Εκλογές 2019: Με ρυθμούς χελώνας και ουρές εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία

Εκλογές 2019: Με ρυθμούς χελώνας και ουρές εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία
Ενημερώθηκε: 26/05/19 - 13:23

Εκλογές 2019: Μπορεί σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η ψηφοφορία να διεξάγεται κανονικά και χωρίς προβλήματα σε όλα τα εκλογικά κέντρα, όμως δε λείπουν οι ουρές και η ταλαιπωρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρών πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που δεν χρειάστηκε να περιμένουν πίσω από πολλούς άλλους ψηφοφόρους τους πήρε πάνω από ένα τέταρτο για να φηφίσουν στις τέσσερις κάλπες. 

Ταλαιπωρία περιμένει τους πολίτες στις τετραπλές κάλπες. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Όπως εκτιμάται, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί προς τις μεσημεριανές ώρες που παραδοσιακά αυξάνεται η προσέλευση των ψηφοφόρων, καθώς και την τελευταία ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες, οπότε επίσης σπεύδουν οι τελευταίοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

 

Ήδη, σε εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα των μεγάλων δήμων έχουν δημιουργηθεί ουρές και πολίτες χρειάζεται να περιμένουν τουλάχιστον μισή ώρα για να φτάσουν στην πρώτη κάλπη. Σημειώνεται όλοι ψηφίζουν σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα: Στο πρώτο με το διακριτικό στοιχείο «α» μετά τον αριθμό του τμήματος ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο με το διακριτικό στοιχείο «β» μετά τον αριθμό του βρίσκονται οι κάλπες των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών. Αυτή η διαδικασία μέσα στα εκλογικά τμήματα απαιτεί τουλάχιστον ένα τέταρτο.

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις επιτείνεται από το γεγονός ότι σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα δεν εμφανίσθηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών: Ετσι, δεν δίνονται άμεσα τα ψηφοδέλτια, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι γραμματείς πρέπει να κάνουν και αυτή τη διαδικασία, και παράλληλα να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία, την εγγραφή στους καταλόγους και να επιβλέπουν τη διαδικασία από το παραβάν στην κάλπη. 

Με ρυθμούς «χελώνας» η εκλογική διαδικασία και στην περιφέρεια

Σοβαρά προβλήματα, και μεγάλες καθυστερήσεις, παρατηρούνται και σε εκλογικά κέντρα στην περιφέρεια.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση της πλατείας Βουδ, στην Πάτρα, όπου σύμφωνα με το dete.gr, ο χρόνος αναμονής, κατά τις 12:00 το μεσημέρι, έφθανε έως και τα 40 λεπτά.

Οπως ανέφεραν ψηφοφόροι, οι τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν καθώς δεν υπήρχαν μέλη εφορευτικών επιτροπών, με συνέπεια να αναγκάζονται να μαζεύουν οι ίδιοι -οι εκλογές- τα 40 ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών!

Σύμφωνα με το dete.gr, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στο 3ο Γυμνάσιο, στα Ζαρουχλέικα και σε άλλα μεγάλα εκλογικά τμήματα του κέντρου της Πάτρας.

Μεγάλες καθυστερήσεις και εκνευρισμός και στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη μελών εφορευτικών επιτροπών και οι τετραπλές κάλπες είχαν ως αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρά προβλήματα σε εκλογικά κέντρα του Ηρακλείου Κρήτης.

Οπως αναφέρει το cretalive.gr, στον Αγιο Σύλλα υπήρξε αντικατάσταση δικαστικού αντιπροσώπου λόγω αδιαθεσίας, ενώ στην παλιά Ακαδημία έχουν σχηματιστεί ουρές μιας και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι προσπαθούν -σχεδόν- μόνοι να τα βγάλουν πέρα.

Ομοίως προβληματική είναι η εικόνα και σε άλλα εκλογικά τμήματα όπως το 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο στη Θέρισσο.