Έγινε «ρεζίλι – σίτι» η Θεσσαλονίκη; - Τι απαντά ο Γ. Μπουτάρης και πώς εξηγεί τα προβλήματα από την καταιγίδα

 
Έγινε «ρεζίλι – σίτι» η Θεσσαλονίκη; - Τι απαντά ο Γ. Μπουτάρης και πώς εξηγεί τα προβλήματα από την καταιγίδα

Ενημερώθηκε: 11/05/18 - 18:07

Ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες του δήμου τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, υποστήριξε -μεταξύ άλλων- πως ο κεντρικός δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για νερό, ρεύμα και χειμάρρους και μίλησε για ευθύνες όσων μπάζωσαν τα ρέματα.

"Η χθεσινή καταιγίδα ήταν εξαιρετικού μεγέθους. Είμαι 75 χρονών δεν θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή. Έπεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα. Πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφηθεί τόσο νερό από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, θα έπρεπε το δίκτυο να έχει τη διατομή μιας σήραγγας του μετρό" δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

"Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, διότι ο δήμος μετά τη μεγάλη νεροποντή αντέδρασε άμεσα, συμμάζεψε τα μπάζα και τα φερτά υλικά κατέβηκαν από τους χειμάρρους και έκανε το καθήκον του. Τα συνεργεία βγήκαν έξω, καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορώ να πω πως μέχρι το βράδυ υπήρχε εικόνα ευταξίας στην πόλη. Από κει και πέρα οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια στις επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτες, με την πυροσβεστική υπηρεσία να κάνει το καθήκον της" πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ευθύνες παραδέχτηκε πως "ευθύνη υπάρχει σε όλους, ακόμη και στον δήμο. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας".

Παράλληλα, κατηγόρησε όλους όσοι «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως ρεζίλι – σίτι"», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το "Resilient Cities", το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε "ρεζίλι- σίτι". Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα. Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».

Επίσης, παραδέχτηκε πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμη ανθεκτική πόλη», προσθέτοντας πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα Resilient Cities, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι «θα έχουμε κάποια συμπεράσματα, για να προτείνουμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που δεν θα είναι μόνο η ενημέρωση του πολίτη και η πολιτική προστασία. Μη ξεχνάμε ότι τα ρέματα στη Θεσσαλονίκη έχουν μπαζωθεί. Πού θα βρει διέξοδο το νερό; Στους δρόμους. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των προηγούμενων γενεών που έκλεισαν τα ρέματα».

Για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που άφησε η έντονη βροχόπτωση, ο κ.Μπουτάρης είπε πως «τέτοιου μεγέθους φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα. Και η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ δουλεύουν ακατάπαυστα για να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις τεχνικές υπηρεσίες να τοποθετηθούν μικρές δεξαμενές νερού προκειμένου να μην υπάρξουν άλλη φορά προβλήματα από τις διακοπές της υδροδότησης με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.

Τέλος, ο κ.Μπουτάρης ανέφερε πως εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν αναλάβει κάποιος φορέας την πρωτοβουλία για τη σύγκληση σύσκεψης αναφορικά με το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοια καιρικά φαινόμενα, θα το πράξει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Εάν δεν αναλάβει κάποιος άλλος την πρωτοβουλία θα το κάνει ο δήμος. Τα μπουρίνια τέτοιου μεγέθους είναι τρομακτικά. Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο. Ο δήμος θα θέσει θέμα να συναντηθούμε και να πάρουμε άμεσα λύσεις» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει και σήμερα η Θεσσσαλονίκη εξαιτίας της χτεσινής καταιγίδας. Χωρίς νερό και ρεύμα είναι σήμερα περιοχές της πόλης ενώ κλειστά παρέμεναν και σχολεία.

 

Πού θα διακοπεί το νερό - Πού θα έρθει το νερό 

Μέχρι το απόγευμα δεν θα έχει νερό το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου. Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί με τους απαραίτητους υγιεινολογικούς ελέγχους, ότι το νερό έχει την κατάλληλη ποιότητα και είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ.

Σοβαρά προβλήματα θα συνεχίσουν παράλληλα να υπάρχουν και στις περιοχές που τροφοδοτούνται εν μέρει από τον Δενδροπόταμο, όπως Χαριλάου, Τούμπα, Πυλαία, Πανόραμα, Βασιλίσσης Όλγας και Καλαμαριά, παρότι έχει αυξηθεί η τροφοδοσία με νερό από τον Αλιάκμονα μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από τη μεσημεριανή νεροποντή - τα αίτια διερευνώνται - και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους, θα φανούν μόνο αύριο το μεσημέρι (τουλάχιστον 21 ώρες μετά τη νεροποντή), οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ.

