Θεσσαλονίκη: Εμπειρίες survivor έζησαν οι κάτοικοι εξαιτίας της καταιγίδας - Χωρίς νερό και ρεύμα σήμερα - Κλειστά σχολεία

 
ω

Ενημερώθηκε: 11/05/18 - 08:02

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει και σήμερα η Θεσσσαλονίκη εξαιτίας της χτεσινής καταιγίδας. Χωρίς νερό και ρεύμα θα είναι σήμερα περιοχές της πόλης ενώ κλειστά θα παραμείνουν και σχολεία.

Πού θα διακοπεί το νερό - Πού θα έρθει το νερό 

Μέχρι το απόγευμα δεν θα έχει νερό το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου. Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί με τους απαραίτητους υγιεινολογικούς ελέγχους, ότι το νερό έχει την κατάλληλη ποιότητα και είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ.

Σοβαρά προβλήματα θα συνεχίσουν παράλληλα να υπάρχουν και στις περιοχές που τροφοδοτούνται εν μέρει από τον Δενδροπόταμο, όπως Χαριλάου, Τούμπα, Πυλαία, Πανόραμα, Βασιλίσσης Όλγας και Καλαμαριά, παρότι έχει αυξηθεί η τροφοδοσία με νερό από τον Αλιάκμονα μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από τη μεσημεριανή νεροποντή - τα αίτια διερευνώνται - και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους, θα φανούν μόνο αύριο το μεσημέρι (τουλάχιστον 21 ώρες μετά τη νεροποντή), οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ.

Η ΕΥΑΘ με νεότερη ανακοίνωσή της ανακοίνωσε νέες διακοπές στο νερό προκειμένου να υδροδοτηθούν σταδιακά από τις 6 το πρωί η Τούμπα, περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως Μπότσαρη, Μαρτίου, Ανάληψη, Χαριλάου και Βότση, αλλά και η Πυλαία κι η Καλαμαριά, που είχαν πολύωρες διακοπές από χτες το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα,

- θα κοπεί το νερό από τις 6 π.μ. σε Εύοσμο, Ωραιόκαστρο, Σταυρούπολη, Πεύκα, Μετέωρα, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νεάπολη, Επταπύργιο - Άγιο Παύλο - Άνω Πόλη - Πανόραμα.

- έχει ήδη κοπεί από τα μεσάνυχτα στις Συκιές.

Οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα υδροδότησης μέχρι τις 10 π.μ. περίπου, ενώ χωρίς νερό θα παραμείνουν δυστυχώς η Ξηροκρήνη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές κι η Ευαγγελίστρια.

Από το πρωί η ΕΥΑΘ Α.Ε., σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Μασούτης Α.Ε., θα μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους.

Επιπλέον, στην Καμάρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους θα μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν με νερό όσα νοσοκομεία και κλινικές έχουν ελλειμματική τροφοδοσία. Συνεννοήσεις γίνονται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ για διάθεση υδροφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού για κάλυψη αναγκών.

Νεότερη ανακοίνωση αναμένεται στις 5 μ.μ.

Πού θα γίνει διακοπή ρεύματος

Διακοπές ρεύματος είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Παρασκευή, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Θερμαϊκού, σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικότερα, από τις 08:00 έως τις 11:00, στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχουν ρεύμα οι καταναλωτές, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ των οδών Β. Όλγας, Α. Μιχαηλίδη, Καραϊσκάκη, Μ. Αλεξάνδρου κτλ. Επίσης από τις 11:00 έως τις 13:30 θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή των οδών Β. Όλγας, Σ. Κακανού, Μ. Αλεξάνδρου, Καλλιδοπούλου κτλ.

Παράλληλα, στη Θέρμη, θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τις 08:00 έως τις 11:00 στη δημοτική ενότητα Μίκρας, στην περιοχή Πηγαδάκια (πλησίον Αρκουδή) της δημοτικής κοινότητας Κάτω Σχολαρίου.

Τέλος, από τις 11:00 έως τις 13:30, θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης στο δήμο Θερμαϊκού και συγκεκριμένα σε ολόκληρη την δημοτική κοινότητα Μεσημερίου.

Κλειστά σχολεία στους δήμους Θεσσαλονίκης και Κορδελιού

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η χτεσινή ισχυρή καταιγίδα. Συγκεκριμένα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 - 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία. Επίσης, στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.

Προβλημάτων συνέχεια

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αύριο η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί. Επίσης ζημιές υπέστησαν το 1ο και το 2ο υπόγειο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλόνίκης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο, μετά την άντληση των υδάτων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί ποδός τέθηκε όλος ο μηχανισμός Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ισχυρή και μεγάλης διάρκειας καταιγίδα που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα. Συνεργεία του δήμου απομάκρυναν σκουπίδια, φερτά υλικά, καθώς και αντικείμενα που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη.

Χείμαροι οι δρόμοι -Παρασύρθηκαν άνθρωποι και οχήματα

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Μία γυναίκα παρασύρθηκε από το «ποτάμι» που δημιούργησε η βροχή, στην οδό Βενιζέλου στην Νεάπολη, την οποία διέσωσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Είχε καταφέρει να γατζωθεί σε κάποια σχοινιά και αυτό της έσωσε τη ζωή.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο μία άλλη γυναίκα στο ΑΠΘ να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και να γατζώνεται από ένα παρκαρισμένο αμάξι για να σωθεί:

Εγκλωβίστηκαν μαθητές στο Λευκό Πύργο

Η σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την πόλη δημιούργησε μία τάφρο στην είσοδο του Λευκού Πύργου, εγκλωβίζοντας τους μαθητές στο εσωτερικό του.

Οι 24 μαθητές από σχολείο του Πηλίου παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί δυόμιση ώρες στο μνημείο.

Μαζί τους βρίσκονταν ακόμα εννέα Άγγλοι τουρίστες, μαζί με τον ξεναγό τους.

Συνολικά, στο Λευκό Πύργο παγιδεύτηκαν λόγω της νεροποντής ογδόντα άνθρωποι- μαθητές, τουρίστες και εργαζόμενοι.

Δείτε τον απεγκλωβισμό των ατόμων από τον Λευκό Πύργο:

Έπεσε βροχή ενάμιση μήνα μέσα σε λίγες ώρες

Υψηλή βροχόπτωση κατέγραψε ο νέος σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, που μετρά μόλις μια εβδομάδα λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο σταθμός κατέγραψε ένα μεγάλο ύψος βροχής με 72,4 χιλιοστά μέσα σε μία μόνον ώρα, σήμερα το μεσημέρι. Η θερμοκρασία μειώθηκε θεαματικά από τους 23 στους 13 βαθμούς Κελσίου. Η μέση ένταση βροχόπτωσης δεκαλέπτου ήταν τα 30 χιλιοστά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα Κλιματικά δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η μέση βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία του σταθμού μέτρησης στη Μίκρα) φθάνει το Μάιο τα 44,4 mm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε μία ώρα σήμερα έπεσε νερό που αντιστοιχεί περίπου σε διάστημα ενάμιση μήνα!