Εκτός παιδικών σταθμών περισσότερα από 40 χιλ. παιδιά

 
Εκτός παιδικών σταθμών περισσότερα από 40 χιλ. παιδιά

Ενημερώθηκε: 06/07/17 - 08:36

Εκτός των παιδικών σταθμών θα μείνουν περισσότερα από 40.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, παρ' ότι οι οικογένειές τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να λάβουν το πολυπόθητο voucher που ισοδυναμεί με μια θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό που μετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Χθες Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ενώ οι δικαιούχοι είναι πολλαπλάσιοι των θέσεων.

«Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και για να αντιμετωπιστεί αυτό, χρειάζεται χρόνος», ανέφερε ο κ. Γκοτσόπουλος.

Φέτος για το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών έγιναν συνολικά αιτήσεις για 147.773 . Από αυτές το σύνολο των κριτηρίων (εισοδηματικά και άλλα) πληρούνταν για τα 132.982 παιδιά. Τελικά, όμως, voucher για μια θέση σε παιδικό σταθμό κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόλις 92.231 παιδιά. Δηλαδή, 40.751 παιδιά, αν και το κράτος αναγνώρισε ότι πληρούσαν τα κριτήρια, εντούτοις μένουν εκτός των σταθμών, αφού δεν υπάρχουν θέσεις.

Λάθος στην κατανομή των θέσεων και κακός σχεδιασμός

Τα προβλήματα με την εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς όμως φαίνεται ότι είναι ακόμα περισσότερα καθώς όπως προκύπτει η κατανομή των θέσεων στους δήμους δεν έγινε με σωστό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Λήμνου όπου οι ανάγκες είναι για 50 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς παρόλα αυτά έχουν κατανεμηθεί 100. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι 50 θέσεις αυτές, που θα μπορούσαν να έχουν κατανεμηθεί σε άλλη περιοχή με μεγαλύτερες ανάγκες, θα παραμείνουν κενές.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει άγχος και αγωνία στις οικογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ολονυχτίες που πραγματοποίησαν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, έξω από τα γραφεία του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων, δικαιούχοι γονείς.

«Η ΕΤΑΑ εξέδωσε μεν αποτελέσματα για τους δικαιούχους, αλλά πέταξε το μπαλάκι στους δήμους για την αξιολόγηση. Ο δήμος όμως, επειδή δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, ζητά από τους γονείς να προσέλθουν στις υπηρεσίες για βεβαιώσεις και εν συνεχεία όποιος προλάβει να σπεύσει για να εγγράψει το παιδί του. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να προηγηθεί ο οποιοσδήποτε και να προλάβει να πάρει θέση για το παιδί του και να μείνει κάποιος εκτός, και ας έχει περισσότερα μόρια, επειδή έχασε την προτεραιότητα», δήλωναν γονείς στα τοπικά Μέσα εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησε να μείνουν δύο βραδιές έξω από τα γραφεία του δήμου και τονίζοντας έτσι τον κακό σχεδιασμό.

Πάντως, στην Πάτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να παραμείνουν εκτός παιδικών σταθμών 800 παιδιά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 1ου συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς «για όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών».

«Σε λίγο καιρό θα επιδοτείται όχι μόνο το τρίτο, αλλά και το 1ο και το 2ο παιδί. Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε δεκάδες, εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 6 του περασμένου Απριλίου και συμπλήρωνε: «Κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά άνω των 3 ετών».

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε ανάλογες εξαγγελίες για δημιουργία παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα «αναβάλλοντας» ωστόσο την εξαγγελία για την εξασφάλιση δωρεάν θέσεων σε σταθμούς για όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών για το 2018 και το πρόγραμμα των ... αντιμέτρων.

Καταγγελίες για εκβιασμούς

Σύμφωνα με καταγγελίες πάντως, η κατάργηση του συστήματος που προέβλεπε την υποχρεωτική τοποθέτηση των παιδιών- δικαιούχων σε σταθμό (δημοτικό ή ιδιωτικό) δημιουργεί και συνθήκες «εκβιασμού» των γονέων από ορισμένους ιδιώτες, οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν παιδιά με voucher αν οι γονείς δεν είναι διατεθειμένοι να «συμπληρώσουν» με κάποιο ποσό την επιδότηση που προέρχεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους!