Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Live η εξέλιξη της επίσκεψης Ερντογάν - Όλες οι εξελίξεις

 
ΠτΔ: Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν-Ερντογάν: Μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα

Ενημερώθηκε: 07/12/17 - 20:35

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το αεροσκάφος του προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Άρχισε νωρίτερα το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο.

Στο δείπνο είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες, καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. «Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» «Θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. «Τις σχέσεις φιλίας θα τις οικοδομήσουμε ξανά, σημαντικό είναι η βούληση να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην αντιφώνησή του, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη Τούρκου προέδρου στη χώρα έπειτα από 65 χρόνια. "Μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα, η ιστορία το έχει δείξει. Στόχος μας με αυτή την επίσκεψη είναι να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον. Η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτήν την στιγμή", τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι κανένας δεν έκανε αναφορά στην Συνθήκη της Λωζάνης

Το χρονικό της επίσκεψης και οι προκλητικές δηλώσεις

Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην είσοδο του Μεγάρου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Λίγο μετά την υποδοχή έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο για τις αξιώσεις του γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

Επίσκεψη Ερντογάν - Πρ. Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης

Αφού άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ζήτησε πριν καν φθάσει στην Ελλάδα ο Τούρκος ομόλογος του, στην αντιφώνηση του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα περί εκρεμμοτήτων και έθεσε θέμα τουρκικής μειονότητας και εκλογής του Αρχιμουφτή στην Θράκη.

Ενώ το πρωτόκολο σε αυτές τι περιπτώσεις δεν προβλέπει ανταπαντήσεις, τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Ερντογάν ανταπάντησαν.

Αυτή την ώρα συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

***

16:27 Ερντογάν: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Εύχομαι να συνεχίσουμε ακλόνητοι τη συνεργασία μας.

16:25 Ερντογάν: Η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπλογισμό μας. Η Ε.Ε. μας έχει δώσει 850 εκατ. ευρώ.Δεν μας έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί

16:21 Ερντογάν: Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις τελευταία στιγμή στο Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν.

Στο Νταβός μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση και δεν έγινε έτσι. Ποιος ήταν και πάλι εκείνος που αποχώρησε; Η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

16:16 Ερντογάν: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη.Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης

16:14 Ερντογάν: Εδώ και 15 χρόνια σε όλους τους ερλληνες φίλους μου, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη(της Λωζάνης) και δεν πήρα καμία απάντηση.

16:10 Ερντογάν: Ως προς την τρομοκρατία κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση

16:07 Ερντογάν: 2,6 δισ. δολάρια ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών. Έχει μειωθεί, πρέπει να θέσουμε νέους στόχους. Μιλήσαμε για σιδηροδρομικές συνδέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας θέσεις και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα υπάρχοντα έργα και μνημεία πολιτισμού.

16:05 Ερντογάν: Ο χώρος αυτός δεν μου είναι ξένος, διότι τον επισκέφθηκα ως πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος. Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε και θέματα όωπς το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και ελπίζουμε φέτος ότι εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση.

16:03 Τον λόγο πήρε τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

16:02 Αλ. Τσίπρας: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έριξε το... καρφί για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Μιλήσαμε για τις διασυνδέσεις. Για επανεργοποίηση μικτής επιτροπής και ένα κοινό συμβούλιο άμεσα. Για την Ελλάδα το 2018 είναι χρονιά ορόσημο γιατί μετά από μία περιπέτεια ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο γιατί ανακτά τη δυναμική της. Γι αυτό θεωρώ ότι το 2018 έφτασε η στιγμή, να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το θετικότερο δυνατό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς, στη συνεργασία την οικονομική. Σας προσκαλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρικικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία και τις προκλήσεις αλλά στη συνεργασία. Είμαι σίγουρος ότι θα το αποδεχτείτε αλλιώς θα αποβεί εις βάρος των λαών μας, της περιοχής και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

16:00 Αλ. Τσίπρας: Δεν στηρίζουμε πραξικοπηματίες. Είμαστε μία χώρα δημοκρατική με κράτος δικαίου. Η δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας.

16:00 Αλ. Τσίπρας: Μιλήσαμε για τη σημασία των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική της Τουρκίας. Με αμοιβαίες υποχρεώσεις και οφέλη. Η Ελλάδα θα στηρίζει σταθερά μία δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά στην Ευρώπη σταθερά. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει στον ευρωπαϊκό δρόμο.

