Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα

 
Δίκη Χρυσής Αυγής: Κανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα

Ενημερώθηκε: 12/10/20 - 11:05

Χωρίς ελαφρυντικά η διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, τα οποία κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, θα ξεκινήσει η τελική αποτίμηση της υπόθεσης με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών και την τελική απόφαση των δικαστών.

Ανεξάρτητα από την αρχική της πρόταση για την ενοχή των κατηγορουμένων, όπου είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης, διεύθυνσης η συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας σήμερα, όπως συμβαίνει πάντα, θα προτείνει για τις ποινές με βάση τη δικαστική απόφαση περί ενοχής και με βάση το πλαίσιο που θέτει ο νόμος για κάθε αδίκημα.

Ετσι, αναμένονται ποινές ιςόβιας κάθειρξης για τον Γιώργο Ρουπακιά που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ποινές από πέντε ως 15 χρόνια για τους επτά της ηγετικής πολιτικής ομάδας, ενώ για τους υπόλοιπους που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι ποινές μπορεί να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως και για άλλους που έχουν συμμετοχή είτε στη δολοφονία Φύσσα ως συνεργοί είτε σε άλλες επιθέσεις και βίαιες ενέργειες της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, ο Γιάννης Λαγός, που ήταν παρών στην αίθουσα του Εφετείου, ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου. Όπως είπε, το αίτημα του θα υποστηρίξει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είναι καθ' οδόν, όπως αναφέρθηκε.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει προκαταλάψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρωθυποιυργό της χώρας. Υποστήριξε, δε, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθώοτητας των κατηγορουμένων και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες, αλλά συγκεκριμένα στοιχεία.

Το δικαστήριο διέκοψε μετά το αίτημα Λαγού.

Σε ποιους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν μόνο στους παρακάτω καταδικασθέντες.

– Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας, Παπαδόπουλος, Χατζηδάκης, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

– Δήμου, Σκάλκο, Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, το ελαφρυντικό μετεγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

– Αρβανίτη, πρότερου σύννομου βίου.

– Μίχος, της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναγνωρίσθηκε κανένα άλλο ελαφρυντικό από την έδρα.

Με χειροκροτήματα δεκτή η απόφαση

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή από τους συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο η μη αναγνώριση ελαφρυντικών στην διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά

Μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Αυτή αφορά στις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 συνολικά κατηγορουμένους (από τους 68 αρχικά) που κρίθηκαν ένοχοι. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία δεν απλή, ούτε σύντομη και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Και αυτό καθώς για να αποφασίσει το δικαστήριο για τις ποινές θα πρέπει να αγορεύσει πρώτα η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου και ακολούθως να λάβουν το λόγο και να τοποθετηθούν επί της πρότασης της εισαγγελέως για τις ποινές όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων τους οι συνήγοροι θα ζητήσουν να επιβληθεί το ελάχιστο των ποινών στους εντολείς τους. Ακολούθως και αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο μετά από διάσκεψη την τελική απόφασή του για το θέμα των ποινών.

Μετά και την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, κρίσιμο είναι εκείνο το στάδιο της δίκης, όπου θα τεθεί το θέμα της αναστολής στην εκτέλεση των ποινών. Πρόταση επ’ αυτού θα υποβάλλει πρώτα στο δικαστήριο η εισαγγελέας –θα αναφέρει δηλαδή αν πρέπει να δοθούν αναστολές και σε ποιους – και κατόπιν θα αγορεύσουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ακολούθως το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε διάσκεψη για να λάβει την τελική απόφασή του.

Όπως είναι αναμενόμενο για τις αναστολές αναμένεται να δοθεί «μάχη» στο ακροατήριο καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως όλοι θα τις διεκδικήσουν, ώστε να μην οδηγηθούν στις φυλακές.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως σε όσους επιβληθούν ποινές χωρίς αναστολή και αυτοί δεν βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, το δικαστήριο θα διαβιβάσει το απόσπασμα της απόφασής του στο τμήμα εκτελέσεων και κατόπιν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές θα αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να τους οδηγήσουν στη φυλακή.