Ελεύθερος ο Τούρκος πιλότος του ελικοπτέρου

 
Ελεύθερος ο Τούρκος πιλότος του ελικοπτέρου

Ενημερώθηκε: 27/04/18 - 08:43

Ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους και υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, αφέθηκε ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών τους οποίους εκζητεί η Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Αστυνομικοί της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) συνοδεία αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας παρέλαβαν, μετά την απελευθέρωσή του, τον Τούρκο στρατιωτικό, τον οποίο θα φρουρούν επί 24ώρου βάσεως.

Η μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση διαμονής του Τούρκου αξιωματικού, η οποία έχει καθοριστεί από τις ελληνικές Αρχές, θα φυλάσσεται επίσης από ένα ισχυρό δίκτυο αστυνομικών δυνάμεων.

Ο εν λόγω αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του ΣτΕ στις 19 Απριλίου και μέχρι την τελική κρίση του ίδιου δικαστηρίου για τη χορήγηση ασύλου.

Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου το ΣτΕ έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση αναστολής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου στον εν λόγω αξιωματικό, κρίνοντας ότι ο αξιωματικός πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς προστασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης στην επί της ουσίας διαδικασία, δηλαδή μετά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της χορήγησης ασύλου του, η οποία θα γίνει στο ανώτατο δικαστήριο τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι στον Τούρκο αξιωματικό δεν θα χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αντιδρούν οι Τούρκοι 

Αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε στην Τουρκία η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Hurriyet που σχεδόν λίγο πριν την απόφαση των Αρχών, έσπευσε να αναμεταδώσει την είδηση κάνοντας λόγο για «Απόφαση σκάνδαλο» από πλευράς Ελλάδας, η αοελευθέρωση, με περιοριστικούς όρους και υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας, του Τούρκου πιλότου.

Παράλληλα, στο κείμενο αναλύεται η απόφαση του δικαστηρίου να απελευθερώσει τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στη χώρα μας, λίγες ώρες μετά την απόπειρα του τουρκικού πραξικοπήματος.

οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι , είναι μέλη του τρομοκρατικού δικτύου που έχει συστήσει ο άλλοτε συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, με στόχο την υπονόμευση και εν τέλει ανατροπή του καθεστώτος.