15:58 Αλ. Τσίπρας: Δύσκολη και σημαντική η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας. Χαιρέτισα την προσπάθεια της Τουρκίας για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

15:57 Αλ. Τσίπρας: Κίνδυνος για τις σχέσεις μας οι προκλήσεις στο Αιγαίο. Εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΔ και οι διερευνητικές συζητήσεις για την υφαλοκρυπίδα. Πάγιες οι θέσεις μας για Κυπριακό, τις υπογράμμισα. Η λύση πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ελπίζουμε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

15:55 Αλ. Τσίπρας: Σε αυτή την περίοδο είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό γίνεται μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού στις συνθήκες όπως τη Συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει. Να είναι σχέσεις που θα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνές δικαίου και στη συνθήκη της Λωζάνης. Όχι στην αναθεώρησή της. Σε αυτό κάναμε μία ανοιχτή συζήτηση. Να μιλήσουμε για τις διαφωνίες μας. Να τις εντοπίσουμε.

15:52 Αμοιβαίο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες όπως της Λωζάνης ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και μίλησε για ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα μπορούν να δώσουν σταθερότητα στην περιοχή.

15:50 Τελείωσε η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και του Αλέξη Τσίπρα και έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις.

15:37 Η απάντηση Ερντογάν στις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στην Ελλάδα και συνέχισε: «Πιστεύω ότι Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό μέρος. Πρέπει να εστιάσουμε σε αυτή την αντίληψη στις συνομιλίες μας. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν ιδεολογικές εμμονές».

«Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν, ζήσαμε πολύ κοντά, έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, το ίδιο κι εσείς. Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας και να είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Τα λάθη είναι πια κομμάτι της ιστορίας και πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ δυνατά θεμέλια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να αρθρώσουμε κοινή ρητορεία. Μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου» κατέληξε.

15:35 Η υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει ως πρωθυπουργός». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές με εντάσεις και μεγάλες προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, η Συρία και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και να βρούμε λύση σε σύνθετα προβλήματα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ενθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει γιατί είναι ιστορική και η πρόσκληση που στόχο έχει να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη».

Οπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι ο δικός σας σκοπός. Σαν μηχανικός που είμαι πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Διαφορές υπήρχαν πάντα, και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δικές μας. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να βρούμε συγκλίσεις και να τις διατυπώνουμε τις διαφορές χωρίς υπερβολές και προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη. Πιστεύω ότι αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών».

15:10 Κυβερνητικός αξιωματούχος αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις. «Είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της», είπε και συνέχισε: «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιηθτικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο».

Ερωτηθείς για το τάιμινγκ της επίσκεψης ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως «οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων».

15:06 Ποτάμι: «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Το Ποτάμι σχολιάζει επίσης ότι ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο».

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή δήλωσή του, επεσήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο Αρχηγού Κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων, που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» καταλήγει το Ποτάμι.

15:00: Αντίδραση ΝΔ για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Για ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας της εκ μέρους της κυβέρνησης κάνουν λόγο πηγές της Ν.Δ. αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το κόμμα επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

Υπενθυμίζουν ότι η Ν.Δ. είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν «αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε».

13.38 Ερντογάν: Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας - Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγουμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη.

13. 36 Ερντογάν: Όπως είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και πρέοπε να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτήν την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές.

13.36 Ερντογάν: Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που συναντιέμαι μαζί σας στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

13.32 Αλ. Τσίπρας: Οι θέσεις μας είναι γνωστές όπως και οι δικές σας θέσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναζητάμε τις συγκλίσεις και να γεφυρώνουμε τις διαφορές με σεβασμό στην άλλη άποψη. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε όχι μόνο θα είναι ιστορική η επίσκεψή σας αλλά θα ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

13.30 Αλ. Τσίπρας: Οι θέσεις μας είναι γνωστές όπως και οι δικές σας θέσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναζητάμε τις συγκλίσεις και να γεφυρώνουμε τις διαφορές με σεβασμό στην άλλη άποψη. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε όχι μόνο θα είναι ιστορική η επίσκεψή σας αλλά θα ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

13.28 Αλ. Τσίπρας: Ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τον διάλογο και τη συνεννόηση.

Για αυτό ενεθάρρυνα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει είναι μια επίσκεψη που έχει σαν στόχο να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός μας σκοπός. Ως μηχανικός γνωρίζω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών.

13.26 Αλ. Τσίπρας: Ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τον διάλογο και τη συνεννόηση.

Για αυτό ενεθάρρυνα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει είναι μια επίσκεψη που έχει σαν στόχο να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός μας σκοπός. Ως μηχανικός γνωρίζω ότι για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια και σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών.

13.25 Αλ. Τσίπρας: Είναι σημαντικό που σας καλωσορίζω ως πρόεδρο της Τουρκίας, είναι μια επίσημη επίσκεψη προέδρου Τουρκίας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει.

13.24 Αλ. Τσίπρας: Είναι σημαντικό που σας καλωσορίζω ως πρόεδρο της Τουρκίας, είναι μια επίσημη επίσκεψη προέδρου Τουρκίας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και το έχω αποδείξει.

