Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα προς τις κάλπες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

 
ekloges kalpi

Ενημερώθηκε: 29/03/23 - 14:40

Εκλογές στις 21 Μαΐου και επαναληπτικές, «αν χρειαστεί, το αργότερο στις αρχές του Ιουλίου», ανακοίνωσε χτες Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σκεπτικό της επιλογής της 21ης Μαΐου

Στο ερώτημα «γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου» κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως η συγκεκριμένη Κυριακή επελέγη για δύο λόγους:

• Πρώτον, γιατί αμέσως μετά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί αυτή η κορυφαία διαδικασία και,

• Δεύτερον, γιατί ελήφθησαν υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Στις 11 και 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Σύνοδος Ηγετών του ΝΑΤΟ και σε αυτή η χώρα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, καθώς εκτιμάται ότι μετά τις 2 Ιουλίου θα έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση και θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Βουλή αναμένεται να διακόψει τις εργασίες της για Πάσχα τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε τις επόμενες ημέρες έρχονται στη Βουλή και τα τελευταία προς ψήφιση νομοσχέδια, χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την Κυριακή του Θωμά.

Θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής, με Προεδρικό Διάταγμα στις 24 ή 28 Απριλίου, για να ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Εκλογές 2023: Ποιες ημέρες θα είναι κλειστά τα σχολεία

Ορίζεται επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.

Μετά την πρώτη κάλπη στις 21 Μαΐου θα μεσολαβήσει διάστημα ενός μήνα περίπου μέχρι τις δεύτερες εκλογές. Κι αυτό διότι θα πρέπει το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κόμμα να λάβουν τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα το σχετικό άρθρο του Συντάγματος αναφέρει:

«Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Εκλογές 2023: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

• Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).

• Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δέκα (10) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Πώς ψηφίζουν και οι κάτοικοι εξωτερικού

Και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα να ψηφίσουν από τις χώρες διαμονής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα από έναν προσωπικό υπολογιστή με την χρήση του username και του κωδικού εισόδου του taxisnet με την είσοδό του στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».

Πού ψηφίζετε

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 θα χρειαστεί να μπείτε στο Gov.gr. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών ενημερώνεται συνεχώς με τις τελευταίες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους - και αναμένονται τα στοιχεία του 2023.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε:

-είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)

 -είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Δείτε ΕΔΩ πού ψηφίζετε

Οι δεύτερες κάλπες

Η εισήγηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο εκτός από την ημερομηνία των εκλογών της 21ης Μαΐου είχε και αναφορά στην διεξαγωγή δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» ως ημερομηνία η 2α Ιουλίου.

Οι δεύτερες εκλογές, αν χρειαστούν, θα διεξαχθούν με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