Η ΕΥΑΘ με νεότερη ανακοίνωσή της ανακοίνωσε νέες διακοπές στο νερό προκειμένου να υδροδοτηθούν σταδιακά από τις 6 το πρωί η Τούμπα, περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως Μπότσαρη, Μαρτίου, Ανάληψη, Χαριλάου και Βότση, αλλά και η Πυλαία κι η Καλαμαριά, που είχαν πολύωρες διακοπές από χτες το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα,

- θα κοπεί το νερό από τις 6 π.μ. σε Εύοσμο, Ωραιόκαστρο, Σταυρούπολη, Πεύκα, Μετέωρα, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νεάπολη, Επταπύργιο - Άγιο Παύλο - Άνω Πόλη - Πανόραμα.

- έχει ήδη κοπεί από τα μεσάνυχτα στις Συκιές.

Οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα υδροδότησης μέχρι τις 10 π.μ. περίπου, ενώ χωρίς νερό θα παραμείνουν δυστυχώς η Ξηροκρήνη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές κι η Ευαγγελίστρια.

Από το πρωί η ΕΥΑΘ Α.Ε., σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Μασούτης Α.Ε., θα μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους.

Επιπλέον, στην Καμάρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους θα μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν με νερό όσα νοσοκομεία και κλινικές έχουν ελλειμματική τροφοδοσία. Συνεννοήσεις γίνονται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ για διάθεση υδροφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού για κάλυψη αναγκών.

Νεότερη ανακοίνωση αναμένεται στις 5 μ.μ.

Πού θα γίνει διακοπή ρεύματος

Διακοπές ρεύματος είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Παρασκευή, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Θερμαϊκού, σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα, από τις 08:00 έως τις 11:00, στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχουν ρεύμα οι καταναλωτές, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ των οδών Β. Όλγας, Α. Μιχαηλίδη, Καραϊσκάκη, Μ. Αλεξάνδρου κτλ. Επίσης από τις 11:00 έως τις 13:30 θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή των οδών Β. Όλγας, Σ. Κακανού, Μ. Αλεξάνδρου, Καλλιδοπούλου κτλ.

Παράλληλα, στη Θέρμη, θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τις 08:00 έως τις 11:00 στη δημοτική ενότητα Μίκρας, στην περιοχή Πηγαδάκια (πλησίον Αρκουδή) της δημοτικής κοινότητας Κάτω Σχολαρίου.

Τέλος, από τις 11:00 έως τις 13:30, θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης στο δήμο Θερμαϊκού και συγκεκριμένα σε ολόκληρη την δημοτική κοινότητα Μεσημερίου.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ως το μεσημέρι αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που επηρεάζονται από τους τρεις υποσταθμούς, οι οποίοι παραμένουν εκτός λειτουργίας από χθες, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, οι τρεις υποσταθμοί που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και παραμένουν εκτός τάσης, βρίσκονται στις περιοχές Τσιμισκή και Ικτίνου γωνία, Γλάδστωνος και Κωστή Παλαμά και πλησίον του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Τονίζει ακόμη ότι τα συνεργεία της Εταιρείας, καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, κατάφεραν να αποκαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών στις πληγείσες περιοχές.

Κλειστά σχολεία στους δήμους Θεσσαλονίκης και Κορδελιού

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η χτεσινή ισχυρή καταιγίδα. Συγκεκριμένα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 - 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία. Επίσης, στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.

Προβλημάτων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αύριο η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί. Επίσης ζημιές υπέστησαν το 1ο και το 2ο υπόγειο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλόνίκης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο, μετά την άντληση των υδάτων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί ποδός τέθηκε όλος ο μηχανισμός Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ισχυρή και μεγάλης διάρκειας καταιγίδα που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα. Συνεργεία του δήμου απομάκρυναν σκουπίδια, φερτά υλικά, καθώς και αντικείμενα που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη.

Χείμαροι οι δρόμοι -Παρασύρθηκαν άνθρωποι και οχήματα

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Μία γυναίκα παρασύρθηκε από το «ποτάμι» που δημιούργησε η βροχή, στην οδό Βενιζέλου στην Νεάπολη, την οποία διέσωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είχε καταφέρει να γατζωθεί σε κάποια σχοινιά και αυτό της έσωσε τη ζωή.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μία άλλη γυναίκα στο ΑΠΘ να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και να γατζώνεται από ένα παρκαρισμένο αμάξι για να σωθεί:

Εγκλωβίστηκαν μαθητές στο Λευκό Πύργο

Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη δημιούργησε μία τάφρο στην είσοδο του Λευκού Πύργου, εγκλωβίζοντας τους μαθητές στο εσωτερικό του.

