Επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο

Επιχείρηση μετακίνησης 1500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο
Ενημερώθηκε: 02/09/19 - 09:39

Λέσβος - Πρόσφυγες:  Από τα χαράματα έχει ξεκινήσει στη Μυτιλήνη η επιχείρηση μετακίνησης 1.500 προσφύγων και μεταναστών από το νησί της Λέσβου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι πρώτοι 640 θα επιβιβάστηκαν στις 8 το πρωί στο το πλοίο "Καλντέρα Βιστα" με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι υπόλοιποι έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν με το πλοιο "Άκουα Μπλου" στις 12 το μεσημέρι κι αυτοί για τη Θεσσαλονίκη. Κοινός προορισμός τους ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.

Οι μετανάστες που θα μεταφερθούν είναι όσοι έχουν στα χέρια τους τα χαρτιά άρσης του γεωγραφικού περιορισμού και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.  

Νέοι πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο

Συνεχίζονται και σήμερα οι αφίξεις στη Λέσβο προσφύγων και μεταναστών, με 99 άτομα να εντοπίζονται από το Λιμενικό και την ομάδα Frontex σε δύο θαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Οι σημερινές αποβιβάσεις αποτελούν συνέχεια της  μεγάλης αύξησης των ροών από τα τουρκικά παράλια που παρατηρείται από την περασμένη Πέμπτη και είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για μετακίνηση 1.500 αιτούντων άσυλο στη Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό το Κιλκίς.

Σήμερα το πρωί στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν 55 αλλοδαπούς να επιβαίνουν σε φουσκωτή λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της  Μυτιλήνης.

Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση 44 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή του Αεροδρομίου προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος της Frontex, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία.

Προανακρίσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Στο μεταξύ άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν χθες και προχθές σε ακτές της Λέσβου, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 περίπου. 

Συγκεκριμένα 88 άτομα έφθασαν προχθες ενώ αυξημένες ιδιαίτερα είναι οι ροές χθες, με ήδη περισσότερους από 200 αιτούντες άσυλο να έχουν φτάσει από το πρωί σε ακτές στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Σκάλα Συκαμιά 13 ασφυκτικά γεμάτες βάρκες με 550 μετανάστες έκαναν συγχρόνως την εμφάνισή τους.

Στη Λέσβο, μόνο τον Αύγουστο, έφτασαν πάνω από 6.500 άτομα, ενώ ροές υπάρχουν και προς άλλα νησιά, τόσο του βορειοανατολικού Αιγαίου όσο και των Δωδεκανήσων. Οι αριθμοί αυτοί, όπως είναι φυσικό, αποτυπώνονται και στις εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν επαρκώς ούτε τους μισούς. 

Η Μόρια χωράει μετά βίας 3.000 άτομα, ενώ εκεί πλέον βρίσκονται 11.000, χωρίς την επαρκή κάλυψη σε γιατρούς και αστυνομικούς. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο. 

Εντοπισμός σκάφους με μετανάστες και πρόσφυγες στην Καλαμάτα

Ιδιωτικό σκάφος με 19 μετανάστες και πρόσφυγες εντόπισε χθες το Λιμενικό, στη θαλάσσια περιοχή 40 ναυτικών μιλίων νότια της Νήσου Βενέτικου στην Καλαμάτα, ανάμεσά τους 3 παιδιά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της πόλης. 

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί χειριστές του σκάφους, ηλικίας 46 και 40 χρονών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων.