Δυσοίωνη πρόβλεψη: Μπορεί να μολυνθεί το 50% του πληθυσμού από τον κορονοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυσοίωνη πρόβλεψη: Μπορεί να μολυνθεί το 50% του πληθυσμού από τον κορονοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 28/03/20 - 04:12

Κορονοϊός: Μια δυσοίωνη εκτίμηση κάνει ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου «Ηρακλής» και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, στο τέλος της πανδημίας του κορονοϊού θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού χωρίς να νοσήσει.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε η χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της ανάπτυξης της καμπύλης της διάδοσης του ιού. «Έχουμε πάρει τα μέτρα αρκετά νωρίς. Το μέτρο που δεν έχουμε πάρει ακόμα -και είναι πολύ σημαντικό- είναι να κάνουμε τεστ σε μεγαλύτερο πληθυσμό και όχι μόνο στα ύποπτα κρούσματα. Αυτό έχει μία μαθηματική λογική γιατί όχι μόνο θα βελτιώσουμε τους δείκτες για τον υπολογισμό της εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την ξαφνική εμφάνιση του φαινομένου αυτού όπως στο χωριό στη Θράκη», είπε ο καθηγητής.

Συνέχισε, δε λέγοντας, ότι «ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί δεν είναι υπερβολικά μεγάλος. Ακόμα είμαστε στην πιο χαμηλή τιμή της καμπύλης σε 10.000 με 15.000 (σ.σ.  κρούσματα). Όσο μπορούμε να κάνουμε τυχαία δειγματοληψία στον πληθυσμό τόσο καλύτερα θα ξέρουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αρχίσει να φαίνεται στα στοιχεία σε 2 με 3 εβδομάδες και μέχρι το Πάσχα θα υπάρχει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το πού βρίσκεται η χώρα σε σχέση με την εξάπλωση του ιού.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του: