Δίκη για δολοφονία Καμπανού: Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας

 
Δίκη για δολοφονία Καμπανού: Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων προτείνει η εισαγγελέας

Ενημερώθηκε: 09/06/23 - 22:42

Την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τη μαραθώνια αγόρευσή της, που κράτησε τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευματα, η πρόταση της εισαγγελέως ήταν η εξής:

Για τον 1ο κατηγορούμενο ηθική αυτουργία σε τελεσθείσα ανθρωποκτονία σε βάρος του Άλκη Καμπανού, ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Ά. Β. και ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ.

Για τους 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 7ο, 9ο, 10ο, 11ο 12ο ανθρωποκτονία τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του Αλκη Καμπανού, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία σε βάρος του Ά. Β.

Για τον 6ο κατηγορούμενο συνέργεια σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα κατά συναυτουργία σε βάρος του Αλκη Καμπανού, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β και Δ.Κ

Για τον 8ο συνέργεια σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα κατά συναυτουργία σε βάρος του Αλκη Καμπανού, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Α.Β και Δ.Κ. και για τον 10ο επιπλέον απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δ.Κ.

«Ολοι ξεκίνησαν για να σκοτώσουν και το πέτυχαν», υπογράμμισε, λέγοντας πως δεν στόχευαν απλά στο να κυνηγήσουν. «Ολοι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να σκοτώσουν», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας και τόνισε πως «δεν έδρασαν τυχαία», ενώ έδειξε τον 1ο κατηγορούμενο ως τον άνθρωπο που οργάνωσε τη φονική επίθεση.

Η εισαγγελέας είπε πως όλοι είχαν ανθρωποκτόνο δόλο, χαρακτήρισε λυσσαλέα, καλά οργανωμένη την επίθεση στον Αλκη Καμπανό και στους φίλους του, ενώ τόνισε πως δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, αλλά να σκοτώσουν. Εκανε μάλιστα λόγο για ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο με σκοπό να αφαιρέσουν ζωές Αρειανών.

Οπως είπε η εισαγγελέας αναφερόμενη στις απολογίες των 12 κατηγορουμένων, είπαν υπερβολές και τερατώδη, προκατασκευασμένα ψέματα. «Ηρθαν απέναντί μας επιστρατεύοντας τη φαντασία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλιάμπα για τους 12 κατηγορουμένους. «Κανείς δεν μας απέδειξε ότι ήταν μεταμελημένος», ανέφερε σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η εισαγγελέας.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της, η εισαγγελέας είπε για τους 12 ότι «ξεκινούν να πολεμήσουν να εκδικηθούν τον εχθρό. Γιατί με τέτοιο εξοπλισμό μόνο στον πόλεμο πηγαίνεις η καλύτερα για να σκοτώσεις», ενώ για τη δολοφονική επίθεση τόνισε πως στόχος των κατηγορουμένων ήταν να περικυκλώσουν και να αιφνιδιάσουν τα θύματα. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «σχέδιο από κοινού εκτέλεσης των αιώνιων εχθρών».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η κ. Κλιάμπα τόνισε πως οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν ταυτόχρονα και διαδοχικά στα θύματα. «Ο Αγγελος και ο Αλκης παλεύουν για τη ζωή τους», τόνισε σε άλλο σημείο, αναφερόμενη στη δολοφονική επίθεση και πρόσθεσε πως «παλεύουν με τα θηρία σε έναν άνισο αγώνα».

Ακόμα, είπε πως ο Αλκης προσπάθησε με τα χέρια του να προστατευτεί από τα χτυπήματα βάζοντάς τα στο κεφάλι, ωστόσο υπογράμμισε πως τα χτυπήματα είναι τέτοια που θέλουν να τον αποτελειώσουν. «Τι να προστατέψει πρώτα», είπε.

Αναφερόμενη στα χτυπήματα που δέχθηκε ο Αλκης Καμπανός -ο «αθώος γίγαντας», όπως τον χαρακτήρισε λόγω του αναστήματός του- η εισαγγελέας τόνισε πως σημαδεύουν ευαίσθητα σημεία, όπως η βουβωνική χώρα και η μηριαία αρτηρία, κάτι που, όπως είπε, το πέτυχαν με το χτύπημα στη μηριαία αρτηρία, «χτύπημα με αρρωστημένο μίσος», όπως είπε.

Τα όσα περιέγραψα, συνέχισε η εισαγγελέας, συνέβησαν πραγματικά πριν από 16 μήνες. Χαρακτήρισε απόλυτα οργανωμένη την «άνανδρη επίθεση» και τόνισε πως τόσο ο Αλκης όσο και ο φίλος του δέχθηκαν πολλαπλά χτυπήματα τόσο με τα όπλα που έφεραν οι δράστες της επίθεσης όσο και με κλωτσιές.

«Ολα ήταν προκαθορισμένα με κοινό παρονομαστή το μίσος», τόνισε η κ. Κλιάμπα.

«Αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ενώ δύο νέοι ψυχορραγούν, κανείς δεν σταμάτησε τον άλλον», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας και απέδωσε κοινό ανθρωποκτόνο δόλο και στους 12 κατηγορουμένους. Μεταξύ άλλων, είπε πως ακόμη και όταν τα θύματα ήταν σε άθλια κατάσταση, δεν μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια, έστω και ανώνυμα, αλλά τους χτυπούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, αλλά, πριν εξαφανιστούν, πανηγύρισαν.

«Δεν ήταν θεατές σε μια παράσταση, αλλά πρωταγωνιστές σε ένα δράμα», τόνισε επίσης η εισαγγελέας, αποδίδοντας τη «σκηνοθεσία» του στον 1ο κατηγορούμενο. «Εχουμε 12 νέα παιδιά, που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους, όχι το σκοτάδι», είπε απευθυνόμενη στους 12 κατηγορουμένους η εισαγγελέας μετά την πρότασή της.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