Εντοπίστηκε «καραβάνι» που μετέφερε πλήθος από όπλα και εκρηκτικά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (ΦΩΤΟ)

Εντοπίστηκε «καραβάνι» που μετέφερε πλήθος από όπλα και εκρηκτικά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 07/08/17 - 10:27
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Καθημερινός είναι ο αγώνας των αστυνομικών δυνάμεων στα ελληνοαλβανικά σύνορα για τον εντοπισμό λαθρεμπόρων ναρκωτικών και όπλων που εκμεταλλεύονται το δύσβατο της περιοχής αλλά και την άριστη γνώση των περασμάτων και καθημερινά διασχίζουν τα σύνορα μεταφέροντας στην Ελλάδα εκατοντάδες κιλά ναρκωτικών και όπλα.

Μάλιστα, αυτή η «καθημερινότητα» έγινε πρόσφατα και αντικείμενο συζήτησης στις επαφές που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με την πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα, ζητώντας να κάνουν κάτι και από την πλευρά τους οι αλβανικές Αρχές στα σύνορα αλλά πέρα από χαμογελαστά «ναι» από τους Αλβανούς όπως πάντα, επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα, αφού οι Αλβανικές Αρχές έναντι των καρτέλ λειτουργούν μάλλον ως τροχονόμοι... Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από διεθνείς διωκτικές υπηρεσίες η Αλβανία έχει «κερδίσει»» τον τίτλο της Κολομβίας των Βαλκανίων και αποτελεί τον παράδεισο των παρανόμων.

Χθες το βράδυ, στην περιοχή του Μαυροματίου Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και για την ακρίβεια, μόλις 500 μέτρα μέσα από αυτά, εντοπίστηκε ομάδα τριών ατόμων να κινούνται πεζή και να μεταφέρουν ταξιδιωτικούς σάκους, με κατεύθυνση προς το εσωτερικό της χώρας.

Κατά την επιχείρηση ακινητοποίησής τους, οι δράστες απέρριψαν στο έδαφος τους σάκους και τράπηκαν σε φυγή προς το αλβανικό έδαφος. Ακολούθησε καταδίωξη, πλην όμως εκμεταλλευόμενοι το δασώδες και το δύσβατο της περιοχής, διέφυγαν της σύλληψης.

Από το σημείο περισυλλέχθηκαν τρεις ταξιδιωτικοί σάκοι, οι οποίοι περιείχαν 3 Kalashnikov, με 7 γεμιστήρες, 11 χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, 33 πυροκροτητές, 5 πλακίδια εκρηκτικής ύλης TNT , βάρους 1.005 γραμμαρίων, ένα κουτί με 10 πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων και 1.593 φυσίγγια διαμετρήματος (7,62 * 39 mm) για καλάσνικοφ.

Τα όπλα κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ανάλογα με τα ευρήματα των ερευνών δεν αποκλείεται στην πορεία να εμπλακούν και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.