Οι 24 μαθητές από σχολείο του Πηλίου παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί δυόμιση ώρες στο μνημείο.

Μαζί τους βρίσκονταν ακόμα εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους.

Συνολικά, στο Λευκό Πύργο παγιδεύτηκαν λόγω της νεροποντής ογδόντα άνθρωποι- μαθητές, τουρίστες και εργαζόμενοι.

Δείτε τον απεγκλωβισμό των ατόμων από τον Λευκό Πύργο:

Έπεσε βροχή ενάμιση μήνα μέσα σε λίγες ώρες

Υψηλή βροχόπτωση κατέγραψε ο νέος σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, που μετρά μόλις μια εβδομάδα λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σταθμός κατέγραψε ένα μεγάλο ύψος βροχής με 72,4 χιλιοστά μέσα σε μία μόνον ώρα, σήμερα το μεσημέρι. Η θερμοκρασία μειώθηκε θεαματικά από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου. Η μέση ένταση βροχόπτωσης δεκαλέπτου ήταν τα 30 χιλιοστά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα Κλιματικά δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η μέση βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία του σταθμού μέτρησης στη Μίκρα) φθάνει το Μάιο τα 44,4 mm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα σήμερα έπεσε νερό που αντιστοιχεί περίπου σε διάστημα ενάμιση μήνα!

Αντιδράσεις από τα επιμελητήρια και τον εμπορικό σύλλογο της πόλης για τα προβλήματα από τη χθεσινή νεροποντή

Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης μετά τη χθεσινή νεροποντή.

"Η Θεσσαλονίκη είναι ανοχύρωτη πόλη" δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ο κ.Ζορπίδης. "Δεν μπορεί η πόλη να μη έχει ρεύμα και νερό" επισήμανε και πρόσθεσε: "Τραβήξαμε του Χριστού τα πάθη λίγο καιρό πριν με τη διακοπή της υδροδότησης στην πόλη, πέρσι είχαμε τις χιονοπτώσεις. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα παθαίνουμε κάτι και την πληρώνει ο κοσμάκης και οι επαγγελματίες".

Ο κ.Ζορπίδης επεσήμανε οτι δεν είναι δυνατόν, μια πόλη που θεωρείται συμπρωτεύουσα να παραλύει σε ένα τέτοιο φαινόμενο. "Μια οργανωμένη πόλη πρέπει να μπορεί να αντιδράσει σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν πολύ πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε άλλες πόλεις όπως σεισμοί, τσουνάμι κτλ. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα;" διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες από όλους τους αρμόδιους φορείς, για να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

ΒΕΘ: "Ας κάνουν, επιτέλους, οι αρμόδιοι τη δουλειά τους"

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση που προκάλεσε η χτεσινή νεροποντή καταδεικνύει πως εν έτει 2018 η Θεσσαλονίκη είναι "ανίκανη" να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. "Στον απόηχο της πρόσφατης, πολυήμερης, διακοπής υδροδότησης της Θεσσαλονίκης, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρηματιών" επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης. «Αναντίρρητα, είναι απαραίτητοι οι υγειονολογικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού, ενώ θετική κίνηση είναι και η διανομή εμφιαλωμένων νερών, όπου απαιτείται από την ΕΥΑΘ, ωστόσο οι αρμόδιοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα εγκαίρως, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε τέτοιες τριτοκοσμικές καταστάσεις και να μην δοκιμάζονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι αντοχές των Θεσσαλονικέων" πρόσθεσε.

ΕΣΘ: "Θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί"

"Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της γίνονται θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί και αδυνατεί να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. "Επανειλημμένα οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, κάνουν απολογισμό ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τις οποίες, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές, θα αποτρέπονταν οι εικόνες που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη" επισήμανε η διοίκηση του ΕΣΘ και υπογράμμισε την ανάγκη "να επενδύει η Πολιτεία μέρος των εισφορών που με μεγάλη δυσκολία καταθέτουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες στο κράτος, για το αυτονόητο, για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία που δικαιούνται. Από την άλλη, επιβάλλεται επίσης ο κάθε πολίτης να λειτουργεί με συναίσθηση του κοινού συμφέροντος και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή τέτοιων εξελίξεων".