***

Δ. Τζανακόπουλος: Δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάνης

«Υπάρχουν ανοικτά προβλήματα» με την Τουρκία, «ωστόσο ο μοναδικός τρόπος για την επίλυσή τους είναι μέσα από τη διεύρυνση του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, λίγο πριν από την έναρξη των συζητήσεων της ελληνικής πλευράς με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου «έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ερωτηθείς εάν δυσκόλεψε τα πράγματα η συνέντευξη Ερντογάν απάντησε πως «το γεγονός ότι οι σχετικές δηλώσεις έχουν επαναληφθεί σε διάφορες φάσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε».

«Μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, γέννησε ερωτηματικά», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να τονίσει ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, που έχει πράγματι έναν ιστορικό χαρακτήρα, με δεδομένο όμως το πλαίσιο εντός του οποίου συζητάμε και το οποίο είναι το πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία για την ελληνική πλευρά αλλά και συνολικά είναι δεδομένη και

***

12.40 Ερντογάν: Στο δίκαιο της πολιτικής υπάρχει ένας όρος που αναφέρεται στην επικαιροποίηση των συνθηκών. Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα στον κόσμο. Εγώ αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή αναφερθήκατε εσείς σήμερα. Αν δεν υπήρχε αναφορά από εσάς, θα τα συζητούσα με τον κύριο Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει όμως, τα συζητήσαμε εσείς από το μέρος της Ελλάδας κι εγώ από το μέρος της Τουρκίας.

12.38 Παυλόπουλος: Πρέπει να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με ειρηνική λύση.

Η συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση. Οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν την προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν, νομίζω ότι θα είχαμε αποφύγει παρεξηγήσεις.

12.36 Πρ. Παυλόπουλος: Τις σχέσεις μας πρέπει να τις στηρίζουμε στην ειλικρινή φιλία και η επίλυση του όποιου ζητήματος πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα.

12.34 Πρ. Παυλόπουλος: Δεν είναι ότι δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση στα θέματα στα οποία αναφερθήκατε, αλλά η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, διότι δεν είμαι εκτελεστικό πρόεδρος

Ερντογάν - Παυλόπουλος

12.32 Ερντογάν: Πρέπει να κοιτάξουμε στο μισογεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.

12.31 Ερντογάν: Επιθύμησα να πραγματοποιήσω την επίσκεψη μου στη Δυτική Θράκη, όπως είχα ξανακάνει, αλλά κάποιοι ενοχλούνται - Αναρτήθηκαν αφίσες, χάραξαν διάφορα στις πόρτες των σπιτιών στην περιοχή αυτή.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένας Τούρκος Πρόεδρος είχε το θάρρος να επισκεφθεί την περιοχή μετά από τόσα χρόνια, και αυτές οι αντιδράσεις έπρεπε να ελεγχθούν.

Η δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη αυτή να έχει πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη σχέση που έχουμε.

Πρέπει να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά.

12.30 Ερντογάν: Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θρακη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς.

Ερντογάν

12.28 Ερντογάν: Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιωσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς όμως τώρα πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται άμεσα. Εχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά πραγματα στο διάστημα αυτό.

12.26 Ερντογάν: Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιωσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς όμως τώρα πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται άμεσα. Εχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλλά πραγματα στο διάστημα αυτό.

12.24 Ερντογάν: Όταν μιλάω για επικαιροποίηση εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα, βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίαξμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

12.21 Ερντογάν: Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση

12.19 Ερντογάν: Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη δυτική Θράκη όμως οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

12.18 Ερντογάν: Στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

12.16 Ερντογάν: Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διάστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο ευρωπαΪκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος

12.14 Ερντογάν: Είναι μεγάλη ευχαριστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια - Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών - Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά - Δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

12.12 Για εκρεμμότητες και ζητήματα που δεν εκφράστηκαν σωστά στη Συνθήκη της Λωζάνης έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρο\ς

12.10 Ερντογάν: Ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες η σημερινή μέρα

12.08 Πρ. Παυλόπουλος Τέλος, είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και για τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.

12.06 Πρ. Παυλόπουλος Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλλους της Ε.Ε.

12.04 Πρ. Παυλόπουλος Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορύν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παυλόπουλος

12.02 Πρ. Παυλόπουλος Πρ. Παυλόπουλος: Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαιού είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζήτηματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για κγρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες.

12.00 Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

11.56 Πρ. Παυλόπουλος: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου, και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, και για την ευρωπαϊκη πορεία της Τουρκίας, που εμείς οι Έλληνες ευνοούμε.

11.55 Το Προεδρικό Μέγαρο επόμενος σταθμός για τον Ταγίπ Ερντογάν. Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος