρισε μήνας και ημέρας του Ιουλιανού Ημερολογίου, αλλ’ έθετο ως σταθεράν βάσιν του υπολογισμού την εαρινήν ισημερίαν, δηλ. ώρισε τα κατά τον εορτασμόν ουχί ημερομηνιακώς, αλλ’ αστρονομικώς, και τούτο διότι το κανονικώς ενδιαφέρον δεν είναι η ημερομηνία, αλλ’ η ισημερία».

Science

Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 όταν επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τη σχέση αυτή. Το 1962 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό μια μελέτη τριών μετεωρολόγων, των Μπράντλεϊ, Γούντμπερι και Μπράϊερ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της Σεληνιακής περιοδικότητας και των βροχών.

Οι μετεωρολόγοι, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι περισσότερες βροχοπτώσεις συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.

Science

Τη θεωρία αυτή ενίσχυσε μια κακόμα έρευνα δύο Νεοζηλανδών επιστημόνων, των Άντερλεϊ και Μπόουεν, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος του περιοδικού , η οποί αναφέρει ότι η έλξη της Σελήνης είναι πιθανόν να επηρεάζει την ποσότητα μετεωρητικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα την δημιουργία καταιγίδων.

Ακολούθησαν και άλλες μελέτες οι οποίες ουσιαστικά βρήκαν αυτό που λαός γνωρίζει εμπειρικά οτι «μετά την Πανσέληνο, ο καιρός είναι συνήθως βροχερός».

Το γεγονός, λοιπόν, ότι η Μεγάλη Εβδομάδα «πέφτει» ημερολογιακά αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, οι πιθανότητες να είναι βροχερός ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή είναι μεγάλες.

Έτσι με βάση τα παραπάνω -για φέτος- το ότι είχαμε Πανσέληνο την Μεγάλη Τρίτη, η εκδήλωση βροχοπτώσεων δύο-τρεις μέρες μετά –δηλαδή Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή- οι πιθανότητες, επιστημονικά, είναι πολλές.