Εν αναμονή ανακοίνωσης νέων μέτρων για την Αττική

 
Εν αναμονή ανακοίνωσης νέων μέτρων για την Αττική

Ενημερώθηκε: 15/09/20 - 12:40

Νέα αυστηρότερα μέτρα -που θυμίζουν lockdown- για τον έλεγχο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική φέρνει η ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα του Λεκανοπεδίου. Στα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ατόμων που μπορούν να παρίστανται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και προσωρινή αναστολή η αναστολή όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων και το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, με εξαίρεση τους θερινούς.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε πριν το μεσημέρι για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική, με την κυβέρνηση να εξετάζει το πακέτο μέτρων που πρότεινε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξετάστηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Αττικής, όπου εντοπίζεται η πλειονότητα των κρουσμάτων.

Από την αρχή της επιδημίας στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο το 1/3 αυτών έχουν καταγραφεί μέσα στις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα, με τα 125 να είναι διαπιστωμένο ότι σχετίζονται με συρροές.

Μάλιστα, τις 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, με τον αριθμό θλιβερό ρεκόρ της μέχρι τώρα περιόδου του Σεπτεμβρίου να τον κατοχυρώνει η 11η Σεπτεμβρίου, με 158 κρούσματα.

Η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοιού στην Αττική αποτυπώνεται πλέον και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς που γίνονται με αμείωτο ρυθμό. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσοτεροι απο 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.

Μολις μια εβδομάδα νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ήταν 415 και από αυτούς οι διασωληνωμένοι ήταν 44. Την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37. Καταγράφεται αύξηση κατά 100 ασθενείς κάθε εβδομάδα στα νοσοκομεία, ενώ στους διασωληνωμένους η αύξηση είναι ακόμη πιο δυναμική, κατά 7 ασθενείς την πρώτη εβδομάδα του μήνα και κατά 20 τη δεύτερη. Μέσα σε μια εβδομάδα δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών βρίσκεται στο Σωτηρία, νοσοκομείο που μαζί με τον Ευαγγελισμό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν τελικά, αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση σήμερα. Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να εξετάσει τον κατάλογο μέτρων που θα κλιμακώνονται τοπικά ή και γενικά. «Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι ανοίγουμε ξανά τα σχολεία αυτό το διάστημα και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού, συν το ότι υπάρχει –όπως φαίνεται– κάποιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πέλλα ή η Αττική, μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση», σημείωσε ο κ. Πέτσας, και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα που είχαμε μέχρι και σήμερα».

Τα μέτρα εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πλέγμα μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί αφορά το πεδίο της εστίασης και της ψυχαγωγίας, και με χρονική διάρκεια σε πρώτη φάση δύο εβδομάδων.

Προτάθηκε το το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, με εξαίρεση τους θερινούς η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η αναστολή λειτουργίας χώρων ή εκδηλώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερμεταδόσεις κορωνοϊού μπορεί να βάλει φρένο στην εκτός ελέγχου πορεία του ιού. Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες από την αρχή του καλοκαιριού για την υπέρ-μετάδοση του ιού καθώς ένας θετικός στον κορωνοιό μπορεί να μεταδώσει σε δεκάδες άλλους γύρω του.

Προς την ίδια κατεύθυνση και για την αποτροπή του συγχρωτισμού προτάθηκε η αναστολή της λειτουργίας των χώρων με ζωντανή μουσική, πχ είτε μπαρ είτε μπουζούκια. Στην ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στοχεύει και ο περιορισμός των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδήλωση που το ακολουθεί, όπως πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται λιγότερο από τα μισά, για την ακρίβεια 20 άτομα.

Τέλος, περιοριστικά μέτρα εισηγήθηκαν οι ειδικοί και για τα καταστήματα εστίασης και τις καφετέριες ώστε να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού. Αυτό ισχύει σημερα στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης και είχε εφαρμοστεί πρώτα στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Περιορισμοί στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Στην αναχαίτιση της επιδημίας θεωρείται ότι θα συμβάλει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς με 50% πληρότητα επιβατών. Στον ίδιο στόχο θα οδηγήσει σύμφωνα με τους ειδικούς και ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους - να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μια ώρα και μια ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα, ώστε να απλώνεται η κίνηση των εργαζομένων Λεκάκης των πελατών.

Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.