Δεν εκδίδονται οι Τούρκοι αξιωματικοί - «Όχι» είπε ο εισαγγελέας

Δεν εκδίδονται οι Τούρκοι αξιωματικοί - «Όχι» είπε ο εισαγγελέας
Ενημερώθηκε: 25/04/17 - 13:27

«Όχι» στην έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία είπε η εισαγγελέας του δικαστικού συμβουλίου, μετά το νέο άιτημα της Τουρκίας για την έκδοση, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν ήδη παράξει δεδικασμένο.

Η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα υποστήριξε ότι τυχόν έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

«Σήμερα πρέπει το συμβούλιό σας να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα νεότερα στοιχεία μπορούν να στηρίξουν ένα νέο αίτημα έκδοσης. Από μία σύντομη επισκόπηση των εγγράφων υπάρχει επανάληψη των πραγματικών περιστατικών με τις αξιόποινες πράξεις.

Για τις συγκλήσεις που παρέχει η Τουρκία οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα είναι ελλειπή. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτουν τα σκληρά βασανιστήρια που έχουν υποστεί οι συλληφθέντες.

Το αίτημα των Τούρκων είναι προσχηματικό, επιχειρούν να καθοδηγήσουν και να παρέμβουν ουσιαστικά στην κρίση των ελληνικών αρχών.

Η Ελλάδα είναι χώρα με ασφάλεια δικαίου, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.

Από την πλευρά τους οι τρεις εκζητούμενοι αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, υποστήριξαν ότι δεν είχαν όπλα μαζί τους ούτε καν αλεξίσφαιρα και πως ακόμη και αν γνώριζαν ότι θα γινόταν πραξικόπημα δεν θα συμμετείχαν.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε λίγη ώρα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Συμβούλιο Εφετών οι Τούρκοι αξιωματικοί - Νέο αίτημα για την έκδοσή τους από την Τουρκία

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει να μην εκδοθούν 4 Τούρκοι αξιωματικοί

Δεν θα εκδοθούν οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί