Δεν έχουν ακόμη ο Ελληνας αστυνομικός και η σύντροφός του που συνελήφθησαν στην Τουρκία

 
Δεν έχουν ακόμη ο Ελληας αστυνομικός και η σύντροφός του που συνελήφθησαν στην Τουρκία

Ενημερώθηκε: 08/12/21 - 09:33

Παρά την αρχική αισιοδοξία για επιστροφή τους στην Ελλάδα, ο 41χρονος υπαρχιφύλακας του Α.Τ. Φερών και η σύντροφός του, που συνελήφθησαν στην Τουρκία το βράδυ της Κυριακής, για ακόμα ένα 24ωρο θα παραμείνουν υπό περιορισμό στην Αδριανούπολη.

Δικάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας και, παρά την αρχική ανησυχία ότι οι τουρκικές αρχές θα τους παρέπεμπαν για κατασκοπεία, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο να παραμείνουν επί τουρκικού εδάφους έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των κινητών τους τηλεφώνων.

Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, οι τουρκικές Αρχές «ξεσκονίζουν» και ένα USB stick που είχε επάνω του ο Εβρίτης υπαρχιφύλακας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, σχετικά με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που υπήρχαν στο USB stick, ο αστυνομικός υποστήριξε πως δεν περιέχει οποιοδήποτε υλικό που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κατηγορία εναντίον τους: «Στη μνήμη έχω ιδιωτικό αρχείο με φωτογραφίες. Είναι υλικό με προσωπικό περιεχόμενο και θα φανεί από την εξέταση πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εγκλήματος» δήλωσε.

Την Κυριακή και ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ο υπαρχιφύλακας πήγε μαζί με τη σύντροφό του στην Αδριανούπολη, μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Κατά την επιστροφή τους το βράδυ της ίδιας ημέρας συνελήφθησαν από Τούρκους χωροφύλακες, σε κοντινή απόσταση από τη συνοριογραμμή, με το αιτιολογικό ότι κινούνταν εντός απαγορευμένης ζώνης.

Η σύλληψή τους έγινε αντιληπτή το πρωί της Δευτέρας, όταν ο 41χρονος δεν παρουσιάστηκε στην υπηρεσία του, ενώ νωρίς το μεσημέρι ενημερώθηκε για την υπόθεση η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο αστυνομικός υποστήριξε προς τις ανακριτικές Αρχές πως η σύλληψή τους έγινε πριν από την προειδοποιητική πινακίδα, κοντά στο χωριό Doyran απέναντι από την Ορεστιάδα. Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 μαζί με την φίλη μου την Αθηνά, εισήλθαμε από την Ελλάδα στην Τουρκία από την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε για ψώνια και για βόλτα. Σκοπός της άφιξής μας στην Ανδριανούπολη, ήταν να ταξιδέψουμε και να ψωνίσουμε με την κοπέλα μου. Αφού φτάσαμε στο κέντρο της Αδριανούπολης, καθίσαμε για λίγο σε μια καφετέρια και μετά μαζί με την φίλη μου πήγαμε σε ένα εμπορικό κέντρο και φάγαμε. Όταν άρχισε να σκοτεινιάζει αποχωρήσαμε από το εμπορικό κέντρο. Kαθώς είχε σκοτεινιάσει επιστρέφαμε στην Ελλάδα και αφού έγραψα στο τηλέφωνο μου τον προορισμό ξεκινήσαμε. Καθώς το μέρος όπου εργάζομαι και μένω είναι πιο κοντά στη συνοριακή πύλη των Υψάλων, θα βγαίναμε από εκεί και γράφοντας το στο GPS πήραμε το δρόμο για την Κεσσάνη. Συνεχίσαμε όπου μας πήγαινε το GPS. Μετά από κάποιο διάστημα είχε σκοτεινιάσει εντελώς και ενώ συνεχίζαμε σε ένα χωματόδρομο βγήκαν μπροστά μας στρατιώτες οι οποίοι μας σταμάτησαν και ζήτησαν από μένα και από τη φίλη μου τα διαβατήρια. Μας κατέβασαν από το αυτοκίνητο και προχωρώντας μαζί μου με ένα φακό μου έδειξαν μία κόκκινη πινακίδα λέγοντας μου πως πρόκειται για απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Αλλά επειδή εγώ δεν είδα οποιαδήποτε πινακίδα απαγόρευσης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή και επειδή αυτή που μου δείξανε ήταν μακριά, δεν πιστεύω πως εισήλθαμε σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, καθώς μας σταμάτησαν πριν την πινακίδα».

Από την πλευρά της η φίλη του αστυνομικού Αθηνά Τζιάκα, ανέφερε πως εργάζεται ως γραμματέας και πως πήγε με τον φίλο της στην Αδριανούπολη για βόλτα και διασκέδαση. «Σκοπός της άφιξης μου στην Αδριανούπολη μαζί με τον φίλο μου, ήταν να κάνουμε βόλτα και να διασκεδάσουμε, δεν υπήρχε άλλος σκοπός. Λόγω λανθασμένης πλοήγησης φτάσαμε στα σύνορα και μέχρι που μας σταμάτησαν οι στρατιώτες δεν είδαμε κανένα σημάδι ή πινακίδα. Άλλωστε ήταν σκοτεινά. Δεν είχαμε σκοπό διάπραξης εγκλήματος» υποστήριξε σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Με δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ, ο δικηγόρος του ζευγαριού, Selin Οzel, επεσήμανε πως οι πελάτες του δεν εισήλθαν στην Τουρκία δόλια και κρυφά, υποστηρίζοντας πως οι προειδοποιητικές πινακίδες για την ύπαρξη απαγορευμένων στρατιωτικών περιοχών δεν είναι ορατές λόγω καιρού και σκότους. Ο δικηγόρος υπεράσπισης, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί αποδείξεις του υποτιθέμενου εγκλήματος που οι ύποπτοι δεν είχαν πρόθεση να διαπράξουν.

Στον Εβρο για τον συντονισμό των δράσεων μετέβη ο αστυνομικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκούμας, ενώ οι κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Λευτέρης Οικονόμου βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης.

Επιπλέον, υπήρξε επικοινωνία με την οικογένεια του αστυνομικού (η αδελφή του υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. και αποπειράθηκε να μεταβεί στην Τουρκία), όπως επίσης και της νεαρής φίλης του.

Η παραπομπή τους σε δίκη άμεσα και η απόφαση να παραμείνουν μεν υπό περιορισμό αλλά εκτός φυλακής, σε ξενοδοχείο της Αδριανούπολης, ερμηνεύονται από τις ελληνικές αρχές ως σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης από τουρκικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές εμφανίζονται αρκετά σίγουρες ότι από την εξερεύνηση των κινητών τους τηλεφώνων δεν θα προκύψουν αξιόποινα ευρήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο Ελληνας αστυνομικός είπε απολογούμενος ότι βρέθηκαν εντός ή κοντά στην απαγορευμένη ζώνη εξαιτίας λάθους ένδειξης στο GPS. Tο ζευγάρι, πάντως, είχε πραγματοποιήσει και τον Νοέμβριο ανάλογο ημερήσιο ταξίδι, γεγονός που πιθανολογείται ότι δεν διέλαθε της προσοχής των αρχών της γειτονικής χώρας.