Στο Συμβούλιο Εφετών οι Τούρκοι αξιωματικοί - Νέο αίτημα για την έκδοσή τους από την Τουρκία

Στο Συμβούλιο Εφετών οι Τούρκοι αξιωματικοί - Νέο αίτημα για την έκδοσή τους από την Τουρκία
Ενημερώθηκε: 25/04/17 - 09:15

Παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδοθούν στη γείτονα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, τρεις εξ αυτών θα κάτσουν ξανά σήμερα στο εδώλειο, καθώς εξετάζεται το δεύτερο σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί, από την Τουρκία. 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, σε μία ανοικτή διαδικασία και με παρόντες τους τρεις αξιωματικούς και τους δικηγόρους τους, Χρήστο Μυλωνόπουλο και Όμηρο Ζέλιο.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών προσάγονται σήμερα το μεσημέρι οι Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban για να εξεταστεί το νέο αίτημα έκδοσης που έχει υποβάλει η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης. 

Το δεύτερο αίτημα των Τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2017 στις ελληνικές αρχές, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την οριστική άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Τουρκία.

Η Τουρκία στο δεύτερο αίτημά της, εκζητά τους οκτώ αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα εξής έξι αδικήματα του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα:

Της απόπειρας δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, της απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της εμπόδισης για να εκτελέσει την αποστολή της, της απόπειρας κατάργησης της Τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα), της απόπειρας κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της, της λεηλασίας από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου) και της πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.

Οι οκτώ αξιωματικοί μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένουν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού καθώς εκκρεμεί ακόμη η έκδοση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.

Πλέον, έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας και αναμένεται η έκδοση τους, με τους δικηγόρους που ασχολούνται μάλιστα με αυτά τα ζητήματα, να τονίζουν ότι έχει καθυστερήσει υπέρμετρα η ολοκλήρωση τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προτείνει να μην εκδοθούν 4 Τούρκοι αξιωματικοί

Δεν θα εκδοθούν οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί